Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δόθηκε η πρώτη δόση της βοήθειας από ΕΕ

Μπήκε στα ταμεία η πρώτη δόση της βοήθειας. Από "κόσκινο" η ελληνική οικονομία. Πιέσεις για επίσπευση των αποφάσεων σε ασφαλιστικό-εργασιακό πίσω από τις κλειστές πόρτες. Δεν οριστικοποιήθηκαν οι όροι για τα 720 δισ.

Δόθηκε η πρώτη δόση της βοήθειας από ΕΕ
Σήμερα μπαίνει στα ταμεία η πρώτη δόση της χρηματικής βοήθειας, λέει ο κ. Ό. Ρεν. Από κόσκινο πέρασαν την ελληνική οικονομία οι 16 της ευρωζώνης. Αναλυτική παρουσίαση της κατάστασης από Γ. Παπακωνσταντίνου. Στη σωστή κατεύθυνση οι προσπάθειες της κυβέρνησης, αλλά οι εξελίξεις θα παρακολουθούνται στενά από το Eurogroup. Πιέσεις για επίσπευση των αποφάσεων σε ασφαλιστικό - εργασιακό πίσω από τις κλειστές πόρτες. Απέτυχε να οριστικοποιήσει τους όρους του μηχανισμού στήριξης για τα 720 δισ. ευρώ το Eurogroup.

Για την πορεία της υλοποίησης του προϋπολογισμού (έσοδα - δαπάνες) και τις μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, εργασιακό και αναπτυξιακό ενημέρωσε τους εταίρους του στην ευρωζώνη ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, όπως αποκάλυψε χθες το euro2day.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, ο πρόεδρός του κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι, μετά την παρουσίαση του Έλληνα υπουργού Οικονομίας δόθηκε και τυπικά το πράσινο φως για την εκταμίευση της βοήθειας.

«Συζητήσαμε τα προβλήματα και τις ευκαιρίες για την Ελλάδα. Επικυρώσαμε την πρώτη δόση και ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας μας παρουσίασε τις λεπτομέρειες του προγράμματος σύγκλισης. Έχουμε καλούς λόγους να πιστεύουμε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση και δεν πιστεύουμε πως η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει, όπως γράφεται στον Τύπο. Όμως θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Από την πλευρά του ο επίτροπος για νομισματικές και οικονομικές υποθέσεις, κ. Όλι Ρεν, δήλωσε ότι «η πρώτη δόση δανειοδότησης προς την Ελλάδα ύψους 20 δισεκατομμυρίων ευρώ (μαζί με τα 5,5 δισ. ευρώ του ΔΝΤ) θα καταφθάσει στη χώρα μας σήμερα 18 Μαΐου».
 
Πίσω από τις κλειστές πόρτες, όμως, τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΚΤ και οι υπουργοί Οικονομίας πιέζουν την ελληνική πλευρά να επισπεύσει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και να ανοίξει περισσότερο την αγορά εργασίας γιατί «έρχεται μεγάλο κύμα ανεργίας».

Ανώτατος παράγοντας της Κομισιόν ανέφερε ότι η Επιτροπή «εξακολουθεί να θεωρεί ελλιπή την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και θεωρεί επίσης ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό για διαβουλεύσεις μέχρι τις 20 Ιουνίου, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης. Υπάρχει επίσης ανησυχία για την πορεία είσπραξης των εσόδων αλλά και για την καθυστέρηση εφαρμογής αναπτυξιακού νόμου που θα βοηθήσει τη χώρα να βγει από την ύφεση».
 
Το Eurogroup κατέστησε σαφές ότι όποια χώρα θελήσει να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης θα λάβει την ίδια μεταχείριση (όρους, μέτρα, χρονοδιαγράμματα) όπως η Ελλάδα.

Δυστυχώς όμως οι έντονες διαφωνίες για τις λεπτομέρειες του μηχανισμού-μαμούθ των 720 δισεκατομμυρίων ευρώ, μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας, προκάλεσαν σύγχυση μέσα στο Eurogroup και ως αποτέλεσμα η συζήτηση αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση.

Επισήμως ο κ. Γιούνκερ δικαιολόγησε την καθυστέρηση «σε τεχνικές και νομικές λεπτομέρειες που πρέπει να εξεταστούν». Εν τω μεταξύ η Κομισιόν έχει επιφορτιστεί να βρει λύσεις σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day, διαφωνίες υπήρξαν και στην πρόταση της Κομισιόν να ελέγχει τους προϋπολογισμούς των χωρών-μελών πριν κατατεθούν στα εθνικά κοινοβούλια. Ο κ. Γιούνκερ υπεραμύνθηκε της πρότασης λέγοντας ότι σκοπός δεν είναι η παρέμβαση στην εθνική κυριαρχία, αλλά «να υπάρχει πλήρης ενημέρωση των κοινοβουλίων για τα μέτρα και τον αντίκτυπό τους που θα εμπεριέχονται μέσα στους προϋπολογισμούς».
 
Το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης παραπέμπεται για το συμβούλιο του Eurogroup στις 7 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Κατά τα άλλα, οι 16 συμφώνησαν ότι πρέπει να επισπεύσουν τη δημοσιονομική τους προσαρμογή, ιδιαίτερα οι χώρες με οξυμένα προβλήματα όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία κ.ά. Η Κομισιόν μάλιστα θα κάνει φύλλο και φτερό τη δημοσιονομική κατάσταση της κάθε χώρας και μέσα στο καλοκαίρι θα παρουσιάσει στο συμβούλιο τις δυνατότητες της καθεμίας.

Aπό εκεί και πέρα αναμένεται να καταρτιστεί σχετική κλίμακα βάσει του άρθρου 136 της Νέας Συνθήκης όπου μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 οι οικονομικές πολιτικές των χωρών- μελών θα πρέπει να αρχίσουν να ευθυγραμμίζονται.

Όσο για το ευρώ, ο κ. Γιούνκερ επανέλαβε ότι στόχος είναι η σταθερότητά του και η κυριαρχία του ως ενός από τα πιο ισχυρά νομίσματα.


Εκταμιεύτηκαν τα 14,5 δισ. ευρώ για Ελλάδα

Εκταμιεύτηκε σήμερα το ποσό των 14,5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, στην Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

Με τη σημερινή εκταμίευση και το ποσό των 5,5 δισ. ευρώ που εκταμιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμπληρώνεται η πρώτη δόση των 20 δισ. ευρώ από το μηχανισμό στήριξης συνολικού ύψους 110 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας, Ευρωζώνης και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο του τριετούς οικονομικού προγράμματος που εφαρμόζεται στη χώρα μας.

Με αυτά τα χρήματα καλύπτονται οι άμεσες και βραχυχρόνιες δανειακές ανάγκες και υποχρεώσεις της Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v