Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύστημα βαθμολόγησης και συστάσεις για Ελλάδα

Νέες πιέσεις από ΕΕ για ασφαλιστικό, εργασιακό, ανταγωνιστικότητα. Επί τάπητος η πορεία του δημοσίου χρέους. Κλίμακα βαθμολόγησης επιβάλλει η Κομισιόν. Πρόταση Γερμανίας για προοπτική ελεγχόμενης πτώχευσης μιας χώρας.

Σύστημα βαθμολόγησης και συστάσεις για Ελλάδα
Στο μικροσκόπιο των 16 οι εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Νέες πιέσεις από την Κομισιόν για ασφαλιστικό - εργασιακό και ανταγωνιστικότητα. Επί τάπητος η πορεία του δημοσίου χρέους. Κλίμακα βαθμολόγησης και υποχρεωτικό οικονομικό συντονισμό των χωρών-μελών επιβάλλει η Κομισιόν. Με πρόταση δώδεκα σημείων που συμπεριλαμβάνει και προοπτική ελεγχόμενης πτώχευσης μιας χώρας προσέρχεται στο Eurogroup η Γερμανία.


Στο επίκεντρο των συζητήσεων των 16 υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης θα βρεθεί σήμερα το απόγευμα η ελληνική οικονομία.

Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο της αυστηρής επιτήρησης, αναμένεται να ενημερώσει για τις εξελίξεις στην πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού και ιδιαίτερα για τα βήματα που έχει κάνει η κυβέρνηση στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι οι αλλαγές που έχουν ανακοινωθεί σε ασφαλιστικό - εργασιακό είναι ικανοποιητικές, όμως η Κομισιόν φαίνεται πως ακόμα δεν έχει πειστεί. Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι η Επιτροπή θεωρεί ακόμα ανοιχτό το θέμα του ασφαλιστικού και αναμένεται να πιέσει για πιο άμεση υιοθέτηση των αλλαγών και ιδιαίτερα στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, καθώς "δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο".

Αυστηρή γραμμή αναμένεται να κρατήσει και για τις εργασιακές σχέσεις, όπου η Κομισιόν σπρώχνει για εφαρμογή των μισθολογικών περικοπών και στον ιδιωτικό τομέα αλλά και για νέα αύξηση του ορίου απολύσεων σε επιχειρήσεις "ώστε να καταπολεμηθεί η αυξανόμενη ανεργία στην Ελλάδα".

Ήδη στις Βρυξέλλες υπάρχει προβληματισμός ως προς την πορεία των εσόδων και πιέζουν την ελληνική πλευρά να εντείνει τις προσπάθειές της σε δύο καίριους τομείς: στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην ταχύτατη εφαρμογή του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο η Επιτροπή όσο και η ΕΚΤ και το προεδρείο του Eurogroup θα διαμηνύσουν σε όλους τους τόνους ότι ο μηχανισμός στήριξης ύψους 720 δισεκατομμυρίων ευρώ θα είναι ιδιαίτερα επώδυνος για όποια χώρα θέλει να τον χρησιμοποιήσει. Επιδιώκεται, δηλαδή, η Ελλάδα να προβληθεί ως παράδειγμα προς αποφυγή για τη λιτότητα διαρκείας που είναι αναγκασμένη να ακολουθήσει ώστε να λάβει τη χρηματική στήριξη.

Γι' αυτόν τον λόγο, σήμερα η Κομισιόν θα ζητήσει από την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία να επισπεύσουν από μόνες τους τις διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε να πείσουν τις αγορές ότι δεν βρίσκονται στην ίδια κατηγορία με την Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, με το άρθρο 136 της Νέας Συνθήκης της Λισαβόνας, ανά χείρας, αναμένεται να προσέλθει στο Eurogroup ο αρμόδιος επίτροπος κ Όλι Ρεν, βάσει του οποίου πλέον οι χώρες-μέλη θα πρέπει να συντονίσουν τις οικονομικές τους πολιτικές ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ευρώ.

Η Επιτροπή, ανάμεσα στα άλλα, ετοιμάζει ένα σύστημα βαθμολογικής κλίμακας για τις χώρες-μέλη ώστε σταδιακά να υπάρξει ευθυγράμμιση των εθνικών προϋπολογισμών σε καίριους τομείς όπως το εργασιακό, η ανταγωνιστικότητα, η απασχόληση, η παραγωγικότητα και φυσικά τα δημοσιονομικά μεγέθη.

Από την πλευρά της, η Γερμανία, 24 μόλις ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, άφησε να  διαρρεύσει ότι θα επιμείνει στη γραμμή να παρθούν και νέες πιο αυστηρές αποφάσεις για τις "αμαρτωλές" χώρες που εκτροχιάζονται δημοσιονομικά.

Οι διαρροές αναφέρουν ότι πρόκειται για πρόταση 12 σημείων που θα κατατεθεί είτε αύριο είτε στο Eurogroup του Ιουνίου και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής που θα ελέγχει την πορεία υλοποίησης των προϋπολογισμών, την αφαίρεση δικαιώματος ψήφου από τα ευρωπαϊκά συμβούλια για έναν χρόνο στη χώρα που δεν τηρεί τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, αυστηρότερες ποινές στους παραβάτες αλλά και την επιλογή ελεγχόμενης πτώχευσης για μια χώρα του ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v