ΥΠΟΙΟ: Θέμα χαριστικών ρυθμίσεων σε εταιρίες

Δεν αλλάζουν οι φορολογικοί συντελεστές των εταιριών - Ανοίγει το θέμα των χαριστικών
ρυθμίσεων. Αυτό απαντούν κύκλοι του ΥΠΟΙΟ σε ερώτημα του euro2day για τις εκθέσεις των ξένων που βλέπουν κατάργηση φοροαπαλλαγών.

ΥΠΟΙΟ: Θέμα χαριστικών ρυθμίσεων σε εταιρίες
Δεν αλλάζουν οι φορολογικοί συντελεστές των εταιριών, ενώ παράλληλα ανοίγει το θέμα των χαριστικών ρυθμίσεων. Αυτό απαντούν κύκλοι του ΥΠΟΙΟ σε ερώτημα του euro2day για τις εκθέσεις των ξένων που βλέπουν κατάργηση φοροαπαλλαγών.

Ειδικότερα, πηγές  του Υπουργείου Οικονομικών σχολιάζουν ότι «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα διατηρηθούν οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις και η δέσμευση αυτή ισχύει".

Προσθέτουν επίσης ότι "Ισχύει, όμως, και η έτερη δέσμευση, ότι, δηλαδή, δεν θα διατηρηθούν οι οποιεσδήποτε χαριστικές ρυθμίσεις του παρελθόντος. Και το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί ζήτημα του κοινωνικού διαλόγου που ξεκινά σύντομα για το φορολογικό, με στόχο την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή το Μάρτιο, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών».

Η απάντηση δόθηκε σε ερώτημα του euro2day.gr  προς το Υπουργείο Οικονομίας εάν πράγματι η κυβέρνηση εξετάζει ενδεχόμενο αύξησης φορολογίας είτε των τραπεζών είτε και γενικότερα των επιχειρήσεων, όπως υπονοούν οι εκθέσεις των ξένων οίκων, όπως Goldman Sachs και UBS.

Νωρίτερα, το euro2day μετέδωσε:

Τράπεζες: Θέμα αύξησης φορολογίας βάζουν οι ξένοι

Μία ημέρα μετά τη χθεσινή "βόμβα" της Goldman Sachs, έρχεται σήμερα και η UBS να πιθανολογήσει την αύξηση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στην Ελλάδα ή τέλος πάντων κάποιες άλλες επιλογές της κυβέρνησης που τελικά θα οδηγήσουν σε αυξημένες καταβολές φόρων από τράπεζες και επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, ο ελβετικός οίκος πιστεύει ότι η κυβέρνηση είτε θα πιεστεί να αυξήσει τον εταιρικό φορολογικό συντελεστή από το 25% που είναι σήμερα, ή θα επιβάλει νέες έκτακτες φορολογίες, με αποτέλεσμα-σε κάθε μία από τις δύο περιπτώσεις- να αυξηθεί ο πραγματικός συντελεστής φορολόγησης κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή να σκαρφαλώσει στο 30%.

Να θυμίσουμε ότι τον κίνδυνο της αλλαγής του φορολογικού πλαισίου, προκειμένου οι τράπεζες να καταβάλουν μεγαλύτερο ποσοστό των κερδών τους στο ελληνικό δημόσιο, εξέφρασε μόλις χθες και η Goldman Sachs σε έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες.

Η Goldman Sachs, μάλιστα, μίλησε για διάφορα σενάρια αυξημένης φορολογίας που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν, όπως για παράδειγμα ο αυξημένος φορολογικός συντελεστής, να μην εκπίπτει φορολογικά ένα μέρος των προβλέψεων, να μην φοροαπαλλάσσεται ένα μέρος των καταβαλλόμενων τόκων, να εισαχθούν και να αυξηθούν φόροι σε στοιχεία του ενεργητικού κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v