Καυτό πεντάμηνο κοινοτικών εξετάσεων

Την επαναφορά των γκρίζων ζωνών και των αστερίσκων στα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία σηματοδοτεί η σημερινή έκθεση της Eurostat, με την οποία ανακοινώνονται τα στοιχεία ελλείμματος και χρέους των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Καυτό πεντάμηνο κοινοτικών εξετάσεων
Την επαναφορά των γκρίζων ζωνών και των αστερίσκων στα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία σηματοδοτεί η σημερινή έκθεση της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας, με την οποία ανακοινώνονται τα στοιχεία ελλείμματος και χρέους των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Μετά την πρόοδο επί της ποιότητας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, την οποία διατυμπάνιζε η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία όμως αποδείχθηκε παραπάνω από εύθραυστη με τις δραστικές αναθεωρήσεις του ελλείμματος, η Eurostat επανέρχεται στο γνώριμο από το παρελθόν καθεστώς των αστερίσκων που πολύ απλά μεταφράζεται σε άρνηση επικύρωσης των ελληνικών στοιχείων μέχρι να υπάρξει ενδελεχής έλεγχος.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έστειλε τις νέες "οριστικές" εκτιμήσεις για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος πέρυσι που έδειξαν εκτίναξη στο 7,7% του ΑΕΠ ή περίπου 5 δισ. παραπάνω από το 5,7% που είχε κοινοποιήσει η απελθούσα κυβέρνηση.

Για "γκάφα ολκής" έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΕΣΥΕ κ. Μ. Κοντοπυράκης (η παραίτησή του έγινε χθες αποδεκτή από τον κ. Παπακωνσταντίνου), ο οποίος ετοιμάζει συνέντευξη Τύπου εντός των ημερών.

Η αμφισβήτηση των στατιστικών στοιχείων από τη Eurostat και το περιεχόμενο της σημερινής έκθεσης είναι απολύτως αναμενόμενα από το νέο οικονομικό επιτελείο που διαμηνύει πως από εδώ και πέρα στοχεύει σε "καθαρές κουβέντες" με τις Βρυξέλλες. Θεωρεί άλλωστε ότι οι ευθύνες βαρύνουν την προηγούμενη κυβέρνηση, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς τόσο του κ. Γ. Παπαθανασίου όσο και του εκπροσώπου τύπου της Ν.Δ. κ. Γ. Κουμουτσάκου, σύμφωνα με τους οποίους η κυβέρνηση "φουσκώνει" εσκεμμένα το έλλειμμα.

Ασχέτως των πολιτικών διαξιφισμών, γεγονός είναι πως η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτοφανή αμφισβήτηση αξιοπιστίας απέναντι στις Βρυξέλλες και αυτό αποτυπώθηκε ανάγλυφα από την προχθεσινή τοποθέτηση του προέδρου του Eurogroup κ. Z. K. Γιούνκερ, σύμφωνα με τον οποίο "το παιχνίδι τελείωσε".

Σε αυτό το κλίμα έντονης αμφισβήτησης, ο υπουργός Οικονομικών έχει μπροστά του πέντε "καυτά" ραντεβού με τις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα:

1. Στις 3 Νοεμβρίου η Κομισιόν δημοσιοποιεί την έκθεση εαρινών προβλέψεων, η οποία θα περιλαμβάνει δραματική επιδείνωση των προβλέψεών της για το σύνολο των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις αντίστοιχες της άνοιξης, όταν έθετε τον πήχη του ελλείμματος για φέτος στο 5,1%(!) με συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,9%, διεύρυνση του χρέους στο 103,4% του ΑΕΠ και αύξηση της ανεργίας στο 9,1%.

2. Στις 11 Νοεμβρίου οι υπηρεσίες της Κομισιόν ολοκληρώνουν την έκθεση πεπραγμένων του πρώτου εξαμήνου από την υπαγωγή της χώρας στην επιτήρηση. Με αυτήν την έκθεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφανθεί επί των έκτακτων μέτρων που έλαβε η απελθούσα κυβέρνηση πριν από έξι μήνες. Η ετυμηγορία θα είναι αρνητική καθώς τα μέτρα κρίνονται μη μόνιμου χαρακτήρα που συμβάλλουν μόνο προσωρινά στη βελτίωση της κατάστασης από την πλευρά των εσόδων. Η έκθεση θα τεθεί υπό την έγκριση του Κολεγίου των Επιτρόπων στα μέσα Νοεμβρίου .

3. Επόμενος σταθμός οι συνεδριάσεις των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin την 1η και 2α Δεκεμβρίου. Με οδηγό την έκθεση της Κομισιόν η χώρα μας θα προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και από την επιτήρηση με βάση το άρθρο 104 παράγραφος 7 της συνθήκης θα περάσει στη μεταβατική παράγραφο 8, ένα βήμα πριν από τη σκληρή επιτήρηση με ανά τρίμηνο εξετάσεις που φέρνει η παράγραφος 9.

4. Στο τέλος Ιανουαρίου η υποβολή του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη μελλοντική στάση των Βρυξελλών. Συμπληρωματικά με τον προϋπολογισμό που θα υποβληθεί στις 20 Νοεμβρίου στη Βουλή, στο ΠΣΑ θα περιγράφονται με σαφήνεια τα μέτρα επαναφοράς του ελλείμματος σε επίπεδα χαμηλότερα του 10% το 2010 και συρρίκνωσής του στην περιοχή του 3% τα επόμενα 3 - 4 χρόνια.

5. Η ώρα της κρίσης θα έρθει στο Ecofin του Φεβρουαρίου ή του Μαρτίου και η χώρα μας θα επιδιώξει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση τον Φεβρουάριο. Τότε θα αξιολογηθεί το ΠΣΑ και θα βγει η ετυμηγορία για τους όρους και το χρονικό περιθώριο εντός του οποίου η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ για να μη βρεθεί αντιμέτωπη με ποινές. Η υπαγωγή της χώρας μας σε καθεστώς σκληρής επιτήρησης (εξετάσεις ανά τρίμηνο) με βάση το άρθρο 104 παράγραφος 9 της συνθήκης θεωρείται δεδομένη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v