Σημίτης - Παπαδήμος τα δυο ονόματα στο τραπέζι

Συνιστούν Λ. Παπαδήμο, βλέπουν Κ. Σημίτη οι Ευρωπαίοι. Την πόρτα της εξόδου έδειξαν στον Γ. Παπανδρέου στη σύνοδο του G20. Ιταλία και Ισπανία κλήθηκαν να καταρτίσουν προϋπολογισμούς κρίσης.

Σημίτης - Παπαδήμος τα δυο ονόματα στο τραπέζι
Με το βλέμμα στην επόμενη μέρα κινούνται οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Χθες, σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές του euro2day, η κ. Μέρκελ και οι κ. Σαρκοζί, Γιούνκερ και Ρομπέι ζήτησαν από τον πρωθυπουργό να ακυρώσει το δημοψήφισμα και να πάει σε εκλογές αμέσως, εάν έτσι σώζεται η κατάσταση, ενώ... συνέστησαν μεταβατική κυβέρνηση, που θα ολοκληρώσει τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης για το νέο πακέτο στήριξης.

Το κλίμα ήταν έως και προσβλητικό προς τον κύριο Παπανδρέου, που φαίνεται πως αντιλήφθηκε ότι δεν χαίρει πλέον της αποδοχής και της εμπιστοσύνης των ομολόγων του.

Πάντως, υψηλά ιστάμενη πηγή ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι «το δημοψήφισμα θα του ανανεώσει την ψήφο εμπιστοσύνης από τον λαό» και θα μπορέσει να πορευτεί χωρίς εκλογές μέχρι τη λήξη της θητείας του.

Η Ε.Ε., πάντως, βλέπει στο πρόσωπο του κ. Λουκά Παπαδήμου έναν ικανό διαπραγματευτή, που χαίρει της αποδοχής των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και των αγορών.

Ωστόσο, όπως μαθαίνει το euro2day, το περιβάλλον του κ. Παπαδήμου αναφέρει ότι «δεν του έχει γίνει κάποια νύξη επί του θέματος».

Οι Ευρωπαίοι ρίχνουν στο τραπέζι και το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, που επίσης χαίρει ευρείας αποδοχής, παραδέχονται ωστόσο ότι «αυτά είναι διεργασίες που αφορούν το εσωτερικό της ελληνικής πολιτικής και κυρίως το εάν θα εξασφαλιστεί ευρεία αποδοχή στα πρόσωπα τεχνοκρατών που θα κληθούν να βοηθήσουν».

Πάντως, σήμερα το πρωί, η Κομισιόν έλαβε εντολή από το Eurogroup και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα και να καταρτίσει σχέδιο συνεπειών και προστασίας της ευρωζώνης από έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Μάλιστα, φαίνεται πως οι εξελίξεις θα είναι άμεσες σε περίπτωση όπου δεν αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας.

Ήδη, η Ισπανία και η Ιταλία ενημερώθηκαν σήμερα το πρωί να καταρτίσουν νέους «προϋπολογισμούς κρίσης» ώστε να αποφευχθεί η ένταξή τους σε μηχανισμό στήριξης.


Νωρίτερα το euro2day μετέδωσε τα εξής:

Κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο, τέως αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πρόκειται να προτείνουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος.

Κορυφαίοι υπουργοί, που διαφώνησαν δημόσια με τη διενέργεια δημοψηφίσματος, θα ζητήσουν, σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, από τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει εντός της ημέρας την πρόθεση διενέργειας δημοψηφίσματος και να αναλάβει πρωτοβουλία διερεύνησης για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σημαντικός αριθμός κορυφαίων υπουργών του ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με την ανάγκη να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας διάρκειας τεσσάρων μηνών, η οποία θα έχει ως αποκλειστικό έργο τη διασφάλιση και την κύρωση της δανειακής σύμβασης και εν συνεχεία τη διενέργεια με συντεταγμένο τρόπο εκλογών.

Η εισήγηση, που με βάση πληροφορίες θα κάνουν στον πρωθυπουργό, είναι να προτείνει ως επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας τον τέως αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Λουκά Παπαδήμο, με κριτήριο το κύρος του στους κόλπους της Ευρώπης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός και η Δημοκρατική Συμμαχία. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ απηύθυνε έκκληση στον κ. Σαμαρά για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με επικεφαλής πρόσωπο που μπορεί να ανακτήσει την αξιοπιστία της χώρας, ενώ αξιόπιστο πρόσωπο ως επικεφαλής ζητά και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Παρότι εντός του ΠΑΣΟΚ υπάρχει αισιοδοξία πως υπό το βάρος των ραγδαίων εξελίξεων από τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων ηγετών και της κοινοβουλευτικής ομάδας ο πρωθυπουργός θα αναδιπλωθεί και θα ανακαλέσει το έτσι κι αλλιώς ανέφικτο πλέον δημοψήφισμα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο κ. Παπανδρέου θα παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού και κυρίως από αυτήν του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v