Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα μέσα Οκτωβρίου η έκθεση των συμβούλων

Στην… αναμονή βάζει τους επενδυτές το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τις εξελίξεις στο τραπεζικό τοπίο, μετά την παράταση που έδωσε στους συμβούλους αποκρατικοποίησης έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Στα μέσα Οκτωβρίου η έκθεση των συμβούλων
Στην… αναμονή βάζει τους επενδυτές το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τις εξελίξεις στο τραπεζικό τοπίο, μετά την παράταση που έδωσε στους συμβούλους Lazard, HSBC και Deutsche Bank για να παραδώσουν την έκθεσή τους με προτάσεις αξιοποίησης της δημόσιας συμμετοχής αλλά και την αξιολόγηση της πρότασης της Πειραιώς για το Τ.Τ. και την ΑΤΕ.

Η έκθεση θεωρείται ορόσημο για τη λήψη αποφάσεων από την πλευρά της κυβέρνησης σχετικά με το τι θα πράξει κυρίως αναφορικά με την Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όπου η πρόταση της Πειραιώς για εξαγορά της δημόσιας συμμετοχής έναντι 701 εκατ. ευρώ παραμένει ενεργή. Όσο άλλωστε δεν «μιλά» το Δημόσιο, για λόγους… πολιτικής, εκτιμάται ότι δύσκολα μπορεί να κινηθεί εναλλακτικά η Πειραιώς ανακοινώνοντας ενδεχομένως συγχώνευση με άλλη τράπεζα.

Το τοπίο από πλευράς Δημοσίου, που σύμφωνα με κορυφαίους τραπεζίτες κρατά το κλειδί των τραπεζικών εξελίξεων, δεν μπορεί πλέον να αρχίσει να ξεκαθαρίζει πριν από τα μέσα Οκτωβρίου.

Οι σύμβουλοι, αντί για την ερχόμενη εβδομάδα, θα υποβάλουν την έκθεσή τους κοντά στις 10 Οκτώβρη. Με αυτήν θα προτείνουν εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησης της δημόσιας συμμετοχής στις τράπεζες και θα αποτιμούν και την πρόταση της Πειραιώς.

Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει άλλη οδό από την προκήρυξη δημόσιου διαγωνισμού για ό,τι η κυβέρνηση αποφασίσει να πουλήσει από την ΑΤΕ και το Τ.Τ., ενώ πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν ότι όλα τα σενάρια -ακόμα και τα πιο απίθανα- έχουν ήδη εξεταστεί.

Στίγμα προθέσεων πάντως έδωσε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Με δηλώσεις του στην τηλεόραση του Reuters υποστήριξε ότι «η Ελλάδα θα πρέπει να έχει μία ισχυρή κρατική τράπεζα και δύο ή τρεις ιδιωτικές».

Η κυβέρνηση έχει ταχθεί υπέρ ενός ισχυρού κρατικού τραπεζικού πυλώνα, αλλά σε όσους βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα περί προώθησης της πρότασης Πανταλάκη για τετραπλή συγχώνευση ΑΤΕ - Τ.Τ. - Αττικής - Ταμείου Παρακαταθηκών, πηγές του υπουργείου Οικονομικών απαντούν ότι «ο δημόσιος πυλώνας μπορεί κάλλιστα να εξυπηρετηθεί και από την Εθνική», χωρίς να διευκρινίζουν αν στο σχήμα θα προστεθεί και το Τ.Τ., όπως πολλά σενάρια θέλουν, ή ακόμα και η ΑΤΕ σε μια πιο «τραβηγμένη» version.

Σε κάθε περίπτωση και υπό την πίεση της τρόικας, η αναδιάταξη του τραπεζικού χάρτη βρίσκεται προ των πυλών. Παρότι οι περισσότεροι τραπεζίτες θεωρούν ότι το «παιχνίδι» δεν θα... ανάψει δυναμικά πριν το Δημόσιο ανοίξει τα χαρτιά του, ουδείς μπορεί να αποκλείσει εξελίξεις και νωρίτερα.

Όπως λέει κορυφαίος τραπεζίτης, «αν, για παράδειγμα, δύο ιδιωτικές τράπεζες τα βρουν μεταξύ τους, χωρίς τα σχέδιά τους να επηρεάζονται από τις εξελίξεις στις δημόσιες τράπεζες, δεν υπάρχει λόγος να μη γίνουν ανακοινώσεις. Πολύ περισσότερο τώρα, δε, που η αναβολή των stress tests από την Τράπεζα της Ελλάδος έδωσε… αέρα κινήσεων χωρίς πίεση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v