Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μείωση στα πρόστιμα της ΤτΕ επιφέρει το νέο ν/σ

Μείωση του προστίμου που δύναται να επιβάλλει η Τράπεζα της Ελλάδος επιφέρει το ΥΠΟΙΚ με νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την ενίσχυση της εποπτείας των τραπεζών.

Μείωση στα πρόστιμα της ΤτΕ επιφέρει το νέο ν/σ
Μείωση του προστίμου που δύναται να επιβάλλει η Τράπεζα της Ελλάδος στην περίπτωση κατά την οποία υποδείξει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε τράπεζα και το Δ.Σ της τράπεζας δεν ενεργήσει τα δέοντα για τη σύγκλιση γενικής συνέλευσης ή την αύξηση κεφαλαίου από το 1 εκατ. ευρώ σε 100.000 έως 300.000 ευρώ επιφέρει το υπουργείο Οικονομικών με νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την ενίσχυση της εποπτείας των τραπεζών.

Η σχετική διάταξη είχε εγείρει ενστάσεις από πλευράς της Ελληνικής ΄Ενωσης Τραπεζών.

Αλλαγές υπάρχουν και στις εισφορές των τραπεζών στο ΤΕΚΕ, παράμετρο την οποία επίσης είχε θέσει η ΕΕΤ θεωρώντας τις εισφορές πολύ υψηλές.
 
Έτσι, μετά τις αναδιατυπώσεις προβλέπεται ότι «τα πιστωτικά ιδρύματα που συμμετέχουν στο Σκέλος εξυγίανσης υποχρεούνται να καταβάλλουν εισφορές 0,09% επί του μέσου όρου του ύψους του συνόλου του παθητικού τους του μηνός Ιουνίου κάθε έτος, με εξαίρεση τα στοιχείων των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων καθώς και τις εγγυημένες καταθέσεις».

Αρχικά προβλέπονταν εισφορές ύψους 0,2% επί των τηρούμενων σε κάθε πιστωτικό ίδρυμα καταθέσεων.

Προστίθεται παράλληλα διάταξη σύμφωνα με την οποία « το μετοχικό κεφάλαιο πιστωτικών ιδρυμάτων που οι μετοχές τους δεν είναι εισηγμένες σε χρηματιστηριακή αγορά , επιτρέπεται να μειώνεται με σκοπό το σχηματισμό ειδικού αποθεματικού, όταν η εσωτερική λογιστική αξία της μετοχής είναι κατώτερη, ίση ή ανώτερη έως 10% της ονομαστικής αξίας της μετοχής.

Η εσωτερική λογιστική αξία προσδιορίζεται με έκθεση δύο ανεξάρτητων ορκωτών ελεγκτών. Το ειδικό αποθεματικό μπορεί αποκλειστικά : α) να κεφαλαιοποιηθεί και β) να συμψηφιστεί με σκοπό την απόσβεση ζημιών του πιστωτικού ιδρύματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v