Αυστηρός έλεγχος του προϋπολογισμού από το ΓΛΚ

Αυστηρό πλαίσιο ελέγχου του προϋπολογισμού του 2010 σε μηνιαία βάση θέτει προκαταβολικά σε εφαρμογή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, την ώρα που το ΥΠΟΙΚ προετοιμάζεται για το πρώτο κρίσιμο crash test με την Κομισιόν.

Αυστηρός έλεγχος του προϋπολογισμού από το ΓΛΚ
Αυστηρό πλαίσιο ελέγχου του προϋπολογισμού του 2010 σε μηνιαία βάση θέτει προκαταβολικά σε εφαρμογή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, την ώρα που το υπουργείο Οικονομικών βάζει τις τελευταίες πινελιές στο προσχέδιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και προετοιμάζεται για το πρώτο κρίσιμο crash test με την Κομισιόν.

Την ερχόμενη εβδομάδα αποστέλλεται στην Κομισιόν το προσχέδιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στη συνέχεια με το προσχέδιο ανά χείρας στις 6 Ιανουαρίου φτάνει στην Αθήνα το κλιμάκιο της Κομισιόν για να γραφτεί -όπως πρέπει κατά τις βουλές των Βρυξελλών-το τελικό σχέδιο του προγράμματος.

Στο προσχέδιο το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως το έλλειμμα από 8,7% του ΑΕΠ το 2010 θα υποχωρήσει στο 7% το 2011, στο 4,9% το 2012 και στο 2,8% το 2013. "Οι στόχοι αυτοί ενδεχομένως να αλλάξουν", αναφέρει στο Euro2day κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, καθώς δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμα τα τελικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την ποσοτικοποίηση των μέτρων που εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός. Τα μέτρα αυτά θα περιγράφονται ένα προς ένα στο ΠΣΑ και θα συνοδεύονται από χρονοδιάγραμμα και σαφείς στόχους πρόσθετων εσόδων ή εξοικονόμησης δαπανών.

Θα είναι ένα από τα ξεχωριστά κεφάλαια του προγράμματος που θα περιλαμβάνει επίσης σε ξεχωριστό κεφάλαιο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Στο μέτωπο της ανάπτυξης, το προσχέδιο του ΠΣΑ προβλέπει επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης από το 2011 με αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% έπειτα από συρρίκνωση 0,3% το 2010. Ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιταχυνθεί σε 1,8% το 2012 και σε 2% το 2013. Κάτω από το 2% θα παραμείνει στο ίδιο διάστημα ο πληθωρισμός (1,4% το 2010, 1,7% το 2011, 1,4% το 2012 και 1,3% το 2013), ενώ προβληματισμό προκαλεί η προβλεπόμενη ενίσχυση της ανεργίας από το 9,7% του εργατικού δυναμικού το 2010 σε 10,5% το 2011 σε 11,1% το 2012 και σε 11,6% το 2013.

Οδηγίες για να κρατηθούν οι δαπάνες

Σε χρόνο παράλληλο με την προετοιμασία του ΠΣΑ, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπό τον υφυπουργό κ. Φ. Σαχινίδη θέτει σε εφαρμογή τρία φιλόδοξα projects, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένουν με ενδιαφέρον οι κοινοτικοί. Πρόκειται για την καθιέρωση ενιαίας αρχής πληρωμής σε όλο το Δημόσιο, τον νέο τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού (από τον Ιανουάριο αρχίζει να καταρτίζεται ο προϋπολογισμός του 2011) και τον μηνιαίο έλεγχο εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2010.

Χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους απέστειλε σε όλα τα υπουργεία και στους επιχορηγούμενους από τον κρατικό προϋπολογισμό φορείς την εγκύκλιο εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2010. Με αυτή ζητά εξοικονομήσεις σε φως, νερό, τηλέφωνο ,θέρμανση, υπερωρίες και εκτός έδρας και ζητά κάθε 10 του μηνός να αποστέλλονται απολογιστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του προηγούμενου μήνα, ώστε να διαπιστώνονται εγκαίρως τυχόν αποκλίσεις και να λαμβάνονται τα δέοντα μέτρα.

Ιδιαίτερη προσοχή ζητείται παράλληλα για τις δαπάνες μισθοδοσίας και τις αναδρομικές ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει το Δημόσιο ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο των λανθασμένων καταλογισμών.

Στην πρέσα, άλλωστε, μπαίνουν το 2010 οι προσλήψεις οι οποίες έχει ανακοινωθεί ότι παγώνουν με εξαίρεση τους τομείς υγείας, παιδείας και ασφάλειας αλλά και οι δαπάνες για υπερωρίες, εκτός έδρας μετακινήσεις, συμμετοχές σε συμβούλια κ.λπ.

Για τις λειτουργικές δαπάνες το ΓΛΚ τονίζει ότι θα πρέπει να συγκρατηθούν στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα ή και να μειωθούν με τη λήψη διοικητικών ή άλλων μέτρων όπως η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, ο περιορισμός των δαπανών για τηλεπικοινωνίες και ιδιαίτερα οι δαπάνες κινητής τηλεφωνίας, ο αυστηρός έλεγχος των αναλώσιμων υλικών αλλά και η ορθολογική διαχείριση του χρόνου λειτουργίας της θέρμανσης και του κλιματισμού καθώς και ο αυστηρός έλεγχος και εντός των ορίων διάθεση των πιστώσεων για δαπάνες δημοσίων σχέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v