Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Πολωνία παρενέβη στην άνοδο του ζλότι

Το ζλότι Πολωνίας υπέστη τις περισσότερες απώλειες δύο μηνών, όταν η κεντρική τράπεζα της χώρας παρενέβη για να συγκρατήσει την πρόσφατη ταχεία ανατίμηση του νομίσματος.

  • Peter Garnham
Η Πολωνία παρενέβη στην άνοδο του ζλότι
Το ζλότι Πολωνίας υπέστη τις περισσότερες απώλειες δύο μηνών, όταν η κεντρική τράπεζα της χώρας παρενέβη για να συγκρατήσει την πρόσφατη ταχεία ανατίμησή του.

Η Κεντρική Τράπεζα της Πολωνίας δήλωσε ότι πούλησε ζλότι και αγόρασε "συγκεκριμένο μέγεθος" ξένου νομίσματος. Το ζλότι υποχώρησε 1%, στα 3,8795 έναντι του ευρώ, μετά την ανακοίνωση, με τη μεγαλύτερη πτώση από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Η κίνηση γίνεται καθώς η κεντρική τράπεζα προσπαθεί να συγκρατήσει την ανατίμησή του. Ενισχύθηκε 6% έναντι του ευρώ στο α΄ τρίμηνο του έτους, με τη μεγαλύτερη αύξηση σε 6 χρόνια.

Τους επενδυτές προσελκύει το γεγονός ότι η Πολωνία είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απέφυγε την ύφεση κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Dominik Radziwill, υφυπουργός Οικονομικών της Πολωνίας, δήλωσε ότι στηρίζει την απόφαση της κεντρικής τράπεζας και συμμερίζεται τις ανησυχίες της για την άνοδο του ζλότι.

Ήταν η πρώτη παρέμβαση για την αποδυνάμωση του πολωνέζικου νομίσματος από τη δεκαετία του ’90, που συνιστά μεγάλη στροφή στη συμπεριφορά της κεντρικής τράπεζας. Κατά τους αναλυτές, η κίνηση μπορεί να πυροδοτήσει μια ευρύτερη προσπάθεια από τις κεντρικές τράπεζες της περιοχής για την επιβράδυνση της νομισματικής ανατίμησης.

"Μια τέτοια μεγάλη στροφή στρατηγικής θα έχει σημαντικές επιπλοκές στις αγορές συναλλάγματος της κεντροανατολικής Ευρώπης αλλά και στις αγορές εθνικού χρέους και θα διογκώσει τις ανταγωνιστικές πιέσεις ακόμη περισσότρο για τις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης", δήλωσε ο κ. Martin Blum της Ithuba Capital.

"Με δυο λόγια, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυτή η κίνηση της κεντρικής τράπεζας της Πολωνίας να αλλάξει όλο το παιχνίδι όχι μόνο για την Πολωνία αλλά και για όλη την περιφέρεια".
© The Financial Times Limited 2010. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v