Γερμανία: Η Ελλάδα να στραφεί στο ΔΝΤ για βοήθεια

Η Ελλάδα θα πρέπει να στραφεί στο ΔΝΤ, εάν χρειαστεί οικονομική βοήθεια για να στηρίξει το πρόγραμμα λιτότητας, αντί να στραφεί στα άλλα μέλη της ευρωζώνης, αποφάσισε*, με στροφή 180 μοιρών, η γερμανική κυβέρνηση.

  • Quentin Peel (Βερολίνο) και Nikki Tait (Βρυξέλλες)
Γερμανία: Η Ελλάδα να στραφεί στο ΔΝΤ για βοήθεια
Η Ελλάδα θα πρέπει να στραφεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εάν χρειαστεί οικονομική βοήθεια για να στηρίξει το πρόγραμμα λιτότητας, αντί να στραφεί στα άλλα μέλη της ευρωζώνης, αποφάσισε*, με στροφή 180 μοιρών στην προηγούμενη "γραμμή" της, η γερμανική κυβέρνηση. 

Έπειτα από εβδομάδες θυελλωδών διαβουλεύσεων, οι νομικοί σύμβουλοι της καγκελαρίου κ. Angela Merkel την έπεισαν ότι είναι αδύνατον να υπάρξει οποιαδήποτε μορφή "διάσωσης" εντός του πλαισίου της συνθήκης του Μάαστριχτ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του γερμανικού Συντάγματος.

Η απόφαση συνιστά ήττα για το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας και την κεντρική τράπεζα Bundesbank, όπου οι αξιωματούχοι τάσσονται αναφανδόν κατά της παρέμβασης του ΔΝΤ στην ευρωζώνη για οποιοδήποτε λόγο πέρα από την τεχνική συμβουλή.

Η γερμανική απόφαση είναι κρισιμότατη για την όποια κοινή θέση των κρατών-μελών της ευρωζώνης σε κάποια "διάσωση", επειδή το Βερολίνο αναπόφευκτα θα έχει τη μεγαλύτερη συμβολή.

Οι οικονομικοί παράγοντες εργάζονται επί εβδομάδες πάνω σε τεχνικώς εφικτές εναλλακτικές λύσεις όπως μια συντονισμένη σειρά διακρατικών συμφωνιών που θα μπορούσαν να μην εμπίπτουν στη ρήτρα "μη διάσωσης" του Συμφώνου Σταθερότητας. Όμως οι Γερμανοί νομικοί σύμβουλοι επίμονα προειδοποιούν ότι το πρόβλημα της ρήτρας είναι ανυπέρβλητο.

Η πρώτη ένδειξη στροφής στη γερμανική θέση ήρθε την Τετάρτη, όταν δύο μέλη της Κάτω Βουλής Bundestag άφησαν να εννοηθεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να στραφεί στο ΔΝΤ.

Η υποστήριξη της παρέμβασης του ΔΝΤ αυξάνεται εντός της ευρωζώνης, με την Ιταλία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία να δηλώνουν πλέον υπέρ.

Η αντίσταση προέρχεται από νομισματικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων η ΕΚΤ, αλλά υπάρχει και ισχυρή πολιτική αντίσταση, ειδικά στη Γερμανία και στη Γαλλία, στην ιδέα ότι οι ΗΠΑ και άλλα μέλη του ΔΝΤ θα κληθούν να διασώσουν ένα μέλος της ευρωζώνης.





*Το παραπάνω κείμενο αποτελεί ακριβή μετάφραση του πρώτου θέματος των "Financial Times" το μεσημέρι, γύρω στις 3 ώρα Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγη ώρα αργότερα, το κείμενο καθώς και ο τίτλος και ο πλαγιότιτλός του εμφανίζονται διαφορετικοί σε διατύπωση και ουσία.

Δηλαδή, ενώ στο αρχικό κείμενο η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να "παραπέμψει" την Ελλάδα στο ΔΝΤ εμφανίζεται ως τελική, στο απογευματινό κείμενο δηλώνεται ότι πρόκειται απλώς για "σκέψη" της κυβέρνησης του Βερολίνου.

Συγκεκριμένα, στο νέο κείμενο υπό τον τίτλο "Η Γερμανία "ζεσταίνεται" στην ιδέα της βοήθειας ΔΝΤ προς την Ελλάδα" αναφέρεται:

"Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει σχέδιο του ΔΝΤ για να βοηθηθεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κρίση, παρά την έντονη πολιτική αντίθεση σε μια τέτοια κίνηση, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Βερολίνου… Αν και δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, οι νομικοί σύμβουλοι της κ. Angela Merkel είναι αμετακίνητοι ότι δεν είναι δυνατή καμία άλλη μορφή διάσωσης…".
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v