Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι investment bankers επιστρέφουν στην Ελλάδα

Άρθρο του Bloomberg επισημαίνει πως οι αλλαγές στον τραπεζικό κλάδο αλλά και οι προβλεπόμενες ιδιωτικοποιήσεις εντείνουν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτικών οίκων για την Ελλάδα. 

Οι investment bankers επιστρέφουν στην Ελλάδα
Τη σαφή αλλαγή της διάθεσης της διεθνούς επενδυτικής και τραπεζικής κοινότητας στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει εκτενές άρθρο του Bloomberg με τίτλο "Η ελληνική ανόρθωση σαγηνεύει την Barclays και την Credit Suisse". Στο άρθρο αναφέρεται ότι σημείο καμπής για την αλλαγή του κλίματος ήταν η καθ’ όλα πετυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

"Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία, αλλά οι μετοχές ήταν υπερβολικά υποτιμημένες", δήλωσε στο Bloomberg o κ. Matthieu Giuliani, fund manager στην Palatine Asset Management, ο οποίος διαχειρίζεται 5,5 δισ. δολ. Ο κ. Giuliani τοποθετήθηκε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς.

Παρ' όλα αυτά, επισημαίνει ότι "οι εκροές κεφαλαίων συνεχίζονται, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται και η Ελλάδα θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος της". Και καταλήγει: "Για τα επόμενα χρόνια, η κατάσταση θα είναι δύσκολη".

Το Bloomberg, όμως, επισημαίνει πως υπάρχει μία ευρύτερη αλλαγή του κλίματος.

"Έναν χρόνο μετά τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις αγορές ομολόγων, και ενώ βρέθηκε στο χείλος της καταστροφής, οι investment bankers επιστρέφουν στη χώρα καθώς προχωρά στην αναδιοργάνωση του χρηματοοικονομικού της κλάδου", αναφέρει το άρθρο του Bloomberg και συμπληρώνει: "Η Barclays, η Credit Suisse και η Goldman Sachs Group ήταν από εκείνους που κέρδισαν 44,4 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα βοηθώντας την Τράπεζα Πειραιώς, την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, να αντλήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 807 εκατ. ευρώ".

"Καθώς ολοένα και περισσότερες τράπεζες αναζητούν κεφάλαια και το κράτος ρευστοποιεί περιουσιακά στοιχεία, ο κλάδος του investment banking ανακάμπτει στην Ελλάδα", σημειώνει το άρθρο, όπου επισημαίνεται ότι "η Ελλάδα στοχεύει φέτος στην άντληση 1,1 δισ. ευρώ από την πώληση περιουσιακών στοιχείων και αναζητά συμβούλους γι' αυτές τις πωλήσεις". "Ο Γιώργος Πακανωνσταντίνου δήλωσε ότι στόχος είναι η πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων αξίας 7 δισ. ευρώ μέχρι το 2013", επισημαίνει το δημοσίευμα.

Το Bloomberg παραθέτει μάλιστα και την εκτίμηση του Luca Jellinek, επικεφαλής στρατηγικής ευρωπαϊκών επιτοκίων της Credit Agricole, ότι "το spread των ελληνικών ομολόγων θα περιοριστεί στις 400 μονάδες βάσης μέχρι τον Μάρτιο του 2012".

Lazard, η Deutsche Bank και η HSBC Holdings περιλαμβάνονται στους συμβούλους της Ελλάδας για την αναδιοργάνωση του τραπεζικού κλάδου της χώρας και των κρατικών μεριδίων σε τράπεζες", αναφέρει το Bloomberg.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς πρακτορείου, επίσης, οι ελληνικές επιχειρήσεις άντλησαν το 2010 συνολικά 5 δισ. ευρώ από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, περίπου το ένα τρίτο δηλαδή όσων είχαν αντλήσει το 2007. Παράλληλα, η συνολική αξία των εξαγορών που εμπλέκουν ελληνικές επιχειρήσεις το 2010 ενισχύθηκε στα 7,2 δισ. δολ. από 4,1 δισ. δολ. το 2009, όμως η απόσταση παραμένει μεγάλη από το εντυπωσιακό νούμερο των 28,2 δισ. δολ. που είχε καταγραφεί το 2008.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v