Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις Κάννες για νέα "ψήφο εμπιστοσύνης"

Eχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη του υπουργικού για το δημοψήφισμα, ο ΓΑΠ μπαίνει σε σκληρές διαπραγματεύσεις στις Κάννες. Τι ζητάνε Μέρκελ-Σαρκοζί. Τι "όρο" θέτουν. Ο ρόλος των ΗΠΑ και οι τραπεζίτες.

Στις Κάννες για νέα ψήφο εμπιστοσύνης
Μετά την εξασφάλιση της στήριξης του υπουργικού συμβουλίου στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ο πρωθυπουργός καλείται να πράξει το ίδιο με ένα πιο "δύσκολο" κοινό σήμερα το βράδυ στις Κάννες. 

Ο κ. Παπανδρέου θα παραβρεθεί στη σύνοδο του G20 στις Κάννες, έπειτα από επίσημη πρόσκληση της Γαλλίας, όπου έχει να αντιμετωπίσει τις πιέσεις του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί καθώς και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ για άμεση εφαρμογή όσων αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής. 

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσει στις Κάννες και ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος, σύμφωνα με το Reuters.

Με βάση πληροφορίες, στις Κάννες θα πραγματοποιηθεί έκτακτο δείπνο την Τετάρτη το βράδυ, με τη συμμετοχή των Γ. Παπανδρέου, Άν. Μέρκελ, Ν. Σαρκοζί, Χ. Ρομπάι, Ζ.-Κλ. Γιούνκερ και Κρ. Λαγκάρντ, όπου εκτιμάται ότι το ελληνικό δημοψήφισμα θα είναι το... κύριο πιάτο. 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που έδειξαν αιφνιδιασμένοι από τις κινήσεις Παπανδρέου, είδαν χθες τα χρηματιστήρια να δέχονται πολλά χτυπήματα καθώς η Ευρώπη δεν είναι στην παρούσα φάση έτοιμη να απορροφήσει τους κραδασμούς αν η ελληνική οικονομία οδηγήσει στο κενό.

"Δεν υπάρχει τίποτα για διαπραγμάτευση, οι Έλληνες δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ έως ότου εγκριθεί το σχέδιο διάσωσης. Το δημοψήφισμα πρέπει να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν και να περιλαμβάνει ένα ερώτημα: Αν θέλουν οι Έλληνες να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ", αναφέρει η Le Monde, συνοψίζοντας τη διαπραγματευτική θέση του Νικολά Σαρκοζί.

H ευρωπαϊκή ηγεσία, κατά τον γαλλικό Τύπο θα θέσει την Αθήνα ενώπιον του διλήμματος: Εντός ή εκτός του ευρώ; Αυτό το δίλημμα θα πρέπει να τεθεί στο δημοψήφισμα για να εγκρίνει ο γερμανο-γαλλικός άξονας την διενέργειά του, αλλά πάντως αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα δοθούν άλλα κεφάλαια, έως ότου ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, που μέσω του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης προειδοποιεί ότι το θέμα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης παραμένει ανοιχτό μέχρι το δημοψήφισμα.

Την ίδια ώρα, οι οίκοι αξιολόγησης προειδοποιούν ότι αυξάνονται τα ρίσκα άτακτης χρεοκοπίας της χώρας ενώ με το δημοψήφισμα "η Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο της σχέσεις της με το ΔΝΤ" (Moody's).

Ρόλο στις διαπραγματεύσεις έχουν και οι Αμερικανοί, οι οποίοι έχουν διαμηνύσει ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να βρουν τρόπους να λύσουν τα προβλήματα της ευρωζώνης με αποφασιστικό τρόπο, ακόμα και αν χρειαστεί να προχωρήσουν σε λύσεις τύπου ΗΠΑ με προγράμματα πιστωτικής χαλάρωσης, τα οποία οι Ευρωπαίοι, και κυρίως οι Γερμανοί, δεν θέλουν ούτε να ακούσουν... 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει συνάντηση εντός της ημέρας και με τον αμερικανό πρόεδρο Μ. Ομπάμα, στο περιθώριο της G20.

Από την άλλη πλευρά, οι χώρες BRIC (Ινδία, Κίνα, Βραζιλία και Ρωσία) από κοινού με τη Νότια Αφρική θα έχουν επίσης συναντήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τη ρωσική πλευρά. Στόχος τους να ασκήσουν και αυτές πιέσεις στην Ε.Ε. να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να επιστρέψει η ηρεμία στην ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει και το Reuters, "το στοίχημα του Παπανδρέου εγγυάται εβδομάδες αβεβαιότητας, τη στιγμή όπου η ευρωζώνη δείχνει απελπισμένη για μια περίοδο ηρεμίας, ώστε να εφαρμοστούν οι συμφωνίες που υπήρξαν για την αντιμετώπιση της κρίσης".

Ο κ. Σαρκοζί έθεσε το στίγμα των ευρωπαϊκών προθέσεων ως προς τη διενέργεια δημοψηφίσματος χθες, τονίζοντας ότι η έκτακτη συνάντηση της Τετάρτης στις Κάννες με την κ. Μέρκελ και τον Έλληνα πρωθυπουργό "θα εξετάσει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες οι δεσμεύσεις που έγιναν θα μπορούσαν να διατηρηθούν".  

Η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για τη διενέργεια δημοψηφίσματος αιφνιδίασε την Ευρώπη, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, τονίζοντας ότι η εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση της ελληνικής κρίσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κ. Μέρκελ, η οποία υπογράμμισε χθες ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ.-Κλ. Γιούνκερ προειδοποίησε ότι ένα ελληνικό "όχι" στο δημοψήφισμα θα ισοδυναμεί με χρεοκοπία.   

Εν τω μεταξύ, και το Διεθνές Τραπεζικό Ινστιτούτο (IIF) σε ανακοίνωσή του επαναδιατύπωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει το "κούρεμα" 50% για τους ιδιώτες ομολογιούχους. "Θα συνεργαστούμε με αξιωματούχους της Ελλάδας και της ευρωζώνης για να οριστικοποιήσουμε τη συμφωνία", αναφέρει μεταξύ άλλων.    


Ξενογιαννακοπούλου: Επίσπευση της συμφωνίας θα ζητήσει ο ΓΑΠ από Μέρκελ-Σαρκοζί

Την επίσπευση της ολοκλήρωσης της νέας δανειακής σύμβασης καθώς και της διαδικασίας κύρωσής της από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών- μελών της Ευρωζώνης θα ζητήσει σύμφωνα με την κα. Ξενογιαννακοπούλου, ο πρωθυπουργός από τους ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας στη σημερινή τους συνάντηση.

Μιλώντας πριν από λίγο στον Real FM η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο αποφασίσθηκε η διενέργεια του δημοψηφίσματος όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός θα ζητήσει κατά τη σημερινή συνάντησή του με Μέρκελ- Σαρκοζί ταχύτερο χρονοδιάγραμμα και από την Ευρώπη. Η υπουργός διευκρίνισε ότι στο δημοψήφισμα θα τεθεί υπό έγκριση μόνο η νέα δανειακή σύμβαση με τους Ευρωπαίους Εταίρους, το Μνημόνιο, δηλαδή, και όχι η οικειοθελής αναδιάρθρωση του χρέους ιδιωτών, το γνωστό PSI plus.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v