Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΟΙΚ: Αυτόφωρο για φοροδιαφυγή

Αύξηση του αριθμού των δόσεων, ελαστικότερα χρονοδιαγράμματα, μείωση της προκαταβολής ζήτησε στο πλαίσιο της διαβούλευσης με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για την περαίωση η πλειονότητα των ενδιαφερόμενων φορέων.

ΥΠΟΙΚ: Αυτόφωρο για φοροδιαφυγή
Αύξηση του αριθμού των δόσεων, ελαστικότερα χρονοδιαγράμματα, μείωση της προκαταβολής, χαμηλότερους συντελεστές, μικρότερα ελάχιστα ποσά, εξαίρεση όσων έχουν κάνει αυτοπεραίωση, συμψηφισμό πιστωτικού ΦΠΑ και προκαταβολών και υπαγωγή στη ρύθμιση και όσων υπήχθησαν σε φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας ζήτησε, στο πλαίσιο της διαβούλευσης με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για την περαίωση, η πλειονότητα των ενδιαφερόμενων φορέων.

«Η περαίωση δεν είναι συγχωροχάρτι, ο συνεπής φορολογούμενος ούτε εκβιάζεται, ούτε υποχρεώνεται να υπαχθεί», τόνισε στην έναρξη της διαβούλευσης ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας ότι η ΓΓΠΣ θα αποστείλει τα ειδοποιητήρια περαίωσης προσδιορίζοντας τον επιπλέον φόρο, η εξόφληση του οποίου θα γίνει στις τράπεζες.

Προανήγγειλε, παράλληλα, ότι στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τις «δίκες-εξπρές», που προωθείται σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα προβλέπεται αυτόφωρος διαδικασία για όποιους εντοπίζονται από το ΣΔΟΕ με μεγάλη φοροδιαφυγή.

Ο υπουργός ανέφερε ακόμα ότι η περαίωση αποτελεί μια τελευταία ευκαιρία για ρύθμιση όλων των φορολογικών υποθέσεων παρελθόντων ετών και σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας νέας αρχής.

«Βάζουμε γερά θεμέλια για να φτιάξουμε ένα νέο πλαίσιο φορολογικής συμμόρφωσης», τόνισε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, οι ανέλεγκτες χρήσεις φτάνουν τα 2,5 εκατομμύρια, στα δικαστήρια εκκρεμούν φορολογικές υποθέσεις 30 δισ. ευρώ, οι φορολογικές δίκες φτάνουν τις 150.000, ο χρόνος εκδίκασης αγγίζει τα 7 με 10 χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσουν, 1,3 εκατ. φορολογούμενοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές 30 δισ. ευρώ, ενώ οι ελεγκτικοί μηχανισμοί μπορούν να ελέγξουν μόνο το 3% των φορολογικών υποθέσεων κάθε χρόνο.

Ενστάσεις από την πλευρά των φορέων καταγράφηκαν παράλληλα και για το όριο των ακαθάριστων εσόδων των 20 εκατ. ευρώ, ενώ ζητήθηκε να ξεκαθαριστεί το αν η περαίωση θα οδηγεί στη δυνατότητα καταστροφής των βιβλίων. Αντίθετοι στην περαίωση εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ και του ΣΕΛΠΕ.

Το υπουργείο Οικονομικών, μετά τις διορθώσεις επί των αρχικών του θέσεων, σχεδιάζει να καταθέσει το νομοσχέδιο για την περαίωση την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, αφού προηγηθεί έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο.

***Η εισήγηση του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για τη ρύθμιση των φορολογικών υποθέσεων δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v