Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρχές του 2010 το νέο φορολογικό στη Βουλή

Μαχαίρι στις δαπάνες, ριζικές αλλαγές στη φορολόγηση εισοδήματος φυσικών-νομικών προσώπων και περιουσίας αλλά και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς προανήγγειλε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Οι βασικές αρχές.

Αρχές του 2010 το νέο φορολογικό στη Βουλή
Μαχαίρι στις δαπάνες, ριζικές αλλαγές στη φορολόγηση του εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, στη φορολόγηση της περιουσίας και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς αλλά και χορήγηση της πρώτης δόσης του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης έως το τέλος του έτους προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο κ. Παπακωνσταντίνου επιχείρησε να δώσει στίγμα κοινωνικής ευαισθησίας, σε συνδυασμό με την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή.

*** Φορολογικό με διαβούλευση στο Ιnternet

Περιγράφοντας τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο μέτωπο της φορολογίας, ο υπουργός Οικονομικών απέρριψε ενδεχόμενο επιβολής νέων φόρων "στη μέση ελληνική οικογένεια", όπως είπε χαρακτηριστικά, όπως και "λύσεις που εξαντλούνται σε έκτακτες εισφορές".

Ο  ίδιος τόνισε πως η κυβέρνηση "ξεκινά άμεσα τη δημόσια διαβούλευση για το νέο φορολογικό πλαίσιο που θα φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή στους πρώτους μήνες του 2010".

Στο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπονται:

· Ενιαία, προοδευτική, τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα.

· Φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών με βάση την κλίμακα εισοδήματος, με αφαίρεση φόρου που έχει παρακρατηθεί.

· Αδιανέμητα κέρδη που κρατούνται για επενδύσεις θα φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή.

· Κατάργηση φοροαπαλλαγών

· Αντικατάσταση του ΕΤΑΚ με προοδευτική φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας χωρίς εξαιρέσεις.

· Επαναφορά του φόρου κληρονομιάς με πιο υψηλό αφορολόγητο ώστε να προστατεύεται η μικρή περιουσία.

· Αντικειμενικά συστήματα ελέγχου.

· Κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων.

· Αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και ηλεκτρονική υποστήριξη της φορολογικής διοίκησης.

· Άμεση διασταύρωση στοιχείων εισοδήματος και περιουσίας των φορολογουμένων.

· Όλα στο Διαδίκτυο για τους πολίτες και τους επαγγελματίες του χώρου.

Από τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, θα μπορούν πολίτες και φορείς να διατυπώνουν προτάσεις στο Διαδίκτυο - προτάσεις που θα ενταχθούν στην οργανωμένη κοινωνική διαβούλευση.

*** Δημοσιονομικός εκτροχιασμός

Κάνοντας "ταμείο" προανήγγειλε υστέρηση εσόδων 15 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους (από 65 που γράφει ο προϋπολογισμός δεν θα εισπραχθούν περισσότερα από 50), υπέρβαση δαπανών κατά 5 δισ. ευρώ (στα 80 από 75 δισ. ευρώ), έκρηξη του ελλείμματος στα 30 δισ. ευρώ (ή και παραπάνω) και του δημοσίου χρέους στα 300 δισ. ευρώ, κατάσταση που σηματοδοτεί καθεστώς δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Παρά ταύτα, στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα προβλέπεται η χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης -ώστε η πρώτη δόση να καταβληθεί πριν από το τέλος του 2009.

Πρόκειται για επίδομα το οποίο θα κυμαίνεται από 500 έως και 1.300 ευρώ με δικαιούχους όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 10.500 ευρώ. Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι με την εισοδηματική πολιτική του 2010 θα δοθούν αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό σε μισθούς και συντάξεις, ενώ δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ για τον επόμενο χρόνο.

*** Μαχαίρι στις δαπάνες

Πέραν των διακηρύξεων για περιορισμό της σπατάλης, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει ριζική αναδιάρθρωση του ίδιου του προϋπολογισμού ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος των πιστώσεων. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, σχεδιάζεται πολυετής προϋπολογισμός από μηδενική βάση όπου οι πιστώσεις συνδέονται με στόχους και αποτελέσματα, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Παράλληλα προωθούνται:

1. Εξορθολογισμός στο σύστημα προμηθειών, με ηλεκτρονικές προμήθειες παντού ώστε να εκλείψει το φαινόμενο των υπερτιμολογήσεων.

2. Διπλογραφικό σύστημα καταγραφής δαπανών παντού, με ορκωτούς λογιστές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

3. Αξιολόγηση από μηδενική βάση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

4. Ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος αλλά και επιπλέον ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, μαζί με εισαγωγή νέων από κοινού σχημάτων προμήθειας υπηρεσιών υγείας και είσπραξης εισφορών.

"Ως υπουργός Οικονομικών δεν πρόκειται να υπογράψω αμοιβές διοικητών και υψηλόβαθμων διευθυντικών στελεχών που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα. Μισθούς ανύπαρκτων εντεταλμένων συμβούλων που είναι πολλαπλάσιες όσου παίρνει ένας έμπειρος γιατρός του ΕΣΥ. Τα golden boys κάθε είδους και κάθε χρώματος τελειώνουν εδώ". Αυτά είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας: "Δεν πρόκειται να συναινέσω σε προκλητικές αμοιβές μελών Δ.Σ., σε επιτροπές χωρίς αντικείμενο. Στη συνεχιζόμενη λειτουργία φορέων που έχουν αποκλειστικό στόχο να αμείβονται κάποιοι χωρίς να παράγεται αποτέλεσμα. Θα μπει μαχαίρι στην καθημερινή σπατάλη του Δημοσίου".

* Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v