Κατασκευές: Mετεκλογικές ελπίδες και… ανησυχίες

Σε αλλαγή της στάσης της Πολιτείας και του αρμόδιου υπουργείου Δημοσίων Έργων μετά τις εκλογές ελπίζουν πλέον οι μικρομεσαίοι κατασκευαστές προκειμένου να ξεπεράσουν τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Κατασκευές: Mετεκλογικές ελπίδες και… ανησυχίες
"Τα πράγματα στον κλάδο των κατασκευών εξαιτίας της πολιτικής που ακολούθησε το ΥΠΕΧΩΔΕ και η κυβέρνηση γενικότερα έχουν φτάσει στο μη περαιτέρω. Ο κλάδος βρίσκεται σήμερα στη χειρότερη θέση της ιστορίας του. Επομένως, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της κάλπης, δεν μπορούμε παρά να ελπίζουμε ότι θα έρθουν καλύτερες ημέρες δεδομένου ότι έχουμε πιάσει …πάτο".

Την εκτίμηση αυτή για την πορεία του κατασκευαστικού τομέα μετά την εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου κάνουν αρκετοί κατασκευαστές και κυρίως οι μικρομεσαίοι εργολάβοι που θεωρούν ότι το υπουργείο Δημοσίων Έργων υπό την ηγεσία του κ. Γιώργου Σουφλιά κάθε άλλο παρά τους ωφέλησε.

"Μετά το 2004 το ΥΠΕΧΩΔΕ έδωσε έμφαση στη προώθηση των μεγάλων έργων παραχώρησης που απευθύνονταν αποκλειστικά στους τρεις - τέσσερις ισχυρούς ομίλους του κλάδου, χωρίς παράλληλα να μεριμνήσει για τη δημοπράτηση έργων υποδομής στην περιφέρεια που θα εξασφάλιζαν εργασία στις μικρές και μεσαίου μεγέθους τεχνικές εταιρίες", υποστηρίζουν.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, τα προβλήματα επέτειναν η καθυστέρηση καταβολής των οφειλών του Δημοσίου (υπολογίζονται στο ποσό του 1,2 δισ. ευρώ συνολικά), η περικοπή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και, φυσικά, η οικονομική κρίση που -μεταξύ άλλων- ανέστειλε και την υλοποίηση πολλών ιδιωτικών έργων. Δεν είναι όμως μόνο οι μικρομεσαίοι κατασκευαστές που κοιτούν προς την 5η Οκτωβρίου…

Κρυφά χαμόγελα και προβληματισμοί από τους "μεγάλους"

Στην επόμενη ημέρα των εκλογών -όπως είναι λογικό- έχουν στρέψει την προσοχή τους και οι ισχυροί κατασκευαστικοί όμιλοι, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ευημερία τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αποφάσεις και ενέργειες του υπουργείου Δημοσίων Έργων αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο όμιλος Ελλάκτωρ μάλλον δεν φαίνεται να ανησυχεί, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της κάλπης. Το αντίθετο μάλιστα. Επί υπουργίας Σουφλιά έγινε ακόμη ισχυρότερος χάρη στα μεγάλα έργα παραχώρησης που ανέλαβε, ενώ εκτιμάται πως η ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ θα τον ενισχύσει περισσότερο.

Σε καλύτερες μέρες ελπίζει ο όμιλος της J&P Άβαξ που θεωρεί ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν τον ευνόησε, τουλάχιστον τόσο όσο ευνόησε τους ανταγωνιστές του. Αν και δεν έχει παράπονα από την πορεία του από το 2004 και μέχρι σήμερα, η αλλαγή κυβέρνησης δεν αποκλείεται να έχει θετικό αντίκτυπο για τον όμιλο της ΓΕΚ Τέρνα.

Προβληματισμός όμως υπάρχει από την άλλη πλευρά στους ομίλους της Μηχανικής και, ιδίως, της ΑΕΓΕΚ. Ο μεν πρώτος, παρά το γεγονός ότι δεν είχε -όπως τουλάχιστον περίμενε το 2004- την ουσιαστική στήριξη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας (και για τον λόγο αυτό, εξάλλου, έστρεψε το ενδιαφέρον του στις ξένες αγορές), φοβάται πως ίσως τα πράγματα για τον ίδιο δυσκολέψουν περισσότερο απ’ ό,τι σήμερα σε ό,τι αφορά την ανάληψη δημοσίων έργων.

Μεγαλύτερη όμως είναι η ανησυχία στην ΑΕΓΕΚ, η οποία χάρη στο χέρι βοηθείας του κατασκευαστή κ. Γιάννη Μαρούλη και υπό τις ευλογίες της κυβέρνησης κατάφερε να ξεπεράσει τα προβλήματα και να αναλάβει τα περισσότερα από τα δημόσια έργα που ανατέθηκαν από τις αρχές του έτους.
 
Ελπίδες για καλύτερες μέρες μέσω πιθανής κυβερνητικής αλλαγής διατηρούν η ΑΤΤΙΚΑΤ αλλά και η Τεχνική Ολυμπιακή που βλέπουν το ανεκτέλεστο υπόλοιπό τους να μειώνεται σταθερά από το 2004 και έπειτα.

Τέλος, ακόμη μεγαλύτερη ώθηση σε σχέση με αυτή των τελευταίων δύο ετών αναμένει πως θα έχει τα επόμενα χρόνια και η Intrakat του ομίλου Κόκκαλη, η οποία εσχάτως μπήκε στο κλαμπ των "μεγάλων" του κλάδου με την εξασφάλιση πτυχίου 7ης τάξης.


Οι ελπίδες των "μικρών"

Σε ότι αφορά τις μικρές κατασκευαστικές εταιρίες, η πλειονότητά τους ελπίζει σε αλλαγή της στάσης της Πολιτείας μετά τις εκλογές και στην ενίσχυση του κλάδου μέσω της δημοπράτησης έργων του ΕΣΠΑ, η υλοποίηση του οποίου -όπως τουλάχιστον αναφέρουν οι κατασκευαστέ- εμφανίζει σοβαρές καθυστερήσεις.

Ύστερα από τη δύσκολη περίοδο που ακολούθησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004, οι προεκλογικές υποσχέσεις των κομμάτων για δημοπράτηση σειράς έργων ακούγονται σαν… σανίδα σωτηρίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σταθερά από το 2005 αποδυναμώνονται λόγω της συρρίκνωσης του κατασκευαστικού αντικειμένου.

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί πως το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τις επικείμενες εκλογές, υπόσχεται αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που περιέκοψε η κυβέρνηση, επιτάχυνση της δημοπράτησης έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007 - 2013, αλλαγή του τρόπου επιλογής αναδόχων ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο των υπερβολικών εκπτώσεων που δημιούργησε το σύστημα της απλής μειοδοσίας αλλά και την καταβολή των οφειλόμενων ποσών.

Ως προς το τελευταίο, σημειώνεται πως οι κατασκευαστές προσπαθούν εδώ και καιρό να εξασφαλίσουν τα χρήματα που τους χρωστά το Δημόσιο για έργα που έχουν εκτελέσει, αλλά χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Μάλιστα, στις αρχές του έτους οι κατασκευαστές πρότειναν τον συμψηφισμό των οφειλών του Δημοσίου με τα χρήματα που υποχρεούνται να πληρώσουν οι τεχνικές εταιρίες προς την εφορία (ΦΠΑ, άλλες εισφορές) και τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ κτλ), ώστε να ελαχιστοποιηθεί η "πίεση" που δέχονται από αυτούς τους οργανισμούς. Όμως, η πρότασή τους δεν έγινε δεκτή.

Έτσι, προ ημερών ο Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ) επανήλθε στο θέμα και πρότεινε ως έσχατη, όπως τη χαρακτήρισε, λύση την αποπληρωμή των χρεών για δημόσια έργα μέσω ομολόγων. Φυσικά, την τύχη της πρότασης αυτής θα κρίνει η νέα κυβέρνηση και ο καινούργιος υπουργός Δημοσίων Έργων.

[email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v