Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανική πρωτοβουλία για βοήθεια σε Ελλάδα

Η ισπανική προεδρία κατέθεσε πρόταση με την οποία η ΕΕ θα έχει τη δυνατότητα να εγγυηθεί μελλοντικές εκδόσεις ομολόγων της Ελλάδας ώστε να διατηρηθούν τα spreads χαμηλά. Έντονο παρασκήνιο. Ανταπόκριση από Βρυξέλλες.

Ισπανική πρωτοβουλία για βοήθεια σε Ελλάδα
Πρωτοβουλία για να βρεθεί λύση στο θέμα του πακέτου στήριξης της Ελλάδας έστω και την τελευταία στιγμή λαμβάνει η Ισπανία, η οποία έχει την προεδρία της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας κ. Έλενα Σαλγκάδο, που προεδρεύει του συμβουλίου του Ecofin, κατέθεσε πρόταση με την οποία η Ε.Ε. θα έχει τη δυνατότητα να εγγυηθεί μελλοντικές εκδόσεις ομολόγων της Ελλάδας ώστε να διατηρηθούν τα spreads χαμηλά και σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Στην προσπάθεια εξεύρεσης κοινής γραμμής -έστω και επικοινωνιακά- επιστρατεύτηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χ. Βαν Ρομπέι, ο οποίος μίλησε τόσο στη συνεδρίαση του Eurogroup χθες όσο και σήμερα στο Ecofin.

«Το ζήτημα είναι η Ελλάδα να μπορεί να εξυπηρετεί το χρέος της και οι σημαντικές δημοσιονομικές προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση να μην εξανεμιστούν από τα υψηλά επιτόκια μεσοπρόθεσμα. Δεν πρέπει να κοιτάμε το σήμερα αλλά και το τι θα ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια και τα διαρκή υψηλά επιτόκια θα απορροφήσουν όσες εξοικονομήσεις από τις δαπάνες γίνονται σήμερα», σχολίασε Ισπανός αξιωματούχος στο περιθώριο του Eurogroup.

Η ανικανότητα των υπουργών Οικονομίας να συμφωνήσουν έχει θορυβήσει την ηγεσία της Ε.Ε., που θεωρεί ότι θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές και ίσως προκαλέσει νέο κύκλο κερδοσκοπίας.

Γι' αυτό, όπως εξηγεί κοινοτικός παράγοντας, «η επίσημη επικοινωνιακή γραμμή είναι ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται βοήθεια».

Όμως, οι δηλώσεις αυτές δεν μπορούν να ξεγελάσουν ούτε να συγκαλύψουν τις διαφορετικές απόψεις που διατυπώθηκαν τόσο χθες όσο και σήμερα στις Βρυξέλλες. Και φαίνεται πως η άποψη του Βέλγου υπουργού Οικονομίας ότι «όποια χώρα θέλει ας βοηθήσει σε διμερές επίπεδο» κερδίζει έδαφος, αφού προωθείται παρασκηνιακά και από τη Γερμανία.

Η ισπανική προεδρία θα επιμείνει πάντως στην πρότασή της, η οποία δεν αποκλείεται να κατατεθεί και στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την ερχόμενη εβδομάδα από τον Ισπανό πρωθυπουργό κ. Χ. Θαπατέρο.

Όπως σχολίαζε χθες το βράδυ ο πρόεδρος του Eurogroup, είναι επιτακτική ανάγκη η Ε.Ε. να δείξει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει και να δώσει λύσεις, ασχέτως εάν οι λύσεις αυτές παραμείνουν στα χαρτιά.

Κατά τα άλλα, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου αναμένεται να λάβει τα θετικά σχόλια και των 27 εταίρων του για τα ελληνικά μέτρα, τα οποία στα συμπεράσματα του Ecofin θα κρίνονται ικανοποιητικά για το 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v