Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Προμνημόνιο» για να κλείσουν δάνειο και κούρεμα

Συντονισμένες πιέσεις για να κλείσει το «ελληνικό ζήτημα» μετά τις υποβαθμίσεις της S&P. Επίσημη επιβεβαίωση του euro2day για την ανάγκη υπογραφής "προμνημονίου". Η απειλή Παπαδήμου στον Νταλάρα και ο ρόλος των Γερμανών.

«Προμνημόνιο» για να κλείσουν δάνειο και κούρεμα
Εν μέσω των αναμενόμενων υποβαθμίσεων των ευρωπαϊκών χωρών από την S&P, η ελληνική κυβέρνηση μπαίνει στην τελική ευθεία για την κατάρτιση του προμνημονίου που κρίνεται απαραίτητο για να δώσουν οι δανειστές το πράσινο φως ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Το προμνημόνιο, που πρέπει να εμπεριέχει την τελική πρόταση για το PSI, τα νέα μέτρα για να κλείσει η δημοσιονομική τρύπα του 2011 και τις δεσμεύσεις για το 2012, θα τεθεί στη συνεδρίαση του Εurogroup στις 23 Ιανουαρίου από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο και στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 30 Ιανουαρίου από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Στις δύο κρίσιμες ημερομηνίες και στην ανάγκη προμνημονίου αναφέρθηκε άλλωστε και ο κ. Βενιζέλος το Σάββατο κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ του euro2day.

Γι' αυτόν τον λόγο, οι μεγάλοι «παίκτες» ασκούν ασφυκτικές πιέσεις ώστε να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με τους ιδιώτες επενδυτές μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Εάν ολοκληρωθούν, θα δοθεί το πράσινο φως και στους επικεφαλής της τρόικας να μεταβούν στην Αθήνα. Τα τεχνικά κλιμάκια αναμένονται από αύριο.

Οι υποβαθμίσεις από την S&P, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν γνωστές στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες και στην Ουάσιγκτον και ήταν ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έκαναν σημαντικότατη υποχώρηση (ήθελαν να περάσουν μη εθελοντικό κούρεμα 75%) και αποφάσισαν να κινηθούν με βάση την απόφαση για το PSI της 27ης Οκτωβρίου.

Παρ' όλα αυτά, ο δισταγμός του ΔΝΤ ότι με τα νούμερα του Οκτωβρίου το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα ωθεί τους αξιωματούχους του οργανισμού να πιέζουν τους ιδιώτες επενδυτές για επιτόκιο ακόμα και κάτω του 3%. Βεβαίως και οι δύο πλευρές υπολογίζουν ότι το επιτόκιο θα κυμανθεί τελικά κοντά στο 3,7%.

Πιέσεις για χαμηλό επιτόκιο άσκησε προς τον επικεφαλής του IIF, Τσαρλς Νταλάρα, και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στόχος των Γερμανών είναι να παρουσιάσουν στη βουλή τους ότι η «χασούρα» για τις τράπεζες θα είναι μεγαλύτερη, καθώς η καγκελαρία θεωρεί ότι μόνο έτσι θα μπορέσει η Μπούντεσταγκ να εγκρίνει την αύξηση του ύψους του δεύτερου δανείου προς την Ελλάδα.

Πρόκειται για αύξηση έως και 20 δισ. ευρώ και θεωρείται αναπόφευκτη λόγω της επιδείνωσης των δημοσιονομικών μεγεθών στην ύφεση, στο χρέος και στο έλλειμμα.

Τα τρία ζητήματα που εκκρεμούν στις διαπραγματεύσεις για το PSI είναι:

1. Το επιτόκιο.
2. Εάν στο πακέτο θα υπάρχει πρόνοια για κούρεμα ελληνικών ομολόγων από εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, ώστε να... πειστούν και τα μικρά hedge funds να συμμετάσχουν στο κούρεμα.

3. Εάν θα ενεργοποιηθούν οι ρήτρες κινδύνου και το κούρεμα των ομολόγων μετατραπεί σε υποχρεωτικό.

Πάντως, η ελληνική πλευρά (ο πρωθυπουργός χειρίζεται προσωπικά το θέμα) χρησιμοποίησε την εν λόγω πρόνοια ως διαπραγματευτική... απειλή στις συνομιλίες με τον κ. Νταλάρα, γεγονός που θορύβησε πολύ τον τελευταίο στη συνάντηση της Παρασκευής.

Από εκεί και έπειτα άρχισαν οι φήμες για ναυάγιο στις συνομιλίες. Ωστόσο, οι ψυχραιμότεροι θεωρούν ότι η συμφωνία θα κλείσει σύντομα, ενώ πληροφορίες του euro2day αναφέρουν ότι για την... απειλή της ελληνικής πλευράς ήταν ενήμεροι ο Γιούνκερ, η Μέρκελ, ο Σαρκοζί, ο Σόιμπλε, η Λαγκάρντ, ο Ρεν αλλά και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Ο Λ. Παπαδήμος, γνωρίζοντας πολύ καλά πώς λειτουργεί η Ε.Ε., θεωρεί την αναμπουμπούλα που δημιουργήθηκε στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες από τις υποβαθμίσεις πολύ καλή ευκαιρία να κλείσουν γρήγορα τα ελληνικά θέματα.

Με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις και προσκόμματα από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση συνεργασίας. Πάντως, η άφιξη του αντικαγκελαρίου Γκουίτο Βεστερβέλε στην Αθήνα είναι μόνο η αρχή, καθώς έπονται κι άλλες επισκέψεις αξιωματούχων και αρχηγών κρατών μέσα στον Φεβρουάριο.


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v