ΥΠΟΙΚ: Δεν συζητήθηκε παράταση του μνημονίου

Δεν υπήρξε συζήτηση για πιθανή παράταση του μνημονίου με τον γερμανό υπουργό οικονομίας, δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Διαψεύδουν συζήτηση για παράταση μνημονίου Σόιμπλε και Κομισιόν.

ΥΠΟΙΚ: Δεν συζητήθηκε παράταση του μνημονίου
Δεν υπήρξε συζήτηση για πιθανή παράταση του μνημονίου με τον γερμανό υπουργό οικονομίας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίου στο Βερολίνο στο οποίο έλαβαν μέρος και οι δύο υπουργοί, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: «δεν υπήρξε τέτοια συζήτηση. (H συνάντηση) κινήθηκε περισσότερο γύρω από την υλοποίηση του προϋπολογισμού και στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

Σημειώνεται ότι το σενάριο παράτασης του μνημονίου διέψευσε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, μιλώντας στο Reuters την Τετάρτη. "Καμία τέτοια συζήτηση δεν έχει γίνει. Συζητήσεις γίνονται, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλίσουμε την ορθή υλοποίηση του προγράμματος, ώστε να καταστεί δυνατό να βγούμε στις κεφαλαιαγορές το συντομότερο δυνατόν. Και αφ’ ης στιγμής βγούμε στις κεφαλαιαγορές, τότε είναι σχεδόν αυτόματη η απεξάρτηση και απομάκρυνσή μας από το πακέτο αυτό, Ε.Ε. - ΔΝΤ.
Τόσο ο εκπρόσωπος τύπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και του αρμόδιου επιτρόπου Όλι Ρεν διέψευσαν τα περί παράτασης ή ότι έχουν γίνει συζητήσεις για το θέμα αυτό σε επίπεδο ΕΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και αξιωματούχος της ΕΚΤ.


Νωρίτερα το euro2day έγραψε :

Αρνείται κατηγορηματικά το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας ότι υπήρξε συζήτηση για παράταση της δανειακής συμφωνίας μετά το 2013, μεταξύ των κ. Παπακωνσταντίνου και Σόιμπλε κατά τη χθεσινή τους συνάντηση.

Μιλώντας αποκλειστικά στο euro2day, o εκπρόσωπος Τύπου του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε: "Διαψεύδουμε τις διαρροές ότι συζητήθηκε τέτοια πιθανότητα. Δεν έγινε τέτοια συζήτηση ούτε χθες αλλά ούτε και σε γενικό επίπεδο".

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Κομισιόν. Μιλώντας στο euro2day, o εκπρόσωπος του αρμόδιου επιτρόπου κ. Όλι Ρεν, κ. Αμαντέο Αλταφάζ, χαρακτήρισε τα σενάρια παραπλανητικά. Πηγή από την ΕΚΤ επίσης διέψευσε τη φήμη. 

Ο κ. Αλταφάζ υποστήριξε: "Όλα αυτά τα δημοσιεύματα δεν έχουν καμία απολύτως βάση και είναι παραπλανητικά. Δεν υπήρξε καμία συζήτηση σε κανένα επίπεδο της Ε.Ε. για παράταση της παρούσας δανειακής συμφωνίας. Αυτό το πρόγραμμα είναι διάρκειας τριών ετών και εφαρμόζεται μόλις από τον Μάιο. Δεν υπάρχει λόγος να σεναριολογούμε για παράτασή του".

Από το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας αναφέρεται ότι η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ήταν... εθιμοτυπική καθώς θα μιλούσε στο ίδιο συνέδριο με τον Γερμανό ομόλογό του.

Σε ερώτηση εάν θεωρητικά η Γερμανία θα συναινούσε σε πιθανή παράταση του μνημονίου, ο αξιωματούχος παρέπεμψε στις χθεσινοβραδυνές επίσημες δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, λέγοντας ότι το Βερολίνο είναι αντίθετο σε οποιεσδήποτε παρατάσεις.

"Όποιος πιστεύει ότι το ευρωπαϊκό ταμείο στήριξης θα παραταθεί και μετά το 2013 βάζει την αξιοπιστία του σε κίνδυνο", δήλωσε ο κ. Β. Σόιμπλε σε συνέδριο στο Βερολίνο, στο οποίο πήρε μέρος και ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Πηγή από την ΕΚΤ, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, ανέφερε ότι τέτοιο θέμα δεν αναμένεται να συζητηθεί στην απογευματινή συνάντηση του προέδρου κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ και του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

"Η δανειακή σύμβαση της Ελλάδας με άλλα κράτη της ευρωζώνης δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία μας. Τα δημοσιεύματα δεν μας αφορούν και δεν αναμένουμε συζήτηση περί τούτου. Θεωρητικά, εάν ποτέ ζητηθεί η γνώμη μας, είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε παράταση", αναφέρει ο αξιωματούχος από την ΕΚΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v