Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο Λουξεμβούργο οι Παπακωνσταντίνου, Σαχινίδης

Τις νέες προτεραιότητες της Κυβέρνησης για την οικονομία θα παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα, στο πλαίσιο του Eurogroup, ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Στο Λουξεμβούργο οι Παπακωνσταντίνου, Σαχινίδης
Τις νέες προτεραιότητες της Κυβέρνησης για την οικονομία θα παρουσιάσει σήμερα το απόγευμα, στο πλαίσιο του  Eurogroup, ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο υπουργός, μαζί με τον Υφυπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, αναχώρησαν σήμερα για το Λουξεμβούργο, όπου θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στις συνεδριάσεις των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin, σήμερα, Δευτέρα 19, και αύριο, Τρίτη 20 Οκτωβρίου, αντίστοιχα.

Η ημερήσια διάταξη του Ecofin

A. 1. Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα

Τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, τα οποία σήμερα ονομάζονται Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, εκπονούνται για την Ευρώπη από τον Οργανισμό Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (IASB). Η υιοθέτηση και χρήση τους στοχεύει στην εναρμόνιση των χρηματοοικονομικών πληροφοριών που παρουσιάζουν οι εταιρίες στις οποίες εφαρμόζονται, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ένα υψηλό επίπεδο διαφάνειας και συγκρισιμότητας των οικονομικών καταστάσεων και ως εκ τούτου η αποτελεσματική λειτουργία των κεφαλαιαγορών της Κοινότητας και της εσωτερικής αγοράς.

2. Οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση

Οι ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (14/9/2009) αναδεικνύουν σημάδια βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης στην Ε.Ε. Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτές οι θετικές ενδείξεις υποδεικνύουν και την αρχή μιας σταθερής ανάκαμψης.

Ως προς τη χρηματοπιστωτική κατάσταση υπάρχουν ενδείξεις ότι η κρίση προσεγγίζει το χαμηλότερο σημείο της και αρχίζει πλέον η ανάκαμψη.


Β. 1. Προετοιμασία της Υπουργικής Συνόδου G20 στις 6-7 Νοεμβρίου

Το Ηνωμένο Βασίλειο (το οποίο έχει και την προεδρία της Ομάδας G20 ως το τέλος του έτους) έχει διοργανώσει Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών των κρατών της Ομάδας G20, στις 6-7 Νοεμβρίου 2009 στο St Andrews, στην Σκωτία.

2. Προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 29-30 Οκτωβρίου

Σε συνέχεια της συζήτησης στην Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών στο Γκέτεμποργκ, το Συμβούλιο ECOFIN της 20ης Οκτωβρίου αναμένεται να υιοθετήσει προσχέδιο συμπερασμάτων αναφορικά με τη στρατηγική εξόδου από την κρίση, με ιδιαίτερη έμφαση στο δημοσιονομικό μέρος, ενώ θα συζητηθούν τα θέματα της κλιματικής αλλαγής και η χρηματοπιστωτική εποπτεία.

3. Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου

Ειδικότερα, θα συζητηθούν τα θέματα του κανονισμού για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου και της μακρο-προληπτικής εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ε.Ε., καθώς και η απόφαση του Συμβουλίου για την ανάθεση συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφορικά με τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου

4. Ενίσχυση των διακανονισμών χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ε.Ε.

Το προσεχές Συμβούλιο ECOFIN αναμένεται να υιοθετήσει προσχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου, καθώς και τον αναθεωρημένο χάρτη πορείας του ECOFIN, σε συνέχεια των συζητήσεων στην Άτυπη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών στο Γκέτεμποργκ.

5. Φορολογία: Συμφωνίες καταπολέμησης της απάτης με τρίτες χώρες:

Η Επιτροπή κατέληξε σε σχέδιο συμφωνίας των κρατών-μελών της ΕΕ με το Πριγκιπάτο του Λίχτενσταϊν, η οποία αφορά την καταπολέμηση της απάτης και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας εις βάρος των δημοσιονομικών συμφερόντων των συμβαλλόμενων μερών και την εξασφάλιση της ανταλλαγής των πληροφοριών σε φορολογικά θέματα.

Η Επιτροπή έχει εντολή για την έναρξη διαπραγματεύσεων που αφορούν στην σύναψη συμφωνιών μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ.


Γ. 1. ΕΤΕπ: Μηχανισμός για τους Ανατολικούς Εταίρους (Eastern Partners Facility)

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) εξήγγειλε τη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού μέσου, της διευκόλυνσης για τους εταίρους στην Ανατολική Ευρώπη (Eastern Partners Facility), που σκοπό θα έχει τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων στις χώρες που γειτνιάζουν με την Ευρωπαϊκή Ένωση προς ανατολάς.

2. Στήριξη της Ε.Ε. στα ισοζύγια πληρωμών της Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Λετονίας

Στο Συμβούλιο ECOFIN στις 20 Οκτωβρίου, οι Υπουργοί Οικονομικών της Ρουμανίας, της Ουγγαρίας και της Λετονίας θα ενημερώσουν τους ομολόγους τους για την τρέχουσα κατάσταση των προγραμμάτων στήριξης του ισοζυγίου πληρωμών τους. Η δυνατότητα στήριξης των ισοζυγίων πληρωμών των κρατών της Ε.Ε. που δεν είναι στη ζώνη του ευρώ παρέχεται με τον Κανονισμό 332/2002.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v