ΕΕ: Χρυσό μετάλλιο ελλείμματος στην Ελλάδα

Χρυσό μετάλλιο ελλείμματος και αργυρό χρέους κερδίζει η Ελλάδα μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. και η Eurostat κρατά σαφείς αποστάσεις από τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, αρνούμενη να τα επικυρώσει.

ΕΕ: Χρυσό μετάλλιο ελλείμματος στην Ελλάδα
Χρυσό μετάλλιο ελλείμματος και αργυρό χρέους κερδίζει η Ελλάδα μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε. και η Eurostat κρατά σαφείς αποστάσεις από τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, αρνούμενη να τα επικυρώσει.

Η έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση των χωρών-μελών της Ε.Ε., αναπαράγει τα τελευταία αναθεωρημένα στοιχεία που εστάλησαν στις ελληνικές αρχές, χωρίς να τα επικυρώνει και τα οποία δείχνουν εκτίναξη του ελλείμματος στο 7,7% του ΑΕΠ το 2008 από 3,7% το 2007, και του δημοσίου χρέους στο 99,2% του ΑΕΠ από 95,6%.

Εurostat εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις στα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν από την Ελλάδα, εξαιτίας σημαντικών αβεβαιοτήτων στα δεδομένα που εστάλησαν από τις ελληνικές στατιστικές αρχές", αναφέρεται χαρακτηριστικά στον αστερίσκο (*) της έκθεσης.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας ήταν το υψηλότερο μεταξύ των χωρών-μελών της Ε.Ε., με την Ιρλανδία να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 7,2% και τη Ρουμανία να ακολουθεί με 5,5%.

Στον αντίποδα, οχτώ κράτη-μέλη της Ε.Ε. κατέγραψαν πλεόνασμα, με τις καλύτερες επιδόσεις στη Φινλανδία (4,5%), στη Δανία (3,4%) και στο Λουξεμβούργο (2,5%).

Στο μέτωπο του δημοσίου χρέους η Ιταλία κατατάσσεται στην πρώτη θέση της κλίμακας των χωρών της Ε.Ε. με το υψηλότερο δημόσιο χρέος, με επίδοση 105,8%, για να ακολουθήσει η Ελλάδα με 99,2% και το Βέλγιο με 89,8%.

Συνολικά στην ευρωζώνη πέρυσι το δημοσιονομικό έλλειμμα διευρύνθηκε στο 2% του ΑΕΠ από 0,6% το 2007 και το δημόσιο χρέος ανήλθε στο 69,3% από 66% έναν χρόνο νωρίτερα.

Αντίστοιχα, στην Ευρώπη των "27" το έλλειμμα έκλεισε στο 2,3% (από 0,8%) και το χρέος στο 61,5% από 58,7%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v