Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνάντηση Κατσέλη με Ενωση Ελληνικών Τραπεζών

Συνάντηση με την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών πραγματοποιεί σήμερα η Λ. Κατσέλη, με θέμα τις επισημάνσεις της ΕΚΤ στο ν/σ για την ρευστότητα των επιχειρήσεων. Στο "τραπέζι" και το ν/σ για υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Συνάντηση Κατσέλη με Ενωση Ελληνικών Τραπεζών
Οι επισημάνσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το νομοσχέδιο με αντικείμενο τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, αλλά και το ν/σ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αναμένεται να συζητηθούν σήμερα στις 17:30 το απόγευμα στην έκτακτη συνάντηση που θα έχει το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Λούκα Κατσέλη.

Πηγές που πρόσκεινται στην κ. Κατσέλη, υποστηρίζουν στο euro2day ότι μέχρι το απόγευμα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα στείλει τη γνωμάτευσή της για τους όρους του επίμαχου νομοσχεδίου για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.  

Από την πλευρά της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών υπογραμμίζουν ότι με βάση τη διεθνή πρακτική, η ΕΚΤ στη γνωμάτευσή της υιοθετεί αρκετές από τις προτάσεις των τραπεζών σχετικά με τις ενήμερες οφειλές, με γνώμονα πάντα την διατήρηση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τη διαφύλαξη της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.

«Ο βασικός σκελετός του νομοσχεδίου σαφώς είναι προς τη θετική κατεύθυνση, ωστόσο υπάρχουν κάποια σημεία που μπορεί να πλήξουν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. Σε ότι αφορά στις αναδιαρθρώσεις δανείων, οι τράπεζες ήδη το κάνουν εδώ και ενάμιση χρόνο, άρα το νομοσχέδιο δεν φέρνει κάτι καινούριο, απλά έρχεται να υποστηρίξει και νομοθετικά τις κινήσεις αυτές», τονίζει στο Euro2day.gr πηγή από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι τραπεζίτες αντιδρούσαν σε ορισμένα σημεία του νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση, τα οποία αφορούσαν κυρίως στις ενήμερες οφειλές με το επιχείρημα ότι η οικονομία και η αγορά βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση που το τραπεζικό σύστημα πρέπει να εστιάσει τη στήριξή του κυρίως στις προβληματικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και όχι στους ενήμερους ως προς τις οφειλές τους επιχειρηματίες.

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η Τράπεζα της Ελλάδος, η διοίκηση της οποίας με non paper είχε επισημάνει στην υπουργό τα επίμαχα σημεία που χρήζουν αλλαγής στο νομοσχέδιο.


Στην ΕΚΤ και το ν/σ για υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Εν τω μεταξύ, στη συνάντηση των δυο πλευρών θα συζητηθεί και το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, βάσει του οποίου θα ρυθμίζονται οι οφειλές των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ιδιωτικό πτωχευτικό δίκαιο.

Ασφαλείς πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα στείλει και αυτό το νομοσχέδιο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναμένοντας τη γνωμοδότησή της.

Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ και στην περίπτωση αυτή θα υιοθετήσει πολλές από τις προτάσεις των τραπεζών, όπως για παράδειγμα οι δικαστικές διευθετήσεις να γίνονται από τα Πρωτοδικεία της χώρας και όχι από τα Ειρηνοδικεία, ενώ στο επίμαχο σημείο της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς διαφαίνεται ότι η τελική πρόταση (με αμοιβαία υποχώρηση των δυο πλευρών) θα καταλήξει στην απόφαση πως σαφώς θα προστατεύεται η πρώτη κατοικία, ωστόσο, δεν θα "παγώνουν" οι τόκοι από τη στιγμή που η κάθε υπόθεση θα φτάνει στο δικαστήριο.

Αναλυτικά, στην περίπτωση των στεγαστικών, το Υπουργείο έως σήμερα υποστηρίζει ότι αν η υπόθεση φτάνει στο δικαστήριο, θα "παγώνουν" οι τόκοι μέχρι να εκδοθεί η τελική απόφαση του δικαστηρίου. Από την πλευρά τους, οι τραπεζίτες αντέδρασαν έντονα σε αυτό και όλα δείχνουν πως οδηγούμαστε στη μέση λύση του να προστατεύεται αφ' ενός η πρώτη κατοικία, ωστόσο το δάνειο θα παραμένει ενεργό μέχρι την τελική διευθέτηση στο δικαστήριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v