Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurogroup: Τι δεν έγινε χθες - Όλο το παρασκήνιο

Διχάζει τους Ευρωπαίους ηγέτες η συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο διάσωσης. Οι πιέσεις για να περάσει το μεσοπρόθεσμο και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η παραίτηση του Γ. Λιάνη. Τι βγήκε από το χθεσινό Εurogroup.

Eurogroup: Τι δεν έγινε χθες - Όλο το παρασκήνιο
Συμφωνούν, αλλά όχι… εντελώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για το ελληνικό πακέτο στήριξης.

Μετά το τέλος της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του Εurogroup, δεν έγιναν ανακοινώσεις, αλλά βάσει των δηλώσεων που έκαναν οι υπουργοί στο περιθώριο φαίνεται πως ακόμα είναι ομιχλώδες το τοπίο γύρω από τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο διάσωσης.

Υπάρχει ωστόσο ξεκάθαρη θέση ότι το νέο δάνειο πρέπει να δοθεί ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα στάσης πληρωμών.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσαν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Γερμανία κατάφερε να πείσει και τις υπόλοιπες κυβερνήσεις πως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο στήριξης είναι προϋπόθεση.

Δεν βρέθηκε όμως η φόρμουλα που να ικανοποιεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα διασφαλίζει ότι δεν θα δημιουργηθεί πιστωτικό επεισόδιο μέχρι τη λήξη του προγράμματος.

Οι εξελίξεις δείχνουν ότι εν όψει της συνόδου κορυφής της επόμενης εβδομάδας η Ε.Ε. μάλλον ετοιμάζεται να παρουσιάσει μια πολιτική συμφωνία για βοήθεια προς την Ελλάδα, με την προϋπόθεση πάντα ότι θα περάσει από τη Βουλή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Μέχρι τώρα, οι Βρυξέλλες θεωρούσαν ότι μια τέτοια πίεση θα ήταν καταλυτική για τη συναίνεση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ καθώς κανείς δεν θα θέλει, σε τελική ανάλυση, να χρεωθεί στάση πληρωμών.

Όμως, οι αλλαγές στο πολιτικό κάδρο τις τελευταίες ώρες, με την παραίτηση του Γ. Λιάνη και την έντονη φημολογία πως ενδέχεται να ακολουθήσουν κι άλλοι, αναμένεται να αναγκάσουν τους εταίρους να σκεφτούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Τα χρονοδιαγράμματα, όμως, κινούνται πλέον στην κόψη του ξυραφιού, καθώς, εάν δεν υπάρξει σαφής συμφωνία στο Εurogroup της Δευτέρας και στη σύνοδο κορυφής της επόμενης Πέμπτης, η διαπραγμάτευση για το νέο δάνειο παίρνει παράταση για τον Ιούλιο.

Εάν το νέο πακέτο βοήθειας δεν διαχωριστεί από την απόφαση για εκταμίευση της επόμενης δόσης των 12 δισ. ευρώ, τότε το Δημόσιο, βάσει και των δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών, θα παίζει με τη φωτιά. Κι αυτό γιατί η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΝΤ είναι ορισμένη για τις 8 Ιουλίου και η συνεδρίαση του μεθεπόμενου Εurogroup για τις 11 Ιουλίου.

Είναι άγνωστο πώς θα αντιδράσει το ΔΝΤ εάν τελικά η Ε.Ε. δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και περιοριστεί σε μια πολιτική συμφωνία η οποία δεν θα καλύπτει το αίτημα της Ουάσιγκτον για διασφάλιση των υποχρεώσεων της χώρας μας τους επόμενους 12 μήνες.

Οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες θεωρούν όμως ότι και το ΔΝΤ θα κάνει ένα βήμα πίσω και θα δεχθεί τις εξελίξεις, δίνοντας το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Εάν όχι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Ε.Ε. θα κληθεί να καλύψει -μέσω του EFSF- το ποσό των 3,3 δισ. ευρώ που αναλογεί στο ταμείο.

Πάντως, ο πρόεδρος του Εurogroup, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, διατηρεί τις ελπίδες του ότι το πακέτο θα συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί, την Παρασκευή, στο Βερολίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v