Αναμονή από ελληνικές εταιρίες για έρευνες αργού

Πολύ πιθανή θεωρείται η ανταπόκριση ενεργειακών εταιρειών ελληνικών συμφερόντων, στην πρόσκληση του ΥΠΕΚΑ για πραγματοποίηση ερευνών υδρογονανθράκων σε Ήπειρο, δυτικό Πατραϊκό και Κατάκολο.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Αναμονή από ελληνικές εταιρίες για έρευνες αργού
Πολύ πιθανή θεωρείται η ανταπόκριση ενεργειακών εταιρειών ελληνικών συμφερόντων, στην πρόσκληση του ΥΠΕΚΑ για πραγματοποίηση ερευνών υδρογονανθράκων σε Ήπειρο, δυτικό Πατραϊκό και Κατάκολο.

Από τους 3 ενεργειακούς φορείς της χώρας που αναπτύσσουν δραστηριότητα, την πλέον θετική ανταπόκριση διατύπωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ Ενεργειακή Αιγαίου και Μοτορ Οιλ, κρατάν κλειστά τα χαρτιά τους.

Συγκεκριμένα, πηγές της διοίκησης του ομίλου ΕΛ.ΠΕ., έλεγαν στο euro2day ότι ο όμιλος γνωρίζει τις περιοχές που προτίθεται να διαθέσει για έρευνες το υπουργείο, καθώς τις έχει επεξεργαστεί στο παρελθόν. Θα κρίνει δε ενδεχόμενη συμμετοχή του σε συνεργασία με εταιρεία του εξωτερικού, όταν γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Από την πλευρά της Μοτορ Οιλ, εκφράζεται κατ΄αρχήν αρνητική στάση για συμμετοχή στην πρόσκληση, ενώ από την Ενεργειακή Αιγαίου, απαντούν «ουδέν σχόλιον». Ωστόσο παλαιότερα η δεύτερη, είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της για εκμετάλλευση του μικρού υποθαλάσσιου κοιτάσματος στο Κατάκολο, με χερσαία κεκλιμένη γεώτρηση, χωρίς δηλαδή να απαιτηθεί η εγκατάσταση πλατφόρμας.

Από τις απαντήσεις που δίνουν οι ενεργειακοί φορείς της χώρας, δείχνουν καθαρά ότι θα τηρήσουν στάση αναμονής, έως τη δημοσίευση της επίσημης πρόσκλησης, η οποία μπορεί να γίνει μέσα στον Ιανουάριο του 2012.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι και οι 3 όμιλοι, αναπτύσσουν δραστηριότητα έρευνας υδρογονανθράκων στο εξωτερικό και μάλιστα η Vegas Oil & Gas, εταιρεία του κύριου μετόχου της Μοτορ Οιλ Βαρδή Βαρδινογιάννη, ήδη παράγει πετρέλαιο από την περιοχή North West Gemsa Concession (Eastern Desert) σε ποσότητες 9.200 βαρελιών την ημέρα.

Τα ΕΛ.ΠΕ. ελέγχουν δύο περιοχές επίσης στην Αίγυπτο και συγκεκριμένα West Obayed της Δυτ. Ερήμου, συνολικού εμβαδού 1.841 τετ. χλμ.(100%) Επίσης συμμετέχει με 30% στην περιοχή Mesaha της Δυτ. Ερήμου στην Ανω Αίγυπτο, συνολικού εμβαδού 57.000 τετ. χλμ..

Στην κοινοπραξία του έργου συμμετέχουν επίσης οι εταιρείες Melrose, με ποσοστό 40%, (διαχειριστής) και η Kuwait Energy, με 30%.

Τέλος η Ενεργειακή Αιγαίου, μέσω της παραχωρησιούχου Καβάλα Οιλ, εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Θάσου και Καβάλας (Πρίνος, Βόρειος Πρίνος, «Ε») με ημερήσια παραγωγή περίπου 2.000 βαρέλια. Επίσης πραγματοποιεί έρευνες σε 2 περιοχές της Αιγύπτου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v