Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπανδρέου: Δεν σχεδιάζεται νέα αύξηση του ΦΠΑ

"Δεν σχεδιάζεται νέα αύξηση του ΦΠΑ", δήλωσε από τις ΗΠΑ στο Reuters ο κ. Γ. Παπανδρέου. Προέβλεψε μια κρατική και 2 ή 3 ισχυρές ιδιωτικές τράπεζες μετά το πέρας των συγχωνεύσεων.

Παπανδρέου: Δεν σχεδιάζεται νέα αύξηση του ΦΠΑ
"Δεν σχεδιάζεται νέα αύξηση του ΦΠΑ", δήλωσε από τις ΗΠΑ στο Reuters ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου.

Υπήρξε μια πιθανότητα μετάταξης κάποιων προιόντων σε υψηλότερη κλίμακα του ΦΠΑ αλλά πλέον διερευνούμε άλλους τρόπους ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους, διευκρίνισε ο κ. Παπανδρέου.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο προέβλεψε πως μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των συγχωνεύσεων θα υπάρχει μια ισχυρή κρατική τράπεζα και δύο ή τρεις ιδιωτικές τράπεζες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εκτίμησε πως η χώρα θα επανέλθει στις αγορές σύντομα, όχι όμως πριν από το τέλος του 2010.

Η συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου στο Reuters

J. ROGERS: Έχουμε μαζί μας τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος προ ολίγου εκφώνησε ομιλία στο Economic Club της Νέας Υόρκης.

Στην ομιλία σας, αναφερθήκατε στο ζήτημα της φορολογίας και στην προσπάθειά σας για εξορθολογισμό. Αναφερθήκατε επίσης σε μείωση της φορολογίας κάποιων επιχειρήσεων, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη. Μήπως αυτό συνεπάγεται περαιτέρω αύξηση άλλων φόρων σε άλλους τομείς;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ένα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Ελλάδα είναι η φοροδιαφυγή και, για το λόγο αυτό, επιδιώκουμε τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, που θα επιφέρει νέα έσοδα. Επιδιώκουμε επίσης τη μείωση της φορολογίας σε ορισμένους τομείς, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις. Μας απασχολεί ταυτοχρόνως και το ζήτημα αυτό. Θεωρώ μάλιστα ότι έτσι πρόκειται να προσελκύσουμε επενδυτές στην Ελλάδα.

J. ROGERS: Εξετάζετε το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Όχι, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Έγιναν βεβαίως πολλές συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ σε κάποια καταναλωτικά αγαθά, αλλά αναζητούμε άλλους τρόπους εισροής εσόδων, αντί της αύξησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.

J. ROGERS: Άρα, επί του παρόντος, αποκλείετε το ενδεχόμενο νέας αύξησης του ΦΠΑ;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ναι. Μπορούμε να πούμε ότι δεν θα αυξήσουμε το ΦΠΑ και ότι αναζητούμε άλλους τρόπους αύξησης των εσόδων.

J. ROGERS: Δεχτήκατε και κάποιες ερωτήσεις σχετικά με το τραπεζικό σύστημα και δηλώσατε ότι το σύστημα είναι υγιές, αλλά προσθέσατε ότι ενθαρρύνετε την εξυγίανσή του. Στο πλαίσιο αυτό, σε τι είδους συγχωνεύσεις προσβλέπετε φέτος;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καταρχήν, διαθέτουμε ένα τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι εγγενώς υγιές. Δεν υπάρχουν τοξικά προϊόντα και στοιχεία στο ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών. Ασφαλώς και υπέστησαν πλήγμα, εξαιτίας του κρατικού χρέους της Ελλάδας, αλλά καθώς η χώρα εξέρχεται από την κρίση, αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο και στις τράπεζες.

Οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν στο τεστ κοπώσεως - «stress test» - που πραγματοποιήθηκε πανευρωπαϊκά, και οι επιδόσεις τους, με εξαίρεση μόνο μία τράπεζα, υπήρξαν καλές. Αυτή την περίοδο, πραγματοποιούνται επαφές και συζητήσεις μεταξύ τραπεζών, ενώ πολλοί είναι οι διεθνείς σύμβουλοι που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για το είδος των συγχωνεύσεων, που οφείλουμε να ενθαρρύνουμε.

Αυτό που επιθυμούμε είναι να υπάρχουν εύρωστες και ισχυρές τράπεζες, με έντονη παρουσία και δραστηριότητες στην περιοχή. Οι ελληνικές τράπεζες, που διαθέτουν καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή, στην Τουρκία, στα Βαλκάνια και σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη, πηγαίνουν πολύ καλά. Διαβλέπουμε, επομένως, και ένα ισχυρότερο τραπεζικό τομέα.

J. ROGERS: Άρα, διαβλέπετε συγχωνεύσεις στον ορίζοντα;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Ασφαλώς και ναι.

J. ROGERS: Τότε επιτρέψτε μου να ρωτήσω, πόσες τράπεζες θα θέλατε ιδανικά να υπάρχουν με το πέρας της διαδικασίας;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Δεν θα ήθελα να περιοριστώ σε ένα δεδομένο αριθμό, αλλά αναμφίβολα η ύπαρξη ισχυρών και μεγαλύτερων τραπεζών θα αποδεικνυόταν πολύτιμη για την Ελλάδα. Προσδοκώ ότι θα υπάρχει μια ισχυρή κρατική τράπεζα και δύο ή τρεις ιδιωτικές.

J. ROGERS: Μας λέτε, λοιπόν, ότι θα δραστηριοποιούνται δύο ή τρεις ιδιωτικές τράπεζες;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Κατά προσέγγιση, ναι.

J. ROGERS: Πότε σχεδιάζετε να επιστρέψετε στις κεφαλαιαγορές; Όποτε σας κάνουν αυτή την ερώτηση, η απάντηση σας είναι, «σύντομα». Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει και το τρέχον έτος, δηλαδή φέτος, για την αγορά ομολόγων;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πρόκειται για ένα ζήτημα, που ανακύπτει συνεχώς. Ας μου επιτραπεί να πω ότι, αυτή τη στιγμή, διαθέτουμε εγγύηση τριετίας, χάρη στο δάνειο Ευρωπαϊκής Ένωσης – Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στραφήκαμε στις αγορές διαθέτοντας έντοκα γραμμάτια και πήγαμε πολύ καλά. Αυτό αποτελεί και ένα είδος ψήφου εμπιστοσύνης. Το επιτόκιο ήταν χαμηλότερο από αυτό ακόμη και των δανείων που μας χορηγούν από κοινού Ε.Ε. και ΔΝΤ, και το αξιολογώ ως θετική ένδειξη.

Ωστόσο, δεν πρόκειται να προχωρήσουμε, χωρίς να προεξοφλήσουμε την θετική αντίδραση των αγορών. Για το λόγο αυτό, δεν θα ήθελα να θέσω συγκεκριμένη ημερομηνία. Καθώς εξακολουθούμε να προχωρούμε σε αλλαγές και καθώς οι αγορές θα συνειδητοποιήσουν ότι είμαστε όντως αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τις αλλαγές αυτές, όπως και να αλλάξουμε την οικονομία, τότε θα υπάρξουν και νέες θετικές ενδείξεις και, άρα, τότε θα μπορέσουμε να ξαναβγούμε στις αγορές.

J. ROGERS: Με την θετική όμως αντίδραση…

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα έλεγα ότι αυτό μάλλον δεν πρόκειται να συμβεί, πριν το 2011.

J. ROGERS: Επομένως, για φέτος, δεν περιμένετε να αντλήσετε σημαντικά ποσά από τις αγορές ομολόγων. Σχεδιάζετε κάτι τέτοιο για το 2011; Ιδίως, δεδομένης της διάθεσης που παρατηρείται για αυξημένες αποδόσεις, θα προβλέπατε κάτι τέτοιο να συμβεί στις αρχές του 2011; Μπορείτε να μας δώσετε μια ένδειξη;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θεωρώ ότι αυτό θα συμβεί, μόλις υπάρξει θετική απόκριση από τις αγορές, αλλά δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε συγκεκριμένη ημερομηνία, διότι μπορεί και να διαψευσθώ.

J. ROGERS: Καμία αντίρρηση, αλλά αποκλείουμε αυτομάτως, εκ των πραγμάτων, το 2010;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Πράγματι.

J. ROGERS: Πραγματοποιήσατε νέες επαφές και συζητήσεις με το ΔΝΤ, σχετικά με το ενδεχόμενο να χρειαστεί, παραδείγματος χάριν, παράταση στο πακέτο που σας έχει χορηγηθεί μέχρις στιγμής; Τι θα λέγατε για το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας αποπληρωμής ή την καταβολή νέων κονδυλίων; Έγιναν ίσως κάποιες συζητήσεις, πέραν των όσων ήδη ξέρουμε αναφορικά με το γνωστό μνημόνιο;

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καμία τέτοια συζήτηση δεν έχει γίνει. Συζητήσεις γίνονται, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλίσουμε την ορθή υλοποίηση του προγράμματος, ώστε να καταστεί δυνατό να βγούμε στις κεφαλαιαγορές το συντομότερο δυνατόν. Και αφ’ ης στιγμής βγούμε στις κεφαλαιαγορές, τότε είναι σχεδόν αυτόματη η απεξάρτηση και απομάκρυνσή μας από το πακέτο αυτό, Ε.Ε. - ΔΝΤ.

Αυτός είναι και ο στόχος μας. Αποτελεί πρωταρχικό μας σκοπό, διότι δεν δεχτήκαμε το πακέτο απλώς και μόνο για να ενταχθούμε στο μηχανισμό στήριξης. Βρισκόμαστε εδώ, για να υλοποιήσουμε μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την κρίση αυτή, ως ευκαιρία για να γίνουν αλλαγές, που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια, εδώ και δεκαετίες για την ακρίβεια, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος, προκειμένου να γίνει η οικονομία μας πιο ανταγωνιστική και να δραστηριοποιηθούμε σε τομείς στους οποίους διαθέτουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως στον τουρισμό, την πράσινη ανάπτυξη, την πράσινη ενέργεια, τη ναυτιλία, τη γεωργία και τη μεσογειακή διατροφή. Πρόκειται για τομείς, στους οποίους πιστεύουμε ότι μπορούμε να είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί.

Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο αντιμετωπίζουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο, αυτή την επώδυνη περίοδο, και ως περίοδο ευκαιριών.

J. ROGERS: Μάλιστα. Ευχαριστούμε πολύ τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου, που μας αφιέρωσε χρόνο και μας έδωσε την ευκαιρία να του θέσουμε ερωτήσεις. Σας ευχαριστώ, κ. Παπανδρέου.

Γ. Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σας ευχαριστώ πολύ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v