Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Euro 50: Ευρωομόλογο-ελληνικό χρέος στο επίκεντρο

Φτάνοντας σε πολύ σημαντικά συμπεράσματα και ιδιαίτερα δημιουργικές προτάσεις, έκλεισε τις διήμερες εργασίες της στην Αθήνα η συνεδρίαση του Euro50 Group.

Euro 50: Ευρωομόλογο-ελληνικό χρέος στο επίκεντρο
Φτάνοντας σε πολύ σημαντικά συμπεράσματα και ιδιαίτερα δημιουργικές προτάσεις, έκλεισε τις διήμερες εργασίες της στην Αθήνα η συνεδρίαση του Euro50 Group, της ομάδας επιφανών προσωπικοτήτων από την Ευρώπη, τέως υπουργών, επικεφαλής χρηματοπιστωτικών οργανισμών και πανεπιστημιακών που παρακολουθεί από κοντά και υποβάλει τεκμηριωμένες προτάσεις σχετικά με την πορεία και την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Το Euro50 Group ιδρύθηκε το 1999 και από την ίδρυση του είναι μέλος του η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Τ. Κατσέλη.

Κεντρικό θέμα των συζητήσεων ήταν η χρηματοπιστωτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και τα μέτρα και οι πολιτικές που χρειάζονται για να υποστηριχθεί το Ευρώ και η Ευρωζώνη. Όπως ήταν φυσικό στο κέντρο των συζητήσεων βρέθηκε η Ελλάδα και τα αποτελέσματα του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, κάτι που ήταν ο βασικός στόχος της Υπουργού, όταν πρότεινε στον πρόεδρο του Group κύριο Edmond Alphandery, να οργανωθεί η συνάντηση του Ιανουαρίου στην ελληνική πρωτεύουσα. Όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την συμφωνία τους και την ικανοποίηση τους για την πορεία του προγράμματος.

Κατά την παραμονή τους στη χώρα μας, την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου και την Παρασκευή 21, οι συμμετέχοντες στο Euro50 είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν -την πρώτη ημέρα- μία αναλυτική παρουσίαση της κατάστασης της ελληνικής Οικονομίας από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αλλά και την τοποθέτηση -την επόμενη ημέρα- του Πρωθυπουργού.

Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, στην ομιλία του επικεντρώθηκε στις απαραίτητες πολιτικές προκειμένου η Ευρώπη να αντιμετωπίσει την σημερινή κρίση, γι αυτό και αφιέρωσε μεγάλο μέρος της στα Ευρωομόλογα, ένα εργαλείο που όπως είπε, «είναι κρίμα να μην διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τα ευρωομόλογα άλλωστε ήταν και το θέμα που κυριάρχησε στην πρωινή συνεδρίαση κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα υπέρ και τα κατά του συγκεκριμένου εργαλείου. Οι υπέρμαχοι τόνιζαν ότι τα Ευρωομόλογα αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την προαγωγή της χρηματοοικονομικής σταθερότητας αλλά και της χρηματοδότησης επενδύσεων στην Ευρώπη, ενώ οι σκεπτικιστές ζητούσαν να προηγηθεί της έκδοσης η αντιμετώπιση της υπερσυσσώρευσης κρατικών ομολόγων των ευάλωτων χωρών της ευρωζώνης στα χαρτοφυλάκια των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Άλλα σημαντικά συμπεράσματα από την πρωινή συνεδρίαση της Παρασκευής προήλθαν από τον Servaas Deroose γνωστό στους Έλληνες καθώς είναι ο εντεταλμένος ελεγκτής της Κομισιόν για την παρακολούθηση της πορείας του Μνημονίου. Όπως εξήγησε:

• Οι επιπτώσεις της κρίσης θα χρειαστούν πολύ χρόνο για να ξεπεραστούν
• Η κρίση χρέους της Ευρώπης ήδη αντιμετωπίζεται, αλλά οι αγορές δεν έχουν πειστεί ακόμη
• Η αναδιάρθρωση χρεών στις χώρες της ευρωζώνης είναι ανεπιθύμητη, περιττή και απίθανη.

Σε ανάλογα συμπεράσματα κατέληξε και ο Αθανάσιος Βαμβακίδης μέλος του Merrill Lynch Global Research. Όπως τόνισε, καμία χώρα δεν θα βγει από το ευρώ και δεν πρόκειται να δούμε αναδιαρθρώσεις χρεών.

Μετά την καταγραφή και την αναγνώριση των προβλημάτων της Ευρώπης, το Euro50 Group προχώρησε και στην διαμόρφωση προτάσεων. Η σημαντικότερη ήταν εκείνη που κατέθεσε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και πρόεδρος του Euro50, κ. Edmond Alphandery. Η πρόταση Alphandery προβλέπει την ενεργοποίηση του νεοσυσταθέντος Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την αγορά, σε εθελοντική βάση, χρέους των χωρών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με ανταλλαγή τίτλων που θα εκδίδει το ίδιο το Ταμείο.

Μία άλλη πρόταση αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, κατατέθηκε και από την Υπουργό Εργασίας κα. Λούκα Τ. Κατσέλη σε συνεργασία με τον πανεπιστημιακό Σπύρο Παγκράτη. Πρόκειται για την δημιουργία ενός μηχανισμού ασφάλισης εγγυήσεων Τίτλων Τραπεζών, που θα εκδίδουν εξασφαλισμένα ομόλογα με υψηλότερη αξιολόγηση από τα σημερινά που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους τα διάφορα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με στόχο την πιστοληπτική αναβάθμιση τους, αλλά και τον σταδιακό απογαλακτισμό τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η επόμενη συνάντηση αποφασίστηκε να γίνει στο Βερολίνο τον ερχόμενο Μάρτιο πριν από την συνάντηση κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v