Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έως 13 Φεβρουαρίου η επίσημη πρόταση για PSI

Το PSI συνδέεται άμεσα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας, λένε κύκλοι του ΥΠΟΙΚ. Απαραίτητες οι σαφείς πολιτικές δεσμεύσεις και μετά τις εκλογές. Στόχος είναι να κατατεθεί η πρόταση του PSI στις 13/2.

Έως 13 Φεβρουαρίου η επίσημη πρόταση για PSI
Το eurogroup που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου αποφάσισε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδας (με τη στήριξη της τρόικας και των υπόλοιπων μελών της διαπραγματευτικής ομάδας του EWG) και του ιδιωτικού τομέα ώστε να διαμορφωθεί το ταχύτερο δυνατό το οριστικό σχήμα του PSI.

Αυτό υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου οικονομικών. Συμπληρώνουν ότι στόχος είναι η πλήρης εφαρμογή της απόφασης της 26ης/10/2011. Με δεδομένο το χρονοδιάγραμμα λήξεων ελληνικών ομολόγων, ειδικότερος στόχος είναι η επίσημη προσφορά για το PSI να γίνει μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου 2012. Τα σχετικά ζητήματα θα αντιμετωπιστούν στο επίπεδο του Euro Working Group και του eurogroup, που αν χρειαστεί θα συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το eurogroup συζήτησε την επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού δημοσίου χρέους που ετοίμασε η τρόικα ώστε να διασφαλιστεί ότι το 2020 το δημόσιο χρέος θα κινείται στην περιοχή του 120% του ΑΕΠ. Κρίσιμη παράμετρος από την άποψη αυτήν είναι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά βεβαίως έως έναν βαθμό και το επιτόκιο των κουπονιών των νέων ομολόγων.

Όπως ρητά προβλέπει η απόφαση της 26ης/10 του ευρωπαϊκού συμβουλίου, το eurogroup συνέδεσε το PSI με το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας (ύψους 130 δισ. ευρώ, που προστίθενται στα 110 δισ. ευρώ του αρχικού προγράμματος), το οποίο με τη σειρά του συνδέεται με την πορεία εφαρμογής και την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος και τις δεσμεύσεις που πρέπει να αναληφθούν από την Ελλάδα για το νέο πρόγραμμα.

Οι βασικές δεσμεύσεις, όπως έχει τονιστεί κατ’ επανάληψη στη βουλή, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές, θα τεθούν ως προαπαιτούμενες ενέργειες για την εκταμίευση των ποσών που είναι αναγκαία για το PSI.

Συμπληρώνουν ότι είναι καθοριστικές από την άποψη αυτήν οι σαφείς πολιτικές δεσμεύσεις που πρέπει να αναληφθούν από τα κόμματα που συμμετέχουν στη σημερινή κυβέρνηση, όχι μόνο για την τρέχουσα περίοδο, αλλά και για την περίοδο μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό της μετεκλογικής κυβέρνησης.

Σκληρή γραμμή από τη Γερμανία

Η Γερμανία δείχνει να κρατά σκληρή γραμμή. Η Μέρκελ έσπευσε να διευκρινίσει από νωρίς το μεσημέρι ότι «για μένα δεν υπάρχει θέμα δανείου-γέφυρας για την Ελλάδα αν συνεχίσουν να τραβάνε οι διαπραγματεύσεις για το PSI». Η ίδια τόνισε πως "πρέπει να αποδείξουμε ότι το EFSF μπορεί να δουλέψει και ότι θα μπει γρήγορα σε ενέργεια ο μόνιμος μηχανισμός (ESM).

Οι Ευρωπαίοι πιέζουν τους ιδιώτες να δεχθούν μικρότερο κουπόνι καθώς διαπιστώνουν ότι λόγω της ύφεσης και του υψηλότερου ελλείμματος δεν βγαίνει ο στόχος για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 120% του ΑΕΠ το 2020.

Από το eurogroup έγινε σαφές ότι οι δανειστές δεν είναι διατεθειμένοι να βάλουν και άλλα λεφτά στο τραπέζι για την Ελλάδα, αυξάνοντας το δάνειο των 130 δισ. ευρώ. Αυτό άλλωστε είχε παραδεχθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος την περασμένη Πέμπτη από το βήμα της βουλής λέγοντας ότι η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι διατεθειμένα να αυξήσουν το ποσό της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα στην περίπτωση όπου προκύψει χρηματοδοτικό κενό έως το 2015.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v