Από το μαστίγιο στο... καρότο οι Βρυξέλλες

Μετά το μπαράζ αρνητικών δηλώσεων και δημοσιευμάτων, ανάσα για τη λήψη σκληρών μέτρων έως το Φεβρουάριο του 2010 έλαβε η Αθήνα στις Βρυξέλλες, καθώς ο προϋπολογισμός χαρακτηρίστηκε πρώτο θετικό βήμα.

Από το μαστίγιο στο... καρότο οι Βρυξέλλες
Κατηγορηματικές διαψεύσεις έναντι του ενδεχομένου χρεοκοπίας της Ελλάδας, θετικές -αν και μετρημένες- επισημάνσεις για τα μέτρα που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός αλλά και προαναγγελία νέων σκληρών μέτρων στη διάρκεια του 2010 περιλάμβανε το "μενού" των δηλώσεων Αλμούνια - Γιούνκερ, μετά το τέλος του Eurogroup, όπου και πάλι το ελληνικό ζήτημα κατείχε εξέχουσα θέση.

Τόσο ο προεδρεύων του συμβουλίου κ. Ζ.-Κλ. Γιούνκερ όσο και ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων κ. Χ. Αλμούνια χαρακτήρισαν παντελώς αβάσιμα και εικασίες τα δημοσιεύματα περί πιθανής χρεοκοπίας της Ελλάδας, ενώ αξιολογώντας τον προϋπολογισμό του 2010 τόνισαν πως αποτελεί "σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης στην Ελλάδα".

"Είναι το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση", είπε ο κ. Γιούνκερ, ενώ ο κ. Αλμούνια υπέδειξε ως αναγκαίες τις τομές για τη μεταρρύθμιση ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος, τον επανασχεδιασμό της μεθόδου καταγραφής των δημοσίων δαπανών, την ανεξαρτητοποίηση της ΕΣΥΕ και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Δημοσίου, θέματα για τα οποία έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες η ελληνική κυβέρνηση.

Συνεχίζοντας, ο Ισπανός επίτροπος επισήμανε ότι οι αλλαγές αυτές πρέπει να εφαρμοστούν όχι μόνο για το καλό της ελληνικής οικονομίας αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία της ευρωζώνης.

Το… μαστίγιο πάντως ο κ. Γιούνκερ το φύλαγε για το τέλος, όταν ρωτήθηκε ποιο μήνυμα θα ήθελε να στείλει στον ελληνικό λαό. Απάντησε ότι "οι Έλληνες θα πρέπει να δείξουν υπομονή και κουράγιο, γιατί τα μέτρα που θα εφαρμοστού θα είναι σκληρά".

Τι έφερε η επίσκεψη Παπαδήμου στην Αθήνα

Η αλλαγή νότας στη συμπεριφορά των Βρυξελλών απέναντι στην Αθήνα συνδέεται άμεσα, όπως τονίζουν πολιτικοί παρατηρητές, με την επίσκεψη του κ. Λ. Παπαδήμου στην Αθήνα και τις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.

Στις συναντήσεις αυτές είναι προφανές ότι είχε από τον κ. Παπανδρέου το περίγραμμα ακριβείας των θέσεων και των πρωτοβουλιών τις οποίες θα αναλάβει η Αθήνα για την τιθάσευση του ελλείμματος που ταλανίζει τη χώρα.

Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή στον τόνο των Βρυξελλών συνεπάγεται και ανάσα - ανακωχή για την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να προωθήσει ριζικά μέτρα στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό ώστε να φανούν τα αποτελέσματα αυτών στο πρώτο δίμηνο του 2010, οπότε και έχουν προγραμματιστεί νέα κρίσιμα ραντεβού με την Κομισιόν.

Η Ελλάδα χθες τέθηκε στο δεύτερο στάδιο επιτήρησης, με βάση το άρθρο 104 παρ. 8, επειδή δεν συμμορφώθηκε με τις συστάσεις για τη λήψη μέτρων με στόχο τη μείωση του ελλείμματος που της είχε απευθύνει η Κομισιόν στις 24 Μαρτίου του 2009.

Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού προγραμματίζεται για τον Φεβρουάριο του 2010, όπου σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες δεν ικανοποιηθούν από τα μέτρα της κυβέρνησης θα προχωρήσουν στην ένταξη της χώρας στο τρίτο στάδιο της επιτήρησης με βάση το άρθρο 104 παρ. 9.

Ήδη χώρες όπως η Γαλλία έχουν λάβει τριετή προθεσμία για τον περιορισμό του ελλείμματός τους κάτω του 3%, θέμα για το οποίο η Ελλάδα θα κριθεί τον Φεβρουάριο του 2010.


Γ. Παπακωνσταντίνου: Τι "συμφωνήσαμε" με τις Βρυξέλλες

Οι αποφάσεις του Eurogroup αφορούν στην πολιτική που εφάρμοσε η Νέα Δημοκρατία, ενώ αυτή της νέας κυβέρνησης θα κριθεί από το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

"H σημερινή απόφαση είναι μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας και στις δικές μας. Η δική μας θα κριθεί με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο θα κατατεθεί τον Ιανουάριο και θα κριθεί από την Ε.Ε. στις 16 Φεβορυαρίου", τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός του 2010 έχει διπλό στόχο: αφενός να στηρίξει την ανάπτυξη και αφετέρου να συμμαζέψει τα δημόσια οικονομικά της χώρας, με συγκεκριμένο στόχο μείωσης του ελλείμματος κατά 3,6 ποσοστιαίες μονάδες.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v