Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην ΕΚΤ και το ν/σ για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, βάσει του οποίου θα ρυθμίζονται οι οφειλές των υπερχρεωμένων νοικοκυριών θα τεθεί επί τάπητος στη σημερινή συνάντηση της Λ. Κατσέλη με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Στην ΕΚΤ και το ν/σ για υπερχρεωμένα νοικοκυριά
Το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, βάσει του οποίου θα ρυθμίζονται οι οφειλές των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ιδιωτικό πτωχευτικό δίκαιο, θα τεθεί επί τάπητος στη σημερινή συνάντηση της υπουργού Οικονομίας, Λ. Κατσέλη με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Ασφαλείς πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα στείλει και αυτό το νομοσχέδιο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναμένοντας τη γνωμοδότησή της.

Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ και στην περίπτωση αυτή θα υιοθετήσει πολλές από τις προτάσεις των τραπεζών, όπως για παράδειγμα οι δικαστικές διευθετήσεις να γίνονται από τα Πρωτοδικεία της χώρας και όχι από τα Ειρηνοδικεία, ενώ στο επίμαχο σημείο της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς διαφαίνεται ότι η τελική πρόταση (με αμοιβαία υποχώρηση των δυο πλευρών) θα καταλήξει στην απόφαση πως σαφώς θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία, ωστόσο, δεν θα "παγώνουν" οι τόκοι από τη στιγμή που η κάθε υπόθεση θα φτάνει στο δικαστήριο.

Αναλυτικά, στην περίπτωση των στεγαστικών, το Υπουργείο έως σήμερα υποστηρίζει ότι αν η υπόθεση φτάνει στο δικαστήριο, θα "παγώνουν" οι τόκοι μέχρι να εκδοθεί η τελική απόφαση του δικαστηρίου.

Από την πλευρά τους, οι τραπεζίτες αντέδρασαν έντονα σε αυτό και όλα δείχνουν πως οδηγούμαστε στη μέση λύση του να προστατεύεται αφ' ενός η πρώτη κατοικία, ωστόσο το δάνειο θα παραμένει ενεργό μέχρι την τελική διευθέτηση στο δικαστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v