Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΕΚΑ: Παραδέχεται αδικίες στους δασικούς χάρτες

Εν μέσω αντιδράσεων από τις δημοτικές αρχές και σοβαρές επιφυλάξεις από την πλευρά των ιδιοκτητών ακινήτων αναρτώνται αύριο από το ΥΠΕΚΑ οι πρώτοι τρεις δασικοί χάρτες για Πεντέλη, Ν. Πεντέλη και Μαραθώνα.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
ΥΠΕΚΑ: Παραδέχεται αδικίες στους δασικούς χάρτες
Εν μέσω αντιδράσεων εκ μέρους των δημοτικών αρχών αλλά και σοβαρών επιφυλάξεων από την πλευρά των ιδιοκτητών ακινήτων αναρτώνται αύριο από το ΥΠΕΚΑ οι πρώτοι τρεις δασικοί χάρτες που αφορούν στις περιοχές Πεντέλη, Ν. Πεντέλη και Μαραθώνας.

Φωτογραφίες των εν λόγω χαρτών βρίσκονται από σήμερα αναρτημένες στην ιστοσελίδα του υπουργείου.

Το θέμα ανέδειξε νωρίτερα το Euro2day σε σχετικό άρθρο (Δασικοί χάρτες: Κράτος εναντίον... κράτους), τονίζοντας πως στις συγκεκριμένες περιοχές ενδέχεται να γίνει της... Κερατέας λόγω των έντονων αντιδράσεων από τους κατοίκους.

Η ίδια η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τ. Μπιρμπίλη παραδέχτηκε σήμερα ότι θα υπάρξουν αδικίες και για τον λόγο αυτόν επισήμανε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην εξέταση των αντιρρήσεων που θα υποβληθούν.

Σε ό,τι αφορά τους τρεις πρώτους δασικούς χάρτες, οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν αντιρρήσεις για διάστημα 45 ημερών (για όσους κατοικούν στην Ελλάδα) ή 65 ημερών (για όσους διαμένουν στο εξωτερικό), αρχής γεννομένης από την προσεχή Δευτέρα.

Ήδη, οι δημοτικές αρχές των τριών περιοχών που αποκτούν δασικούς χάρτες κάνουν λόγο για την υποβολή τουλάχιστον 20.000 ενστάσεων.

Οι δασικοί χάρτες, οι οποίοι έχουν συνταχθεί με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945, θα κυρωθούν μόνο μετά την εξέταση και απόφαση επί των αντιρρήσεων που θα εκδώσει η ειδική τριμελής επιτροπή.

Σε περίπτωση όπου εντός των δασικών ζωνών υπάρχουν ακίνητα ή ακόμη και ολόκληροι οικισμοί, όπως καταγγέλλει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Π. Πεντέλης κ. Δ. Στεργίου, το υπουργείο Περιβάλλοντος υπογραμμίζει ότι θα τηρηθεί η ισχύουσα νομοθεσία για τα αυθαίρετα εφόσον αυτά εντάσσονται στη συγκεκριμένη κατηγορία.

"Δεν αλλάζουμε κάτι σε σχέση με τους νόμους που ισχύουν για την αυθαίρετη δόμηση, παρά μόνο μέσω των δασικών χαρτών θα καταγράψουμε τις περιοχές που αποτελούν δάσος", ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μπιρμπίλη.

Το ΥΠΕΚΑ υπολογίζει ότι θα χρειαστεί περί τον έναν χρόνο προκειμένου να κυρωθούν οι συγκεκριμένοι χάρτες.

διαδικασία της ανάρτησης και κύρωσης δασικών χαρτών είναι μια συνεχής διαδικασία και για να ολοκληρωθεί για το σύνολο της χώρας, θα απαιτηθούν αρκετά χρόνια", σημείωσε η κ. Μπιρμπίλη, χωρίς να μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια το διάστημα αυτό.

Μέσα στο καλοκαίρι, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα προωθήσει την ανάρτηση δασικών χαρτών για τις περιοχές της Κηφισιάς, της Δροσιάς, της Σταμάτας και της Φυλής, ενώ το διάστημα Μαΐου - Ιουνίου ενδεχομένως θα είναι σε θέση να αναρτήσει τους αντίστοιχους χάρτες για τις περιοχές του Βόλου, της Ηλείας, του Έβρου, της Καβάλας και της Δράμας.


* Οι δηλώσεις της κ. Τ. Μπιρμπίλη στη συνέντευξη και οι βασικές ερωτήσεις και απαντήσεις για το θέμα των δασικών χαρτών δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v