Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ΓΕΝΟΠ «καίει» Μπιρμπίλη - Ζερβό

Αποκαλύψεων συνέχεια για τις «σκανδαλώδεις» επιχορηγήσεις της ΓΕΝΟΠ. Από πότε είχε στα χέρια του τα στοιχεία το ΥΠΕΚΑ και γιατί «θάφτηκαν» επί δύο μήνες στα… συρτάρια. Οι ευθύνες και τα καυτά ερωτήματα.

Η ΓΕΝΟΠ «καίει» Μπιρμπίλη - Ζερβό
Σε δεινή θέση βρίσκονται, πλέον, η υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Τίνα Μπιρμπίλη, και ο «προστατευόμενός» της, πρόεδρος της ΔΕΗ, κ. Αρθούρος Ζερβός, μετά την αποκάλυψη από το Euro2day των στοιχείων-«φωτιά» για τον «πακτωλό» εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε η ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ.

Επιχειρώντας να καλύψει τις ευθύνες του, το ΥΠΕΚΑ επέλεξε να αντιδράσει στο δημοσίευμα με «μισές αλήθειες», εντείνοντας τον πολιτικό σάλο που προκάλεσε η αποκάλυψη και ενισχύοντας τις υποψίες για συγκάλυψη στοιχείων.

Στελέχη του υπουργείου τα οποία ερωτήθηκαν, χθες, για το θέμα αρνήθηκαν να το σχολιάσουν επί της ουσίας, παραπέμποντας στη σχετική έρευνα, η οποία διενεργείται από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρο Ρακιντζή.

Έρευνα που ξεκίνησε, σύμφωνα με τους ίδιους, κατόπιν της κατάθεσης, στις 3 Φεβρουαρίου, από το ΥΠΕΚΑ στον Γενικό Επιθεωρητή των στοιχείων για τις επιχορηγήσεις που έλαβε η ΓΕΝΟΠ από τη ΔΕΗ κατά τη δωδεκαετία 1999 - 2010.

Μόνο που στην «πρεμούρα» τους να πετάξουν την… μπάλα στην εξέδρα εξέθεσαν την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη.

Όπως προκύπτει από τη σχετική αλληλογραφία του υπουργείου με τη ΔΕΗ (τα στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση του Euro2day), η Επιχείρηση έστειλε τα στοιχεία επιχορηγήσεων που φέραμε στο φως της δημοσιότητας, ήδη από την 1η Δεκεμβρίου του 2010. Και αυτού του τύπου η αλληλογραφία παραδίδεται, ως γνωστόν, αυθημερόν.

Επομένως, ήδη από την 1η Δεκεμβρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικών Αλλαγών είχε στα χέρια του τα στοιχεία!

Γιατί, λοιπόν, επέλεξε να τα κρατήσει… θαμμένα στα συρτάρια του επί ένα ολόκληρο δίμηνο, παρότι στην πράξη «καίνε» κυρίως την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας και της ΔΕΗ από τη Νέα Δημοκρατία;

Μήπως παρέπεσαν ή δεν υπήρχε πρόθεση να αποκαλυφθούν σε εκείνη, τουλάχιστον, τη χρονική συγκυρία;

Το ερώτημα γίνεται ακόμη επιτακτικότερο αν συνυπολογιστεί ότι στις 2 Δεκεμβρίου η κ. Μπιρμπίλη, απαντώντας σε ερώτηση - αναφορά οκτώ βουλευτών και της αρχηγού της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Ντόρας Μπακογιάννη, αποφεύγει να ενημερώσει τη Βουλή για τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της!

Στην έγγραφη απάντησή του το ΥΠΕΚΑ επισυνάπτει όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της αλληλογραφίας με τον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Ζερβό, πλην, βεβαίως, των «καυτών» στοιχείων.
Ειδικότερα, επισυνάπτεται η από τις 24/11/2010 απάντηση της ΔΕΗ στην ερώτηση του βουλευτού κ. Κ. Βελόπουλου, καθώς και η από τις 25/11/2010 νέα ερώτηση της κ. Μπιρμπίλη προς τον κ. Ζερβό.

Γιατί η αρμόδια υπουργός αποφεύγει να ενημερώσει τη Βουλή, ενώ η ίδια έχει ζητήσει τα στοιχεία; Και κυρίως γιατί καθυστερεί, επί δύο και πλέον μήνες, να παραδώσει τα στοιχεία στον κ. Ρακιντζή;

Η παραπάνω ασυνήθης τακτική προκαλεί πολιτικό σάλο και ένταση της γκρίνιας στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος.

Χθες το απόγευμα η αρχηγός του ΔΗ.ΣΥ. κ. Ντόρα Μπακογιάννη κατέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, νέα ερώτηση προς την κ. Μπιρμπίλη μετά τις αποκαλύψεις του Euro2day.
Καυτά ερωτήματα εγείρονται και για τη στάση του προέδρου της ΔΕΗ, κ. Ζερβού.

Γιατί επέλεξε να συντηρήσει το καθεστώς των «παχυλών» επιδοτήσεων προς τη ΓΕΝΟΠ και την ΟΚΔΕ (3,1 εκατ. ευρώ το 2010) δίνοντας επιπλέον και δάνειο 500.000 ευρώ;
Ζήτησε έλεγχο των χρημάτων που αφειδώς έδινε η Επιχείρηση από το 1999 ως και το 2010 στη ΓΕΝΟΠ και στην ΟΚΔΕ; Και αν όχι, δεν δικαιούνται κάποιοι να μιλούν για… συνδιοίκηση ή έστω εξασφάλιση… ανοχής;

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, σχολιάζουν στελέχη της αγοράς ενέργειας, είναι απορίας άξιον πώς η σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και αυτή της ΔΕΗ θα μπορέσουν να διαπραγματευτούν αξιόπιστα τόσο με την τρόικα και την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και με τους ανεξάρτητους παραγωγούς ενέργειας, στην πιο κρίσιμη, μάλιστα, στιγμή για την απελευθέρωση της αγοράς.

Κι αυτό καθώς έχουν πλέον γνωστοποιηθεί πλήρως το «αλισβερίσι» και ο εναγκαλισμός που εξακολουθεί σήμερα να υφίσταται ανάμεσα στους συνδικαλιστές (οι οποίοι διαθέτουν 3 στις 11 ψήφους στο διοικητικό συμβούλιο) και στη διοίκηση της ΔΕΗ, με τις ευλογίες και την κάλυψη του αρμόδιου υπουργείου.

Θυμίζουμε σχετικά ότι δεν πρόλαβαν καλά-καλά να γίνουν οι γενικές εξαγγελίες για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας και αμέσως η μία πλευρά (το υπουργείο) έσπευσε να γνωστοποιήσει μέσω «ανώνυμου αξιωματούχου» ότι δεν πρόκειται να μειωθεί το 51% του Δημοσίου στη ΔΕΗ, ενώ η άλλη πλευρά, των συνδικαλιστών, προχώρησε κατευθείαν σε «προληπτικές κινητοποιήσεις» με κατάληψη των γραφείων της κεντρικής διοίκησης της εταιρίας!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v