Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρό παζάρι για την ατζέντα της Συνόδου

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στους κόλπους της ΕΕ για την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής και το ελληνικό ζήτημα. Οι αντιρρήσεις Μέρκελ. Αποκλειστική δήλωση του εκπροσώπου του Ρεν στο Euro2day για βοήθεια προς την Ελλάδα.

Σκληρό παζάρι για την ατζέντα της Συνόδου
Σκληρό παζάρι εξελίσσεται στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο γύρω από την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών την Πέμπτη.

Είναι η πρώτη φορά όπου 4 μόλις μέρες πριν από την έναρξη της συνόδου κανείς δεν γνωρίζει εάν τελικά το θέμα πακέτου στήριξης προς την Ελλάδα θα συζητηθεί επισήμως. Την τελική απόφαση θα την πάρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Χένρι Βαν Ρόμπουι. ο οποίος βρίσκεται σε συνεχή ανοιχτή ακρόαση με τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Μέρκελ, η οποία είναι η μόνη που δεν θέλει το θέμα επισήμως στην ατζέντα.

"Δεν είναι αναγκαίο να συναινέσει η Γερμανία για να μπει η Ελλάδα στην ατζέντα", δηλώνει στο euro2day στενός συνεργάτης του κ. Ρόμπουι.

"Αυτό όμως που σκέφτεται ο πρόεδρος είναι το αποτέλεσμα της συνόδου να είναι θετικό. Δεν αρκεί πλέον να συζητηθεί απλώς το θέμα. Έχουμε ήδη συζητήσει στην προηγούμενη σύνοδο και αποφασίσαμε να στηρίξουμε την Ελλάδα. Τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε ένα βήμα πάρα κάτω και για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει ομοφωνία, διαφορετικά εάν όχι, αυτό θα δημιουργήσει νέα προβλήματα", συμπληρώνει ο ίδιος αξιωματούχος.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του  κ. Όλι Ρεν, αρμόδιου επιτρόπου για οικονομικά και νομισματικά θέματα, κ. Αμαντέο Ταλιάδο, δήλωσε στο euro2day πως το σχέδιο της Κομισιόν είναι κομμένο και ραμμένο για την Ελλάδα.

"Το σχέδιο είναι ad hoc και αφορά στη δημιουργία οργάνου για τη (βοήθεια) μόνο προς την Ελλάδα. Δεν σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθεί αυτήν την εβδομάδα. Μπορεί να ενεργοποιηθεί με απόφαση σε ένα επόμενο Συμβούλιο Κορυφής. Βέβαια, η Κομισιόν, όπως είπε και ο πρόεδρος Μπαρόζο, θεωρεί ότι δεν βοηθά να συνεχίσει η κατάσταση ως έχει και πως πρέπει να παρθεί μια απόφαση το συντομότερο δυνατό", δήλωσε ο κ. Ταλιάδο.

Σε μια προσπάθεια να ενταθούν οι πιέσεις προς τη Γερμανία και η ισπανική προεδρία δήλωσε ότι θέλει το θέμα της Ελλάδας να τεθεί επι τάπητος επισήμως. Όπως είχε αποκαλύψει το euro2day η ισπανική πρόταση αφορά στην εγγύηση των μελλοντικών εκδόσεων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου από την ευρωζώνη με χαμηλά επιτόκια και ο Ισπανός πρωθυπουργός κ. Θαπατέρο σκοπεύει να το θέσει προς συζήτηση.

Ο πρόεδρος κ. Βαν Ρόμπουι ελπίζει ότι οι ασφυκτικές πιέσεις προς τη Γερμανία και η απομόνωσή της (αφού η συντριπτική πλειονότητα των αξιωματούχων της Ε.Ε. έχει ταχθεί υπέρ της βοήθειας) θα την αναγκάσουν να βάλει νερό στο κρασί της και να τηρήσει τουλάχιστον σιωπηλή στάση στη Σύνοδο Κορυφής.

Δηλαδή να συναινέσει να βγει ξεκάθαρο συμπέρασμα και ομόφωνο κοινό ανακοινωθέν από τη Σύνοδο, όπου θα υιοθετείται το σχέδιο της Κομισιόν. Ούτως ή άλλως, το ίδιο το σχέδιο αφορά σε βοήθεια σε διμερές επίπεδο, στο οποίο δεν είναι υποχρεωμένο να συμμετάσχει το Βερολίνο.

Επί της ουσίας, η μάχη δίνεται ώστε να φανεί ενωμένη η Ε.Ε. προς τις αγορές ότι έχει σχέδιο έτοιμο έστω και στο συρτάρι και πως κανείς δεν διαφωνεί με αυτό. Στόχοι η θετική αντίδραση των αγορών και η αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού.

Όπως εξηγεί κυβερνητικός παράγοντας, η ελληνική πλευρά επιδιώκει ξεκάθαρο σχέδιο από την Ε.Ε. "άσχετα εάν θα ενεργοποιηθεί αμέσως ή όχι, ώστε οι αγορές να δουν ότι υπάρχει ευρωπαϊκό σχέδιο".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v