Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εurogroup: Ζητάει νέο ραπόρτο με υπογραφές

Γραπτές δεσμεύσεις των τριών κομμάτων θα ζητήσουν οι Ευρωπαίοι. Το ραντεβού Λαγκάρντ-Μέρκελ και η... αντιπολίτευση του ΔΝΤ στη βοήθεια προς Ελλάδα. Ποια νέα μέτρα απαιτούν οι Βρυξέλλες για απολύσεις, ΔΕΚΟ, μισθούς.

Εurogroup: Ζητάει νέο ραπόρτο με υπογραφές
Επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης θα βρεθεί το προσχέδιο της μέχρι τώρα συμφωνίας για το PSI. Το eurogroup θα ενημερωθεί για το σημείο όπου βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και για το δύσκολο σημείο, που δεν είναι άλλο από το ύψος του μέσου επιτοκίου. Όμως, οι τελικές αποφάσεις δεν ανήκουν σε αυτούς, ούτε στην ελληνική πλευρά, αλλά στο ΔΝΤ και στη Γερμανία.

Ήδη χθες το βράδυ η συνάντηση της καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ και της Κριστίν Λαγκάρντ είχε ως ένα από τα κύρια θέματα τη νέα δανειακή σύμβαση προς την Ελλάδα και το γεγονός ότι η Κρ. Λαγκάρντ φέρεται να διαμηνύει προς την Ε.Ε. ότι, εάν δεν λάβουν χώρα ικανοποιητικό κούρεμα των ελληνικών ομολόγων και ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις, δύσκολα θα περάσει τη γραμμή για συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο δάνειο.

Όπως μετέφερε στο euro2day Ευρωπαίος αξιωματούχος, «η Κρ. Λαγκάρντ δέχεται αντιπολίτευση από τα μέλη του ΔΝΤ που δεν ανήκουν στην Ε.Ε. και δεν κατανοούν την περίπτωση της Ελλάδας».

Είναι συνεπώς πιο περίπλοκη η πίεση που ασκεί αυτήν τη στιγμή το ΔΝΤ για επιτόκιο κοντά στο 3%. Πάντως, ο επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα διεμήνυσε ότι το μέσο επιτόκιο μπορεί να κατεβεί ελαφρά κάτω από το 3,8%, όμως εκεί κάπου βρίσκεται η κόκκινη γραμμή για τους ιδιώτες επενδυτές, που δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν μεγαλύτερες απώλειες σε εθελοντική βάση.

Από την άλλη, όμως, καμία πλευρά δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να τραβήξει το σχοινί ώστε να σπάσει, καθώς στις συνεδριάσεις τόσο της EFC όσο και της EWG, στις οποίες γίνονται οι πραγματικές διαπραγματεύσεις και παζάρι πριν από κάθε eurogroup, επικράτησε η άποψη ότι το PSI πρέπει να κλείσει πριν από τη σύνοδο κορυφής της 30ής Ιανουαρίου, ώστε να αρχίσουν οι -δύσκολες- συζητήσεις για το δεύτερο πακέτο στήριξης προς τη χώρα μας.

Ωστόσο, καλά πληροφορημένες πηγές του euro2day αναφέρουν ότι, παρά την απόφαση για στήριξη της Ελλάδας, το σκηνικό πίσω από τις κλειστές πόρτες της EWG έχει αλλάξει από την περασμένη Πέμπτη. Δηλαδή, έχει αρχίσει να διαφαίνεται αλλαγή στάσης μετριοπαθών χωρών που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν υποχρεωτική και καθολική χρεοκοπία της Ελλάδας.

Η συνεχιζόμενη επιδείνωση των δημοσιονομικών στοιχείων, το ρευστό πολιτικό σκηνικό και η παρατεταμένη προεκλογική εκστρατεία από τα κόμματα συγκυβέρνησης ενισχύουν τη θέση των κέντρων εξουσίας, που επιθυμούν να αφεθεί η Ελλάδα στην τύχη της και να δοθεί το βάρος στις άλλες προβληματικές χώρες της ευρωζώνης.

Το κλίμα ήταν εμφανές στην τελευταία συνεδρίαση της ομάδας της EWG και εγείρει ερωτήματα για το εάν αυτή η εικόνα παρουσιάστηκε επαρκώς στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Πάντως, σήμερα στο eurogroup, ο υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχει ένα δύσκολο βράδυ καθώς, εκτός από την ενημέρωση για το PSI, θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις και για την κατάσταση του ελλείμματος, του χρέους και της ύφεσης, που είναι η βάση για οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία.

Η επικαιροποιημένη έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πρέπει να θεωρείται δεδομένη καθώς πολλές χώρες όπως η Φινλανδία και η Ολλανδία, που μέχρι σήμερα κράτησαν τα χαρτιά τους κλειστά, αναμένεται να τηρήσουν τη σκληρή τους στάση.

Το eurogroup αναμένεται να ζητήσει (για δεύτερη φορά) γραπτή δέσμευση των τριών αρχηγών των κομμάτων της συγκυβέρνησης για τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν, ώστε να ξεπαγώσει η συζήτηση για τη δόση-μαμούθ του πρώτου δανείου τον Μάρτιο. Ενδιάμεσα, θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί και να έχει υπογραφεί το προμνημόνιο, το οποίο είχε αποκαλύψει το euro2day, που είναι απαραίτητο για να τρέξει το PSI.

Άλλωστε, ήδη από την Παρασκευή, η τρόικα βρίσκεται στην Αθήνα και έχει επαφές με κάθε ένα υπουργείο, με στόχο να διαπιστώσει τι έχει γίνει μετά την τελευταία επίσκεψή της. Η πίεση για μέτρα είναι ασφυκτική, ειδικά στο σκέλος του δημόσιου τομέα.

Η τρόικα, έχοντας διαπιστώσει το φιάσκο με το μέτρο της εφεδρείας, απαιτεί καθαρές λύσεις, που θα οδηγούν σε μείωση των δαπανών του προϋπολογισμού για μισθούς, με κλείσιμο οργανισμών αλλά και με απολύσεις υπαλλήλων. Υπενθυμίζεται ότι στόχος του μνημονίου είναι η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως και το 2015.

Δεδομένο είναι ότι για να προχωρήσει η νέα δανειακή σύμβαση θα πρέπει να υπάρξει μείωση στις επικουρικές συντάξεις, στις οποίες έρχεται ψαλίδι της τάξεως του 15% κατά μέσο όρο, ανάλογα με το ύψος των απολαβών του κάθε συνταξιούχου.

Στο θέμα των μισθών στο ιδιωτικό τομέα, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μετά τις επαφές που θα έχουν μέσα στην εβδομάδα οι κοινωνικοί εταίροι. Οι δανειστές θέλουν να μειωθεί το κόστος εργασίας (μισθολογικό και μη), προκειμένου να τονωθεί η ανταγωνιστικότητα, αλλά θα περιμένουν σε αυτήν τη φάση, όπως και η κυβέρνηση, τα αποτελέσματα των συζητήσεων. Από εκεί θα εξαρτηθεί αν θα τεθεί σύντομα θέμα για τον 13ο και τον 14ο μισθό και για την κατώτατη αμοιβή.

Εκεί όμως όπου δεν φαίνεται καθόλου να δείχνουν υπομονή είναι στο σκέλος των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, οι οποίες έχουν ειδικά μισθολογικά καθεστώτα και εσωτερικούς κανονισμούς εργασίας, που επηρεάζουν και το επίπεδο των αμοιβών. Ειδικά για τις πρώτες, οι οποίες βρίσκονται και σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, η τρόικα θέλει να μειωθεί το μισθολογικό κόστος.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v