Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δασικοί χάρτες: Κράτος εναντίον... κράτους

Της… Κερατέας ενδέχεται να γίνει στις περιοχές όπου το υπουργείο Περιβάλλοντος θα αναρτήσει τους πρώτους δασικούς χάρτες, καθώς οι δημοτικές αρχές και οι κάτοικοι ετοιμάζονται να αντιδράσουν δυναμικά.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Δασικοί χάρτες: Κράτος εναντίον... κράτους
Της… Κερατέας ενδέχεται να γίνει στις περιοχές όπου το υπουργείο Περιβάλλοντος θα αναρτήσει τους πρώτους δασικούς χάρτες, καθώς οι δημοτικές αρχές και οι κάτοικοι ετοιμάζονται να αντιδράσουν δυναμικά μετά τις πληροφορίες που φέρουν πολλές οικιστικές ζώνες -οι οποίες μάλιστα έχουν δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες- να χαρακτηρίζονται δασικές.

Το «σύνθημα» για τη νέα μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους ΟΤΑ ουσιαστικά δίνει σήμερα η υπουργός ΠΕΚΑ κ. Τίνα Μπιρμπίλη με τη δημοσιοποίηση των τριών πρώτων δασικών χαρτών για τους προκαλλικρατικούς δήμους Πεντέλης, Νέας Πεντέλης και Μαραθώνα.

Όπως αναφέρει στο euro2day.gr ο δήμαρχος Πεντέλης κ. Δημήτρης Στεργίου - Καψάλης, το αρμόδιο υπουργείο αγνόησε επιδεικτικά τους δήμους κατά τη διάρκεια σύνταξης των δασικών χαρτών με αποτέλεσμα να γίνουν «εγκλήματα», όπως χαρακτήρισε ο ίδιος τις αστοχίες που πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν σ’ αυτούς.

«Το ΥΠΕΚΑ δεν μας ρώτησε καν. Θεωρώ ότι έκανε με λανθασμένο τρόπο τη δουλειά του και έτσι οι δασικοί χάρτες θα δημιουργήσουν πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που θεωρητικά πρόκειται να επιλύσουν», υποστηρίζει ο κ. Στεργίου -Καψάλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκίνησε τη διαδικασία σύνταξης των δασικών χαρτών εδώ και σχεδόν έναν χρόνο, εντούτοις η πρώτη συνάντηση του αρμόδιου υφυπουργού κ. Θάνου Μωραΐτη με τη δημοτική αρχή έγινε μόλις στις 23 Μαρτίου 2011, λίγες ημέρες δηλαδή πριν από την επίσημη παρουσίαση των δασικών χαρτών για τις περιοχές Πεντέλης (Παλαιάς και Νέας) και Μαραθώνα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πεντέλης, ο οποίος ενημερώθηκε την περασμένη Τετάρτη από την Κτηματολόγιο Α.Ε. για τον δασικό χάρτη της περιοχής ευθύνης του, έχουν γίνει σοβαρά λάθη που θα οδηγήσουν σε σωρεία ενστάσεων, ατομικών αλλά και συλλογικών.
 
Μάλιστα, την επομένη της παρουσίασης του δασικού χάρτη από την Κτηματολόγιο Α.Ε., ο κ. Στεργίου - Καψάλης απέστειλε επιστολή στην ηγεσία του ΥΠΕΚΑ και στο γραφείο του πρωθυπουργού ζητώντας να γίνουν διορθωτικές αλλαγές. Στην επιστολή αναφέρεται ότι στους χάρτες απεικονίζονται ως δασικές περιοχές πατροπαράδοτοι οικισμοί, ακόμη και η κεντρική πλατεία της Πεντέλης, περιοχές που σύμφωνα με τη δημοτική αρχή είναι στην πλειονότητά τους ενταγμένες στο Σχέδιο Πόλεως.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι με βάση τον υπό ανάρτηση χάρτη χαρακτηρίζεται αναδασωτέα περιοχή ένα τμήμα εντός του οικιστικού ιστού του οικισμού Γκορζέζα, καθώς και το ήμισυ σχεδόν της κεντρικής πλατείας της Παλαιάς Πεντέλης.

Συνέλευση δημοτών ενόψει ενστάσεων

Αύριο, εξάλλου, η δημοτική αρχή Πεντέλης έχει προγραμματίσει συγκέντρωση των κατοίκων Πεντέλης και Νέας Πεντέλης προκειμένου να τους ενημερώσει αναλυτικά για τους χάρτες που θα αναρτήσει το ΥΠΕΚΑ. Εκεί ενδεχομένως να γίνουν προτάσεις για τις ενέργειες οι οποίες θα αποτρέψουν την κύρωση των χαρτών με τη μορφή που έχουν σήμερα.

Ο κ. Στεργίου - Καψάλης θεωρεί πως οι ενστάσεις που θα υποβληθούν κατά των τριών πρώτων δασικών χαρτών, σε περίπτωση όπου αυτοί δεν αλλάξουν πριν από την ανάρτησή τους, θα φτάσουν ακόμη και τις 20.000, αριθμός που ενδεχομένως θα μπλοκάρει την όλη διαδικασία.

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, πως όσοι καταθέσουν ενστάσεις θα πρέπει να καταβάλουν ένα ειδικό τέλος, το οποίο θα υπολογίζεται βάσει της επιφάνειας της αμφισβητούμενης έκτασης και θα φτάνει ακόμη και το ποσό των 4.000 ευρώ (για οικόπεδα μεγαλύτερα των 300 στρεμμάτων).

Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το ειδικό τέλος για τις συγκεκριμένες ενστάσεις, σύμφωνα με όσα προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο, θα κατατίθεται στο Πράσινο Ταμείο και δεν θα επιστέφεται, ανεξάρτητα από την τύχη της ένστασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v