Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενιζέλος: ΕΕ και ΔΝΤ δεν δίνουν πάνω από 130 δισ

Την πρώτη έμμεση κυβερνητική ομολογία ότι έχει προκύψει χρηματοδοτικό κενό στις ανάγκες της Ελλάδας ως το 2015 και πρέπει να καλυφθεί από μεγαλύτερη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα έδωσε ο Ευάγγ. Βενιζέλος.

Βενιζέλος: ΕΕ και ΔΝΤ δεν δίνουν πάνω από 130 δισ
Την πρώτη έμμεση κυβερνητική ομολογία ότι έχει προκύψει χρηματοδοτικό κενό στις ανάγκες της Ελλάδας ως το 2015 και πρέπει να καλυφθεί από μεγαλύτερη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος.

Μιλώντας στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο αλλά και για το εν εξελίξει καυτό θέμα του PSI, ο Ευάγγ. Βενιζέλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν είναι διατεθειμένες να αυξήσουν το ποσό της δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα στην περίπτωση όπου προκύψει χρηματοδοτικό κενό έως το 2015.

«Εάν προκύψει κενό, αυτό θα πρέπει να καλυφθεί μέσω μεγαλύτερης συνεισφοράς του επίσημου τομέα, δηλαδή των κρατών-μελών της ευρωζώνης άμεσα ή έμμεσα και δεν βλέπω στη φάση αυτή να υπάρχει καμία ιδιαίτερη διάθεση ή ετοιμότητα να αυξηθεί το ποσό των 240 δισ. που έχει προβλεφθεί για την Ελλάδα». Σημειώνεται ότι από το ποσό των 240 δισ. τα 110 δισ. αφορούν το πρώτο δάνειο που είχε δοθεί στην Ελλάδα και τα 130 δισ. αφορούν τη συμμετοχή του επίσημου τομέα στο νέο πακέτο διάσωσης.

Ο Ευάγγ. Βενιζέλος συμπλήρωσε: «Άρα, δεν πρέπει να προκύπτει κενό. Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία ο τρόπος με τον οποίο θα μετάσχει ο ιδιωτικός τομέας».

Αυτή η δήλωση Βενιζέλου εξηγεί την πίεση που ασκείται από την περασμένη Παρασκευή στους ομολογιούχους να αποδεχθούν χαμηλότερα επιτόκια, τα οποία θα κλιμακώνονται από το 3% ως 4,25%. Με αυτόν τον τρόπο, θα επιτευχθεί μεγαλύτερη εξοικονόμηση τόκων και θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που προέκυψε από την απόκλιση του προϋπολογισμού και τη βαθύτερη του αναμενομένου ύφεση.

Ο κ. Βενιζέλος γνωστοποίησε επίσης ότι από αύριο ξεκινούν και επίσημα οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές για τη νέα δανειακή σύμβαση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v