Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σήμερα οι "εξετάσεις" στο Λουξεμβούργο

Σήμερα και αύριο ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα μετάσχει στα συμβούλια Ε.Ε. όπου θα τεθεί επί τάπητος η δημοσιονομική εκτροπή και θα δοθεί μια πρώτη εικόνα των προθέσεων για τον χρόνο προσαρμογής.

Σήμερα οι εξετάσεις στο Λουξεμβούργο
Ανοιχτούς λογαριασμούς με την Κομισιόν καλείται να κλείσει αυτήν την εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που έχει πλέον μια πρώτη εικόνα για την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών και δεν είναι καθόλου, μα καθόλου, καλή.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει ξεφύγει πέραν κάθε ελέγχου κάνοντας στελέχη του οικονομικού επιτελείου να τονίζουν πως θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια να το συγκρατήσουν στα επίπεδα του 12%(!), ενώ προς την περιοχή του 110% του ΑΕΠ κινείται το δημόσιο χρέος που σε επίπεδα κεντρικής κυβέρνησης στο τέλος Σεπτεμβρίου εκτοξεύτηκε στα 297 δισ. ευρώ.

Σήμερα και αύριο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου θα μετάσχει στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, στο Λουξεμβούργο, όπου θα τεθεί επί τάπητος η δημοσιονομική εκτροπή και θα δοθεί μια πρώτη εικόνα των προθέσεων για τον χρόνο προσαρμογής στους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να λάβει τριετή ή ακόμα καλύτερα τετραετή περίοδο προσαρμογής, ώστε "να μη στραγγαλιστεί η ελληνική οικονομία", όπως αναφέρουν συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών.

Η επόμενη σημείωση του υπουργού Οικονομικών στο ημερολόγιό του γράφει Σάββατο 24 Οκτωβρίου και συνοδεύεται από πολλά… θαυμαστικά! Είναι η ημερομηνία όπου ο κ. Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να ενημερώσει την Κομισιόν για τα συγκεκριμένα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για να διορθώσει τη χαοτική κατάσταση στα δημόσια οικονομικά.

Πολλά ποντάρει το οικονομικό επιτελείο στην ανάταξη της οικονομίας που θα διευκολύνει τη μείωση του λόγου ελλείμματος προς ΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί η πρώτη δόση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης τα Χριστούγεννα ώστε να τονωθεί η κατανάλωση στο μέτρο του δυνατού.

Το επίδομα θα κυμαίνεται από 500 έως 1.300 ευρώ και θα δοθεί με βασικό κριτήριο το εισόδημα, το οποίο δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 10.500 ευρώ. Παράλληλα, με δεδομένο ότι νέοι φόροι θα ψαλίδιζαν περισσότερο την όποια δυναμική επανόδου σε τροχιά ανάπτυξης , το οικονομικό επιτελείο θα δώσει βαρύτητα στην είσπραξη των φόρων που ήδη ισχύουν και μένουν στα χαρτιά εξαιτίας είτε της πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας και της ανέχειας των οφειλετών τους είτε της εικόνας διάλυσης που εμφανίζει ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός.

Στόχοι είναι έως το τέλος του έτους να περιοριστεί στο μέτρο του δυνατού η υστέρηση εσόδων που έχει πάρει δραματικές διαστάσεις και να συγκρατηθούν οι υπερβάσεις δαπανών (υστέρηση εσόδων 15 δισ. ευρώ, υπερβάσεις δαπανών 5 δισ. ευρώ).

…και η έκθεση της ΤτΕ

Την κατάσταση στα δημόσια οικονομικά θα σκιαγραφήσει νωρίτερα, στις 20 Οκτωβρίου, και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος με την έκθεση που θα παρουσιάσει και στην οποία δεν θα… μασά τα λόγια του.

Ο κ. Προβόπουλος, ο οποίος μετέχει ενεργά στην προσπάθεια καταγραφής της πραγματικής δημοσιονομικής κατάστασης, θα ζητά με την έκθεσή του μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά τουλάχιστον 5 μονάδες του ΑΕΠ την ερχόμενη διετία.

Εκ των πραγμάτων είναι σαφές ότι η περίοδος της δημοσιονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερη των δύο ετών που διαπραγματευόταν με την Κομισιόν η απελθούσα κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί αν η Κομισιόν σε περίοδο ύφεσης της ελληνικής οικονομίας ζητούσε μέσα σε δύο χρόνια προσαρμογή κατά τουλάχιστον 10 μονάδες του ΑΕΠ (αν υποθέσουμε ότι το έλλειμμα κλείσει στο 12% - 13% και απαιτείται μείωση στο 3%), αυτό θα σήμαινε μια άνευ προηγουμένου λιτότητα για την Ελλάδα που θα δυσκολευόταν ακόμα περισσότερο να επανέλθει σε ανοδική τροχιά.

"Θετικό" για την Ελλάδα είναι άλλωστε το γεγονός ότι δεν είμαστε μόνοι στην Ε.Ε. Μπορεί να είμαστε από τους "χειρότερους", αλλά δημοσιονομικά ελλείμματα πάνω από το 3% του ΑΕΠ εμφανίζουν 20 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι και αυτό ένα στοιχείο που θα διευκολύνει τη διαπραγμάτευση.

Καθοριστικό ρόλο άλλωστε για τη διαπραγμάτευση θα διαδραματίσουν και οι εκτιμήσεις της Eurostat για το ύψος του ελλείμματος φέτος, που θα δημοσιοποιηθούν στις 22 Οκτωβρίου, όπως άλλωστε και οι συστάσεις της Κομισιόν μέσω της έκθεσης φθινοπωρινών προβλέψεων στις 3 Νοεμβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v