Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέλη Ιανουαρίου η υποβολή του ΠΣΑ στην ΕΕ

Έως τα τέλη Ιανουαρίου θα αποσταλεί στην Κομισιόν το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Μεγαλύτερες αυξήσεις σε τσιγάρα - ποτά. Τι "παίζει" με τις αποδείξεις.

Τέλη Ιανουαρίου η υποβολή του ΠΣΑ στην ΕΕ
Έως τα τέλη Ιανουαρίου θα αποσταλεί στην Κομισιόν το σχέδιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας, όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. 

"Θα υποβάλουμε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης στην Ε.Ε. στα τέλη Ιανουαρίου. Θα το καταθέσουμε για συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο στις 15 Ιανουαρίου και στη Βουλή στις 20 Ιανουαρίου".

Ο ίδιος αξιωματούχος επιβεβαίωσε τον στόχο της κυβέρνησης για έσοδα 2,5 δισ. το 2010 από ιδιωτικοποιήσεις.     

Παράλληλα, δεν απέκλεισε μεγαλύτερη αύξηση από 10% σε ποτά και τσιγάρα μετά την αναπροσαρμογή του στόχου για μεγαλύτερη μείωση του ελλείμματος το 2010 (στο 8,7%).

Όπως ανέφερε, το 1 δισ. ευρώ περίπου που απαιτείται για την επιπλέον υποχώρηση του ελλείμματος θα προέλθει από δυο πηγές: από την περικοπή κατά 10% του κονδυλίου για τα επιδόματα, που θα αποδώσει έως και 600 εκατ. ευρώ (αυτή δεν αφορά στο οικογενειακό επίδομα) και, κατά δεύτερον, από τους ειδικούς φόρους σε ποτά και σε τσιγάρα.

Παράλληλα, το ανώτατο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισε ότι δεν αλλάζει κάτι στο έλλειμμα του 2009, εκτιμάται στο 12,7% και θα ήταν μεγαλύτερο μόνο στην περίπτωση που η Eurostat συνυπολόγιζε όλα τα χρέη των νοσοκομείων στο 2009. Επίσης, πρόσθεσε πως δεν υπάρχει κάποια εισήγηση για την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ.

Σημειώνεται ότι στις 6 Ιανουαρίου φτάνει στην Αθήνα κλιμάκιο της Κομισιόν στο οποίο θα παρουσιαστεί το προσχέδιο. "Δεν υπάρχει θέμα κατάθεσης κάποιου προσχεδίου, αλλά ανταλλαγή πληροφοριών με το κλιμάκιο της Κομισιόν και της ΕΚΤ που θα βρίσκεται στην Αθήνα την Τετάρτη" υπογραμμίστηκε.

Επίσης, αναφορικά με τη σύγχυση που έχει επικρατήσει στους καταναλωτές στο μέτωπο των αποδείξεων, το στέλεχος του υπουργείου ξεκαθάρισε: "Είναι απολύτως σαφές ότι ισχύουν όλες οι αποδείξεις πλην των ΔΕΚΟ και όσες λειτουργούν ως τεκμήρια (π.χ. για αγορά αυτοκινήτου). Πρόθεση του υπουργείου είναι να μπουν ταμειακές μηχανές παντού".

Οι βασικές προβλέψεις του προσχεδίου του ΠΣΑ

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του euro2day στο προσχέδιο το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως το έλλειμμα από 8,7% του ΑΕΠ το 2010 θα υποχωρήσει στο 7% το 2011, στο 4,9% το 2012 και στο 2,8% το 2013.

Στο μέτωπο της ανάπτυξης, το προσχέδιο του ΠΣΑ προβλέπει επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης από το 2011 με αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% έπειτα από συρρίκνωση 0,3% το 2010. Ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί στο 1,8% το 2012 και στο 2% το 2013.


Το δανειακό πρόγραμμα του Δημοσίου το 2010 

Το συγκεκριμένο στέλεχος  σημείωσε επίσης: "Δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή ακριβές νούμερο για τον δανεισμό του 2010. Τον Γενάρη έχουμε λήξεις ομολόγων ύψους 4 δισ. ευρώ που θα καλυφθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα".

Επιπλέον, τόνισε ότι είναι πολύ πιθανόν εντός του 2010 να υπάρχει δανεισμός και σε ξένο νόμισμα και σημείωσε χαρακτηριστικά: "Θα απευθυνθούμε σε όλες τις αγορές. Το πρώτο εξάμηνο θα δανειστούμε περίπου το 70% του συνολικού δανεισμού του 2010. Ο Απρίλιος και ο Μάιος είναι οι δυσκολότεροι μήνες, καθώς έχουμε πολλές ωριμάνσεις ομολόγων".


Ο προγραμματισμός για το επόμενο διάστημα

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΟΙΚ, τον Γενάρη θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το νομοσχέδιο ανεξαρτητοποίησης της Εθνικής Στατιστικής Αρχής. "Θα θωρακιστεί", είπε χαρακτηριστικά, "περισσότερο η ανεξαρτησία της".

Ακόμη, τον Ιανουάριο ανοίγει το θέμα εξίσωσης των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο. Θα σταλεί σημείωμα για το ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και παράλληλα θα υπάρξει διαβούλευση για το τελικό νομοσχέδιο.

Ακόμη, εντός του μήνα θα κλείσει η εκκρεμότητα με το άνοιγμα των υπηρεσιών, "κάτι που είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε από κοινοτική οδηγία".

Τον Ιανουάριο ανοίγει εκ νέου το θέμα των τυχερών παιχνιδιών. "Πληρώνουμε 31.000 ευρώ πρόστιμο κάθε μέρα. Θα προσαρμοστούμε σε πρώτη φάση στο τεχνικό κομμάτι και θα ανοίξει η διαβούλευση για το μη τεχνικό".

Τον Φεβρουάριο θα τεθεί επί τάπητος η εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο με βάση το όριο των 2.000 ευρώ. "Από εκεί και πάνω δεν θα δοθούν αυξήσεις" υπογράμμισε το στέλεχος.

Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους θα προχωρήσει και η Ενιαία Αρχή Πληρωμών από το Δημόσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v