Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Μαστίγιο" για συγχωνεύσεις στις μικρές τράπεζες

Σφίγγει τον κλοιό η Τ.τ.Ε. Ανοίγει η "βεντάλια" του ΤΧΣ για όλες τις τράπεζες. Το μήνυμα της κυβέρνησης, οι προθεσμίες και η αγωνία των τραπεζιτών. Πιλότοι οι περιπτώσεις των Millennium - Proton. Νέος πόλος η Αττικής.

Μαστίγιο για συγχωνεύσεις στις μικρές τράπεζες
"Μετά τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου, ο χρόνος για τραπεζικές συγχωνεύσεις τρέχει αντίστροφα".

Η παραπάνω δήλωση κορυφαίου τραπεζίτη στο Euro2day αποτυπώνει πλήρως την αλλαγή σκηνικού που επήλθε τη νύχτα της 21ης Ιουλίου.

Η απόφαση να προικοδοτηθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με επιπρόσθετα 20 δισ. ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η δυνατότητα του EFSF να δανείζει τις κεντρικές τράπεζες για προληπτικές επιχειρήσεις διάσωσης αποτέλεσαν τα δύο σημεία-κλειδιά για τον τραπεζικό κλάδο.

Πριν καν παρέλθουν τέσσερις μέρες από τη σύνοδο, η ισπανική κεντρική τράπεζα... μπούκαρε στην Caja de Ahorros del Mediterraneo (CAM), αλλάζοντας τη διοίκησή της, εισφέροντας 2,8 δισ. ευρώ και ανοίγοντας γραμμή χρηματοδότησης για άλλα 3 δισ. ευρώ.

Το πρώτο μήνυμα είχε σταλεί. Ακολούθησαν η Ελλάδα και η Πορτογαλία.

Η ΤτΕ αθόρυβα αλλά μεθοδικά σφίγγει τα λουριά των τραπεζών που αντιμετωπίζουν προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας ή τρέχουσας ρευστότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέραν της Proton, ζητήθηκε ήδη από μία ακόμη μικρή τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου, η οποία έχει αποφασιστεί και εκκρεμεί, και ορίστηκαν ρητές προθεσμίες.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έστειλε το δικό της σινιάλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να διευρυνθεί η δυνατότητα παρέμβασης του ΤΧΣ σε όλο το εύρος των τραπεζών, ενώ με το μνημόνιο του Μαΐου του 2010 μπορούσε να βάλει κεφάλαια, όπως είχε αποκαλύψει το Euro2day (Prive club για 4 το ΤΧΣ) μόνο στις 4 μεγάλες τράπεζες.

Τα αποτελέσματα των συνδυαστικών κινήσεων δεν άργησαν να φανούν.

Η Banco Commercial Portugues ανακοίνωσε ότι πουλάει την εν Ελλάδι θυγατρική της Millennium και παράλληλα τις θυγατρικές της στην Πολωνία και στην Τουρκία. Ήδη, όπως έγραψε ο Χαμαιλέων, ανέθεσε στη Citigroup να βρει ενδιαφερόμενο να αγοράσει τη Millennium.

Στην πραγματικότητα, όπως διευκρινίζουν κύκλοι της τράπεζας, δεν πρόκειται για πώληση, αλλά για αποδέσμευση, καθώς οι Πορτογάλοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να δώσουν και... προίκα σε όποιον την πάρει.

Να καταβάλουν, δηλαδή, φρέσκα κεφάλαια στη Millennium πριν ή μετά την συγχώνευση. Άλλωστε, υπολογίζουν ότι από την πώληση των θυγατρικών στην Πολωνία και στην Τουρκία, την οποία ανέθεσαν στην Deutsche Bank και στη Nomura, θα βγάλουν αρκετά κέρδη για να υπερκαλύψουν τη ζημία αποδέσμευσής τους από την Ελλάδα.

Τι οδήγησε τους Πορτογάλους στην απόφαση αποχώρησής τους από την ελληνική αγορά;

"Η ήδη δηλωθείσα εδώ και μήνες αδυναμία τους να χρηματοδοτούν τη Millennium", απαντούν τραπεζικά στελέχη, σημειώνοντας ότι η τράπεζα είχε φθάσει να δίνει και επιτόκια 8% για να προσελκύσει προθεσμιακές καταθέσεις ποσών 1 - 2 εκατ. ευρώ.

Διασώστης της Proton η Αττικής

Σχεδόν ταυτόχρονα με τις εξελίξεις στη Millennium, έσκασε και η βόμβα ελέγχου των τραπεζικών συναλλαγών Λαυρεντιάδη μέσω της Proton Bank και άλλων τραπεζών από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Η δικαστική έρευνα επιταχύνει την ανάγκη για άμεσες αποφάσεις ως προς το μέλλον της Proton, μια και επίκεινται αύξηση κεφαλαίου κατά 50 εκατ. ευρώ και μετατρέψιμο ομολογιακό ίσου ύψους. Κεφάλαια που μετά και τις εξελίξεις δύσκολα θα βάλει ο κ. Λ. Λαυρεντιάδης, με αποτέλεσμα να αναζητείται νέος μέτοχος.

Εθελοντής βρέθηκε ήδη. Με χθεσινή της ανακοίνωση η Τράπεζα Αττικής γνωστοποιεί ότι θα διερευνήσει το ενδεχόμενο συγχώνευσης με την Proton, στο πλαίσιο της στρατηγικής της να διευρύνει το μέγεθος του ομίλου.

Η δήλωση αυτή έγινε λίγες ώρες μετά το μήνυμα Βενιζέλου ότι το Δημόσιο στήριξε και θα στηρίξει την ομαλή, απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία της Proton, ανεξαρτήτως μετοχικής σύνθεσης, διοίκησης και φυσικών προσώπων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με αυτήν.

Το μήνυμα Βενιζέλου και το προξενιό της Αττικής ξεκαθάρισαν την κατάσταση, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, καθώς είναι πλέον σαφές ότι στην περίπτωση της Proton επαναλαμβάνεται με υψηλότερη ταχύτητα αυτό που είχε συμβεί στην Aspis Bank.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπενθύμισε ότι το Δημόσιο έχει δώσει περί τα 300 εκατ. ευρώ ενισχύσεις στην Proton και επομένως είναι αναγκαίο για τα συμφέροντά του να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της τράπεζας.

Η ορατή απειλή της υπαγωγής στο ταμείο

Το τι θα πράξουν η κυβέρνηση και η ΤτΕ στην περίπτωση της Proton θα είναι πιλότος, σύμφωνα με τραπεζίτες, και για άλλες μικρές τράπεζες.

Οι αποφάσεις των βασικών μετόχων θα πρέπει να ληφθούν υπό το ασφυκτικό πλαίσιο των προθεσμιών που έχει θέσει η ΤτΕ για διενέργεια των απαραίτητων αυξήσεων και υπό την απειλή της ένταξης στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

"Αν δεν βρούμε λύσεις τους επόμενους δύο - τρεις μήνες, ο δρόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανοίγει διάπλατα", παραδέχεται στέλεχος τράπεζας μεσαίου ενεργητικού.

"Η κυβέρνηση δείχνει ξεκάθαρα ότι επιδιώκει τη συγκέντρωση του τραπεζικού συστήματος σε 3,5 τράπεζες, επομένως περιθώρια για δημιουργία μιας τράπεζας με ενεργητικό υψηλότερο των 10 δισ. ευρώ υπάρχουν αν τα βρουν οι μέτοχοι", τονίζουν κυβερνητικοί κύκλοι.

Οι ίδιοι σημειώνουν ότι, αν δεν υπάρξουν οι αναγκαίες κεφαλαιακές ενισχύσεις, η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να κρατικοποιήσει μέσω του ΤΧΣ τράπεζες και να τις ιδιωτικοποιήσει εν συνεχεία.

Θυμίζουν δε ότι και χωρίς τη δυνατότητα του ΤΧΣ να μπορεί να παρέμβει στις μικρές τράπεζες υλοποιήθηκε επιτυχώς η διάσωση και η επανακεφαλαιοποίηση της Aspis Bank, μοντέλο που θα εφαρμοστεί και σε άλλες τράπεζες αν χρειαστεί με τη βοήθεια, αυτήν τη φορά, του ΤΧΣ.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v