Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποβάθμιση ελληνικών τραπεζών και από UBS

Σε υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών προχωρά και η UBS σε έκθεσή της (4/12) με τίτλο «Δημοσιονομικές αναταράξεις». Φόβοι για αύξηση φόρων, επισφάλειες. Νέες χαμηλότερες τιμές-στόχοι για 6 ελληνικά ιδρύματα. 

Υποβάθμιση ελληνικών τραπεζών και από UBS
Μία μόλις ημέρα μετά την έκθεση-καταπέλτη της Goldman Sachs, σε υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών προχωρά και η UBS σε έκθεσή της με ημερομηνία 4 Δεκεμβρίου και τίτλο «Δημοσιονομικές αναταράξεις».

Παράλληλα, ο οίκος αναφέρεται στο ενδεχόμενο αύξησης της φορολόγησης των τραπεζών τα επόμενα χρόνια, λόγω της ανάγκης της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Μάλιστα, θέτει υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στα μοντέλα αποτίμησης των τραπεζών, κάτι που οδηγεί και στη μείωση των τιμών-στόχων. 

Η  τιμή-στόχος για την Εθνική Τράπεζα μειώνεται σημαντικά στα 23 από 31 ευρώ, για τη Eurobank στα 13,5 από 16,5 ευρώ, για την Alpha Bank στα 12,8 από 14,1 ευρώ, για τη Marfin στα 3,5 από 4,3 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 11 από 16 ευρώ και για την Αγροτική Τράπεζα στο 1,4 από 1,5 ευρώ.

Οι συστάσεις είναι «buy» για τη Eurobank, η οποία αναφέρεται ως η κορυφαία επιλογή της UBS, την Alpha Bank και τη Marfin Popular Bank λόγω της πρόσφατης υποαπόδοσης. Ακόμα η Τράπεζα Πειραιώς υποβαθμίζεται σε «neutral» (σύσταση η οποία ισχύει και για την Εθνική), ενώ «sell» είναι η σύσταση για την Αγροτική.


Το έλλειμμα και τα σενάρια για αύξηση φορολόγησης

Ο οίκος αναφέρει ότι κατά τον τελευταίο μήνα οι ελληνικές τράπεζες έχουν υποαποδώσει κατά 12% έναντι του ευρωπαϊκού κλάδου, μεταξύ άλλων, λόγω αβεβαιότητας για τη δημοσιονομική θέση της Ελλάδας.

Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι μακράν η πιο δικαιολογημένη αιτία ανησυχίας για τις τράπεζες, τονίζει.  

Ο οίκος επισημαίνει ότι η ανάγκη της κυβέρνησης να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τα κέρδη των τραπεζών, δεδομένου ότι είναι πολύ πιθανό να καταλήξει σε χαμηλότερη αύξηση των χορηγήσεων, υψηλότερη φορολόγηση και καθυστέρηση στην ομαλοποίηση των επισφαλειών.

Πιο συγκεκριμένα, τονίζει ότι "η κυβέρνηση είτε θα αναγκαστεί να αυξήσει τη φορολογία από το 25% που βρίσκεται, είτε θα αναγκαστεί να επιβάλλει περαιτέρω 'έκτακτους' φόρους στη συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση της φορολόγησης των τραπεζών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στην Ελλάδα για τα επόμενα χρόνια, στο 30%.  

Η UBS τονίζει ότι σε περιβάλλον ύφεσης και με δεδομένη την ανάγκη της κυβέρνησης να λάβει σκληρά μέτρα για το έλλειμμα, αναμένεται επίσης:

- Χαμηλότερη αύξηση των χορηγήσεων. Η αύξηση των δανείων το 2010 αναμένεται να περιοριστεί κάτω του 5% έναντι προηγούμενης εκτίμησης της τράπεζας για 8,3%.

- Επίμονα πιστωτικά κόστη. Αν και καταγράφεται επιβράδυνση στα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο γ' τρίμηνο, η UBS προβλέπει ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν υψηλά πιστωτικά κόστη, λόγω της διατήρησης της ύφεσης στην Ελλάδα. 

Τα spreads των καταθέσεων δεν αναμένεται να βελτιωθούν. Παρά τις σχετικές αναφορές των τραπεζών, η βελτίωση των spread καταθέσεων δεν εμφανίστηκε στο γ' τρίμηνο και δεν αναμένεται βελτίωση σύντομα, λόγω και της σταδιακής απόσυρσης της ρευστότητας από την ΕΚΤ. Η UBS περιμένει βελτίωση όταν αυξηθούν τα επιτόκια της ΕΚΤ, ήτοι στο β΄ εξάμηνο του 2010.  

Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να κινούνται με βάση τη ροή ειδήσεων για την αντιμετώπιση της Κομισιόν ως προς τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος.

Εκτίμηση της UBS είναι πως αν και το δημοσιονομικό αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση είναι και πρόθυμη και ικανή να το οδηγήσει στο 9,1% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τον στόχο για το 2010.


Οι τράπεζες και η ρευστότητα της ΕΚΤ

Η UBS εκτιμά ότι η ρευστότητα των τραπεζών είναι ισχυρή. Ως εκ τούτου, η σταδιακή απόσυρση της έκτακτης ρευστότητας από την ΕΚΤ δεν αποτελεί μεγάλο πρόβλημα και η επίδραση στα κέρδη θα είναι μικρή, με προϋπόθεση τη σωστή λειτουργία της διατραπεζικής αγοράς και τη διατήρηση των επιτοκίων Euribor σε χαμηλά επίπεδα.

"Οι ανησυχίες για τις ελληνικές τράπεζες είναι για τα κέρδη τους και όχι για τους ισολογισμούς τους", υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.


Περικοπές στις εκτιμήσεις κερδοφορίας των τραπεζών

Η UBS προχωρά σε περικοπή των προβλέψεών της για τα κέρδη ανά μετοχή των ετών 2009 και 2010. Αναλυτικά, οι προβλέψεις για την Εθνική αναθεωρούνται καθοδικά κατά 6,9% και κατά 10,2% στα έτη 2009 και 2010 αντίστοιχα, της Eurobank κατά -9,4% και -29,5% και της Alpha Bank κατά -6,2% και -3,3%.

Της Marfin κατά -10,7% και -14,4%, της Πειραιώς κατά -8,9% και -31,2% και της Αγροτικής κατά -7,9% και -9,5% για το 2009 και το 2010.


Οι ξεχωριστές περιπτώσεις

Εθνική

Εκτίμηση της UBS είναι ότι ο νέος CEO της Εθνικής, κ. Απόστολος Ταμβακάκης, θα γίνει θετικά δεκτός από την αγορά. Όπως επισημαίνει η UBS, ο κ. Ταμβακάκης, που υπηρέτησε την Εθνική ως υποδιοικητής τα έτη 1998 - 2004, ήταν στον πυρήνα της ομάδας ανώτατων στελεχών της διοίκησης που εκμοντέρνισαν την τράπεζα και έθεσαν τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη. Η Εθνική θεωρείται ευρέως ότι έχει έναν εκ από τους καλύτερους ισολογισμούς στην Ευρώπη, επισημαίνει ο οίκος.

Eurobank

Για τη Eurobank, την κορυφαία επιλογή της, η UBS επισημαίνει τη σημαντικότατη μείωση του κόστους, η οποία δημιούργησε διατηρήσιμη λειτουργική μόχλευση που θα αρχίσει να δείχνει τα οφέλη της στην κερδοφορία μόλις υποχωρήσουν οι επισφάλειες, την «ιδιαίτερα ελκυστική» αποτίμησή της, τη διαφοροποιημένη έκθεσή της στη ΝΑ. Ευρώπη και τα καλά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου που περιείχαν τη μείωση του αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Alpha Bank

H τράπεζα παραμένει επιλογή χαμηλότερου ρίσκου με δεδομένη την περιορισμένη έκθεση στη ΝΑ. Ευρώπη και το περισσότερο συντηρητικό προφίλ. Οι επισφάλειες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι περισσότερο προβλέψιμα στην περίπτωση της Alpha Bank, η αποτίμηση είναι ελκυστική και τα αποτελέσματα του Q3 ήταν θετικά.

Marfin

«Πολύ ελκυστική» χαρακτηρίζει την αποτίμηση η UBS, ενώ θετικά εκφράζεται και για τα αποτελέσματα του Q3. Οι οίκος επισημαίνει την ξεκάθαρη ένδειξη βελτίωσης των περιθωρίων και ελέγχου των επισφαλειών, τη ρευστότητα την οποία χαρακτηρίζει «άνετη», αλλά και τον μειωμένο κίνδυνο της υπερπροσφοράς τίτλων εκ μέρους της Dubai μετά τη δήλωση τη διοίκησης ότι είναι έτοιμη να αγοράσει το 19% το οποίο κατέχει η αραβική εταιρία σε περίπτωση που είναι διατεθειμένη να το πουλήσει. 

Πειραιώς

Σε γενικές γραμμές θετική έναντι της Πειραιώς είναι η UBS, αν και εκτίμησή της είναι ότι οι αλλαγές στο περιβάλλον θα επηρεάσουν κυρίως τα franchises με χαμηλότερα spreads/ υψηλότερους όγκους, όπως η Πειραιώς. Ο οίκος αναφέρει πως η τράπεζα έχει πολύ καλή ρευστότητα και είναι καλά κεφαλαιοποιημένη.

Αγροτική

Τον ισχυρό ισολογισμό της τράπεζα επισημαίνει η UBS, τονίζοντας ωστόσο ότι τα κεφάλαια Tier I είναι χαμηλότερα των ανταγωνιστών στο 6,9%. Ωστόσο, αναφέρεται, η τράπεζα απολαμβάνει πλήρη κυβερνητική στήριξη και συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών προνομιούχων μετοχών τα συνολικά Tier I της Αγροτικής φτάνουν το 10,9%, αναφέρει η UBS.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v