Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε γερμανικά γυμνάσια υποβάλλεται η Αθήνα

Με ποιον τρόπο ετοιμάζεται να αναπροσαρμόσει τις συμφωνίες η Γερμανία. Ισχυρές εσωτερικές πιέσεις δέχεται η Μέρκελ. Τι μηνύματα έλαβε η ελληνική κυβέρνηση από την Ε.Ε. για την έκτη δόση. Τα προβλήματα με τον EFSF.

Σε γερμανικά γυμνάσια υποβάλλεται η Αθήνα
Συνολική επαναδιαπραγμάτευση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου για τον διευρυμένο ρόλο του EFSF εξετάζει η Γερμανία, εν μέσω της νέας αναταραχής στην αγορά ομολόγων και στα χρηματιστήρια.

Διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι το Βερολίνο, στηριζόμενο στο γεγονός ότι η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης είχε λάβει τις αποφάσεις μόνο σε πολιτικό επίπεδο και δεν προχώρησε στις τεχνικές διευκρινίσεις, θα επιχειρήσει να βάλει σκληρές ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να μην υπάρξει υπέρμετρη αγορά ομολόγων από τον μηχανισμό στη δευτερογενή αγορά ούτε μεγάλη χρήση σε προληπτικό επίπεδο.

Αντιθέτως, θα επιχειρήσει να ενισχύσει τον εποπτικό ρόλο της Γερμανίας στην ευρωζώνη. Το γερμανικό πλάνο που βρίσκεται στα σκαριά αναμένεται να τεθεί σε έκτακτο Εurogroup στις αρχές Σεπτεμβρίου ή και σε έκτακτη σύνοδο της ευρωζώνης σε επίπεδο αρχηγών κρατών.

Η Αθήνα ανησυχεί ιδιαίτερα για τις εξελίξεις γιατί αναπόφευκτα θα προκαλέσουν καθυστερήσεις στο νέο δάνειο για τη χώρα μας αλλά και σκλήρυνση στους όρους δανειοδότησης, ενώ παράλληλα θα ζητηθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα σύντομα.

Πρόγευση της πιο αυστηρής στάσης της Γερμανίας έδωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιπ Ρέσλερ όταν ζήτησε τη θέσπιση ενός νέου Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ένα Μάαστριχτ 2, μέσα από το οποίο θα συσταθούν νέα όργανα επίβλεψης των δημοσιονομικά προβληματικών χωρών που θα επιβάλλουν αυστηρές ποινές με πολιτικές διαδικασίες και όχι σε επίπεδο Κομισιόν.

Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα δεν είναι στρογγυλοποιημένες και ο γερμανικός προϋπολογισμός δεν είναι self-service για να καλύπτει τις λεγόμενες αμαρτωλές χώρες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του ηγέτη των ελεύθερων δημοκρατών, κ. Μπρουντέρλε, που άφησε να εννοηθεί ότι η Κάτω Βουλή της Γερμανίας θα μπορούσε να πιέσει για τροποποιήσεις στο πακέτο που προκύπτει από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Όπως ανέφερε διπλωματική πηγή, "έχουν αρχίσει οι φωνές εντός της γερμανικής κυβέρνησης να μπει φρένο στη συνεχή κάλυψη των προβληματικών χωρών χωρίς την απαραίτητη δημοσιονομική λιτότητα, ενώ υπάρχουν εκθέσεις που θεωρούν ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να συνεχίσει για πολύ καιρό τη μαζική αγορά ομολόγων".

"Χωρίς ρύθμιση υπονομεύεται ο ισολογισμός όχι μόνο της ΕΚΤ αλλά και των δημοσιονομικά υγιών χωρών που έχουν αξιολόγηση 'ΑΑΑ'", ανέφερε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Πιέσεις προς τη Μέρκελ

Επιπλέον, το κυβερνών κόμμα των χριστιανοδημοκρατών απαιτεί από την κ. Άγκελα Μέρκελ να δημιουργηθεί εσωτερική επιτροπή ευρωζώνης, η οποία θα συναποφασίζει για το ποια στάση θα κρατά από εδώ και στο εξής η Γερμανία σε αποφάσεις όπως αγορές ομολόγων, δανειοδότηση προς την Ελλάδα κ.λπ.
 
Και ενώ η ηγεσία της Ε.Ε. διαμηνύει ότι οι αποφάσεις θα υιοθετηθούν το συντομότερο δυνατό και η Κομισιόν έχει ξεκινήσει εκστρατεία πίεσης για να μην υπαναχωρήσουν οι χώρες και επισπεύδει την έκθεση για την έκδοση του ευρωομολόγου, όλοι στην ουσία τηρούν στάση αναμονής για τη γερμανική γραμμή.

Πιέσεις στην Αθήνα

Το κλίμα εισέπραξε, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τους κυρίους Γιούνκερ, Ρεν, Νταλάρα, Ρέγκλινγκ και Γκρίλι. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συνέχισαν τις ασφυκτικές πιέσεις προς την ελληνική πλευρά για τήρηση όλων των χρονοδιαγραμμάτων, ενώ δεν δόθηκε συγκεκριμένη ημερομηνία για την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Αντιθέτως, ο κ. Βενιζέλος φαίνεται πως είχε την πληροφορία ότι υπάρχουν ακόμα τεχνικές διαπραγματεύσεις που πρέπει να γίνουν για τη διευρυμένη λειτουργία του EFSF. Επίσης, αν και η Κομισιόν ζήτησε ανεπίσημα να ανοίξουν τα κοινοβούλια των ευρωπαϊκών χωρών σύντομα για να περάσει η απόφαση της συνόδου κορυφής στις αρχές Σεπτεμβρίου, φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν θα καταστεί δυνατό και η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται τον Οκτώβριο.

Το ίδιο συμβαίνει και με το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, που εκτός από την αναζωπύρωση της κρίσης χρέους έχει να αντιμετωπίσει και τις καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες επενδυτές, τον εκτροχιασμό στο έλλειμμα αλλά και τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Ευρωπαϊκός αξιωματούχος ανέφερε στο euro2day ότι η πιθανότητα να καθυστερήσει η εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου είναι κάτι περισσότερο από ορατή, όχι λόγω της κρίσης χρέους αλλά εξαιτίας των καθυστερήσεων στην υιοθέτηση των μέτρων.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η εκταμίευση δεν θα λάβει το πράσινο φως "εάν η τρόικα δεν ικανοποιηθεί πλήρως στους ελέγχους". Ανέφερε, μάλιστα, ότι κλιμάκιο του ΔΝΤ, το οποίο ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το ύψος της συμμετοχής του στο νέο δάνειο, ετοιμάζεται να έρθει στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα με ένα ακόμα πιο σκληρό πλάνο. "Τόσο η Ε.Ε. όσο και το ΔΝΤ παρουσιάζονται προβληματισμένοι για τη λογική που επιχειρεί να περάσει η Αθήνα ότι η χρηματιστηριακή κρίση εμποδίζει τις ιδιωτικοποιήσεις", ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο υπάρχει πρόβλεψη για έσοδα ύψους 1,7 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v