"Φλερτάρουν" και οι Βρυξέλλες με την ιδέα του ΔΝΤ

Πληθαίνουν οι φωνές τόσο εντός της Ε.Ε. όσο και μεταξύ των χωρών-μελών της που δείχνουν στην Ελλάδα τον δρόμο του ΔΝΤ για την επίλυση του προβλήματος ρευστότητας της χώρας. Τι δηλώνουν Κομισιόν, Ρεν, Μπαρόζο.

Φλερτάρουν και οι Βρυξέλλες με την ιδέα του ΔΝΤ
Πληθαίνουν οι φωνές τόσο εντός της Ε.Ε. όσο και μεταξύ των χωρών-μελών της που δείχνουν στην Ελλάδα είτε τον δρόμο του ΔΝΤ είτε μια "μικτή λύση" για την επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας.

Έτσι, μετά την ξεκάθαρη θέση της Γερμανίας επί του ζητήματος, υπέρ της λύσης ΔΝΤ, σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνει ότι η Κομισιόν θέλει να δουλέψει "χέρι-χέρι" με το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόβλημα.
 
Νωρίτερα, ο πρόεδρός της, κ. Ζοζέ Μπαρόζο, κατέρριπτε το επιχείρημα ότι η στροφή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα σήμαινε ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της τις εσωτερικές κρίσης, τονίζοντας ότι μια εμπλοκή του ΔΝΤ δεν πλήττει το γόητρο της Ελλάδας

Εν τω μεταξύ, ο βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, σε δηλώσεις του τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής λύσης, σημειώνοντας ότι "η Ε.Ε. θα θέλει να στηρίξει την κυβέρνηση Παπανδρέου".

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει καλέσει τους Ευρωπαίους εταίρους να δώσουν μια λύση στο πρόβλημα του ακριβού δανεισμού της Ελλάδας στη σύνοδο κορυφής της επόμενης εβδομάδας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ.     

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα των "Financial Times", αξιωματούχοι της Ε.Ε. σημειώνουν ότι η Ιταλία, η Ολλανδία και η Φινλανδία βλέπουν όλο και πιο ευνοϊκά το ενδεχόμενο η Ελλάδα να στραφεί στο ΔΝΤ εάν δεν κατορθώσει, εντός του επόμενου 2μήνου, να αναχρηματοδοτήσει με λογικό κόστος το χρέος της.


Κομισιόν: "Χέρι-χέρι" με το ΔΝΤ για την Ελλάδα

Τη συνεργασία με το ΔΝΤ στο θέμα της Ελλάδας επιζητά η Κομισιόν, ενώ επισημαίνει ότι δεν είναι σίγουρο πως την επόμενη εβδομάδα οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν πιθανά μέτρα για την Ελλάδα. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι "είναι λογικό να αντιμετωπίσουμε το ελληνικό ζήτημα με τους μηχανισμούς που έχουμε", προσθέτοντας ότι θέλει να συνεργαστεί με το ΔΝΤ. "Θέλουμε να εργαστούμε χέρι-χέρι με το ΔΝΤ".    

Η Κομισιόν σημείωσε επίσης ότι τα μέτρα που έχει λάβει η Ελλάδα έχουν αρχίσει να αποτυπώνονται θετικά στον προϋπολογισμό της.


Μπαρόζο: Εμπλοκή του ΔΝΤ δεν πλήττει το γόητρο της Ε.Ε.

H E.E. είναι έτοιμη να εγγυηθεί τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό France 24 o κ. Ζ. Μπαρόζο, μεταδίδει το Reuters.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν χαρακτήρισε εξευτελιστική για την Ε.Ε. την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Όπως υπογράμμισε, "θα ήθελα να τονίσω ότι η Ελλάδα και όλα τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είνα μέλη του ΔΝΤ και συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων χρηματοδοτών του ταμείου".

"Το θέμα του ΔΝΤ δεν είναι θέμα γοήτρου, θα πρέπει να αποφασίσουμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανταποκριθούμε στην κατάσταση", δήλωσε ο κ. Μπαρόζο. 


El-Erian: Αφήστε την Ελλάδα να πάει στο ΔΝΤ

Ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Pimco (Pacific Investment Management Co.), ενός εκ των μεγαλύτερων traders ομολόγων, κ. Mohamed El-Erian, με παρέμβασή του προσπαθεί να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του στο Bloomberg, οι Ευρωπαίοι αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσουν το παιχνίδι τακτικής (chicken play) και να ξεκαθαρίσουν την όλη υπόθεση και μάλιστα σύντομα.

Κατά τον κ. El-Erian, μοναδική επιλογή μοιάζει να είναι το ΔΝΤ, αλλά προσθέτει ότι η όλη διαδικασία θα είναι αργή και γεμάτη εμπόδια. "Τελικώς το ΔΝΤ θα είναι αυτό που θα αναλάβει το όλο θέμα. Όμως, δεν θα είναι μία εύκολη διαδικασία. Τα γεγονότα δεν θα συμβούν με ταχύτητα. Πάντως, καλό θα είναι να μην υποτιμούμε το παιχνίδι τακτικής μεταξύ της Ε.Ε., της Ελλάδας και του ΔΝΤ".

Όλι Ρεν: Ευθύνη της Ε.Ε. το πρόβλημα της Ελλάδας

Τη σαφή θέση του υπέρ της ευρωπαϊκής λύσης για την Ελλάδα επανέλαβε ο Ευρωπαίος επίτροπος νομισματικών υποθέσεων,κ.  Όλι Ρεν.

"Η ευρωζώνη είναι αποφασισμένη να αναλάβει συντονισμένη δράση προκειμένου να στηρίξει την Ελλάδα", υποστήριξε σε δηλώσεις του ο κ. Ρεν.

Όπως δήλωσε, "τα προβλήματα της Ελλάδας είναι κυρίως ευθύνη της ευρωζώνης και όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου", προσθέτοντας πως "η ευρωζώνη είναι απόλυτα έτοιμη για συντονισμένη δράση προκειμένου να στηρίξει την Ελλάδα".

Παράλληλα, παρότρυνε τις χώρες με υψηλά ελλείμματα να εφαρμόσουν πολιτικές που θα οδηγήσουν σε μείωσή τους.

Σημειώνεται ότι τη λύση του ΔΝΤ έχουν απορρίψει με δηλώσεις τους τόσο ο επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος, κ. Νικολά Σαρκοζί.


Ν. Σαρκοζί: Αντίθετος σε προσφυγή Ελλάδας στο ΔΝΤ

Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, είναι αντίθετος στο γερμανικό κάλεσμα για δανειοδότηση της Ελλάδας από το ΔΝΤ, σημείωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Ο αξιωματούχος που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, τόνισε ότι ο κ. Σαρκοζί τάσσεται υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης για την Ελλάδα και είπε ότι η ευρωζώνη πρέπει να δράσει για να αποκαταστήσει την επενδυτική εμπιστοσύνη και να μειώσει το κόστος δανεισμού της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι στις 7 Μαρτίου, μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου, ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει: "Εάν είναι απαραίτητο, οι χώρες της ευρωζώνης θα πραγματοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό".


Βέλγικο "κατηγορώ" κατά Μέρκελ για Ελλάδα

Είναι προφανές ότι η κ. Μέρκελ δεν επιθυμεί ευρωπαϊκές λύσεις", τόνισε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου και πρόεδρος των φιλελεύθερων στο ευρωκοινοβούλιο, Γ. Φερχόφστατ. 

Ο κ. Φερχόφστατ τόνισε ότι είναι σαφές ότι η ευρωπαϊκή λύση για την Ελλάδα είναι η γρηγορότερη αλλά και λιγότερο δαπανηρή επιλογή, σημειώνοντας ότι εάν η Κομισιόν δώσει ένα δάνειο στην Ελλάδα, δεν θα κοστίσει ούτε ένα σεντ για κανέναν. 

"Τα πράγματα είναι τόσο απλά, αλλά φαίνεται πως η κ. Μέρκελ δεν επιθυμεί πλέον ευρωπαϊκές λύσεις", σημείωσε.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v