Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπρα ντε φέρ για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα

Σε συμφωνία για τη διασφάλιση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας κατέληξαν οι κοινωνικοί εταίροι στη σημερινή συνεδρίαση στα γραφεία του ΣΕΒ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΕΕ.

Μπρα ντε φέρ για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα
Στην κυβέρνηση πέφτει το βάρος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τα εργασιακά και ειδικά τον 13ο-14ο μισθό και την κατώτατη αμοιβή. Οι κοινωνικοί εταίροι στην συνάντηση της Πέμπτης συμφώνησαν να υπερασπιστούν τα ισχύοντα στα παραπάνω θέματα αλλά και την μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων (σ.σ. ισχύουν για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη τους).

Με δεδομένη την παραπάνω θέση και την πίεση της τρόικα για νέες περικοπές στις αμοιβές το βάρος περνά στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει εδώ και ημέρες ότι θα περιμένει την θέση των κοινωνικών εταίρων και την άποψη της τρόικα επ’ αυτής πρωτού κινηθεί. Αν οι δανειστές επιμείνουν, όπως φαίνεται, σε περικοπές του βασικού μισθού και των δώρων θα πρέπει να προχωρήσει σε πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία θα επιβάλει τις αλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα εξακολουθεί να ζητά μειώσεις στις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα, θεωρώντας ότι έτσι θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει μετά τη σύσκεψη του Λουκά Παπαδήμου με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Το ραντεβού των κοινωνικών εταίρων

Σε συμφωνία για τη διασφάλιση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας κατέληξαν οι κοινωνικοί εταίροι στη σημερινή συνεδρίαση στα γραφεία του ΣΕΒ, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΕΕ.

Επί της ουσίας, αναφορικά με το μισθολογικό κόστος, δεν υπήρξε διαπραγμάτευση, αναφέρει ο ΣΕΒ, παρά μόνο παράθεση των απόψεων των φορέων. Ο σύνδεσμος των εργοδοτών πρότεινε πάγωμα των μισθολογικών αυξήσεων που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ τον Ιούλιο και αναθεώρηση των τριετιών.   

H ΓΣΕΕ από την πλευρά της τόνισε αφενός ότι είναι αδιαπραγμάτευτα τα όσα περιγράφονται στην ΕΓΣΣΕ και αφ' ετέρου ότι πρέπει να διατηρηθεί – και είναι κοινή θέση της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών φορέων – ο 13ος και 14ος μισθός.

Όπως συμφωνήθηκε, όλα τα σημεία διαφωνίας και συμφωνίας θα καταγραφούν σε κοινή επιστολή την οποία οι κοινωνικοί εταίροι θα απευθύνουν στον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων ενώ παράλληλα, οι επιστημονικοί συνεργάτες των φορέων θα διαμορφώσουν το ευρύτερο πλαίσιο προτάσεων για την ανταγωνιστικότητα.

Η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι θα ζητηθεί από την κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα ένας τριμερής διάλογος, τα αποτελέσματα του οποίου θα νομοθετηθούν.


ΣΕΒ: Ζητούμενο ένα κοινωνικό συμβόλαιο

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος: "Σήμερα, μετά τις θέσεις που διατύπωσε η τρόικα για τα εργασιακά και ενόψει των διαπραγματεύσεών της με την κυβέρνηση, οι κοινωνικοί εταίροι είχαμε χρέος να ξεκαθαρίσουμε τις θέσεις μας. Και ν’ αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Η πρόσκληση αφορούσε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την ανταγωνιστικότητα. Η πραγματική πρόκληση όμως, ήταν εξαρχής σαφής: οι κοινωνικοί εταίροι κλήθηκαν να συγκλίνουν σε μία συμφωνία που θα αντιμετώπιζε το θέμα του μέσου κόστους εργασίας, έτσι ώστε να διασφαλίσει τον κατώτατο μισθό και τα δώρα και να αποτρέψει μία νομοθεσία για εμάς χωρίς εμάς.

Τρία ήταν τα θέματα: το μισθολογικό κόστος, το μη μισθολογικό κόστος και το ευρύτερο περιβάλλον που υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Για το μισθολογικό κόστος, ο ΣΕΒ υποστήριξε την ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων και της ΕΓΣΣΕ. Πρότεινε να τηρηθεί η Εθνική Σύμβαση για φέτος μέχρι τη λήξη της τον Δεκέμβριο, χωρίς μειώσεις ως προς τον κατώτατο μισθό και τον 13ο και 14ο μισθό, αλλά χωρίς την αύξηση της 1ης Ιουλίου 2012 και με αναθεώρηση των τριετιών. Σε αυτήν και σε άλλες προτάσεις από τους εργοδοτικούς φορείς δεν έγινε ουσιαστική διαπραγμάτευση, παρουσιάστηκαν όμως οι απόψεις όλων των πλευρών.

Στο θέμα του μη μισθολογικού κόστους συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση των διαφόρων προτάσεων από κοινού, πλέον, με την κυβέρνηση, που έχει την ευθύνη της νομοθέτησης και της αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της όποιας μείωσης των εισφορών.

Στο ευρύτερο θέμα της ανταγωνιστικότητας αναθέσαμε στους επιστημονικούς μας συνεργάτες να διαμορφώσουν το πλαίσιο με βάση το οποίο οι κοινωνικοί εταίροι θα καταλήξουν σε κοινές προτάσεις.

Όλα τα σημεία συμφωνίας και μη συμφωνίας θα καταγραφούν σε κοινή επιστολή την οποία οι κοινωνικοί εταίροι θα απευθύνουν στον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Ο ΣΕΒ προσήλθε στον διάλογο με ανοιχτό μυαλό και καλή πίστη. Για μένα, η κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή επιτάσσει να έχουν δουλειά οι άνθρωποι. Να μην συμβιβαστούμε με τα λουκέτα και τις απολύσεις. Να δώσουμε κεντρική θέση στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου στους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους. Να μην κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Να δώσουμε λύσεις.

Θέλω να πω και κάτι ακόμη. Είναι άγονο και αποπροσανατολιστικό να καταγγέλλουμε την τρόικα για τις σκληρές της θέσεις –με τις οποίες είμαστε και εμείς αντίθετοι. Αλλά, η τρόικα δεν εκπροσωπεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Μας παρέχει δανεικά, που τα ζητάμε και τα χρειαζόμαστε για να μην καταστραφούμε και, επομένως, φροντίζει για τα συμφέροντα των δανειστών μας.

Αν το πολιτικό μας σύστημα είχε αντιμετωπίσει εδώ και χρόνια, και μάλιστα τα δύο τελευταία χρόνια, τα ουσιαστικά προβλήματα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας –την πολυνομία και γραφειοκρατία, τη διαφθορά, το υπερτροφικό και σπάταλο κράτος, τις κλειστές αγορές, το αντιεπιχειρηματικό περιβάλλον– δεν θα ήμασταν σήμερα αναγκασμένοι να συζητάμε για το μισθολογικό κόστος.

Αν το πολιτικό μας σύστημα είχε κάνει τη δουλειά του, δεν θα αντιμετωπίζαμε σήμερα το εκβιαστικό δίλημμα: λουκέτα και απολύσεις, ή μειώσεις μισθών.

Η αδράνεια του πολιτικού συστήματος μάς άφησε χωρίς δικό μας πρόγραμμα για τη σωτηρία της χώρας, χωρίς επιχειρήματα έναντι των δανειστών και εταίρων μας, χωρίς αξιοπιστία, χωρίς φίλους.

Το ζητούμενο παραμένει ένα κοινωνικό συμβόλαιο για τη διάσωση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, τον εξορθολογισμό του κόστους εργασίας, την ανάπτυξη της οικονομίας. Θέλω να ελπίζω ότι ως κοινωνικοί εταίροι θα ανταποκριθούμε στην πρόκληση αυτή. Είναι ο μόνος τρόπος για να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και των ευθυνών μας.


Παναγόπουλος (ΓΣΕΕ): Αδιαπραγμάτευτη η ΕΓΣΣΕ

Μετά τη σημερινή συνάντηση της ΓΣΕΕ με τους εργοδοτικούς φορείς ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ.Παναγόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Από τη σημερινή συζήτηση βγήκε ένα συμπέρασμα κοινό, το οποίο το στέλνουμε με τον πιο καθαρό και τον πιο απόλυτο τρόπο προς την Κυβέρνηση, προς τα Κόμματα τα οποία τη στηρίζουν και βεβαίως προς τους πολιτικούς εκπροσώπους των δανειστών.

Τα προβλεπόμενα για τους μισθούς στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση εργασίας είναι αδιαπραγμάτευτα. Τα κατώτερα ημερομίσθια και οι κατώτατοι μισθοί δεν επιδέχονται κανενός είδους κούρεμα.

Το δεύτερο, ότι πρέπει να διατηρηθεί – και είναι κοινή θέση της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών φορέων – ο 13ος και 14ος μισθός. Προσθέτω, γιατί κι αυτό αποτελεί κοινή θέση, ότι δεν πρέπει να αλλάξει το πλαίσιο της μετενέργειας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που πολλά ακούμε ότι επιθυμούν να αλλάξει η Τρόικα και δεν ξέρω ποιοι άλλοι.

Αυτός είναι ο κοινός τόπος εργαζομένων και εργοδοτών. Βεβαίως υπάρχουν και διαφορές. Ετέθη στο τραπέζι από τους εργοδοτικούς φορείς με διαφόρους τρόπους και σε παραλλαγές το θέμα του παγώματος κάθε είδους αυξήσεων που προβλέπονται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Δεν συμφωνούμε, και στην επιστολή που θα σταλεί προς τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς θα αιτιολογούμε ως ΓΣΕΕ για πιο λόγο δεν αποδεχόμαστε πάγωμα μισθών.

Εκείνο που είναι σημαντικό και νομίζω ότι αυτή η πρωτοβουλία θα αναδείξει τα κεντρικά ζητήματα είναι ότι δεν επιτρέπεται στην Κυβέρνηση και στο πολιτικό σύστημα να υποχωρήσει ατάκτως στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών. Γιατί είναι παράλογη η απαίτηση, είναι μη αναπτυξιακή και μη επιστημονική και – αν θέλετε – βαθύτατα υφεσιακή.

Οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα δεν ευθύνονται κατ΄αρχήν για το χάλι των δημοσίων οικονομικών. Γι΄ αυτό ευθύνονται όσοι διαχειρίστηκαν τα δημόσια οικονομικά και έφτιαξαν το πελατειακό κράτος, την αναρχία στην παραγωγική διαδικασία κατά το μέτρο που παρεμβαίνει το κράτος και όλα όσα κατά καιρούς έχουμε διαπιστώσει.

Επαναλαμβάνω ότι οι μισθοί στην Ελλάδα δεν ευθύνονται στο βαθμό που επιχειρούν να τους εμφανίσουν για την ανταγωνιστικότητα. Και οι πρόσφατες έρευνες, και οι μελέτες διεθνών οργανισμών, ινστιτούτων, ερευνητικών κέντρων, δείχνουν ότι από άλλα ζητήματα εξαρτάται η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και όχι από τους μισθούς και μάλιστα τον κατώτατο που περιλαμβάνει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Για την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση συζητήσαμε τις πρώτες προτάσεις που μας έχουν δώσει οι επιστημονικοί συνεργάτες μας. Γι΄ αυτό ακριβώς το ζήτημα, της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας και τα άλλα κόστη που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας, την ανάπτυξη, την απασχόληση και τη μείωση της ανεργίας, θα καλέσουμε πάραυτα την Κυβέρνηση σε τριμερή διάλογο, αλλά με τη δέσμευση πως ό,τι συμφωνείται θα πρέπει να νομοθετείται.

Γιατί εμείς έχουμε εντοπίσει σε πάρα πολλά ζητήματα ότι υπάρχει πολιτική απροθυμία να ληφθούν μέτρα και για μένα, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή που δεν αποτελούν τεχνικά ζητήματα, αλλά βαθύτατα πολιτικά ζητήματα, τα οποία το πολιτικό σύστημα για λόγους συμφερόντων και διαπλοκής δεν τα έχει ακουμπήσει πραγματικά.

Και η έννοια αυτή του διαλόγου ενισχύεται γιατί αν στην αναπτυγμένη Ευρώπη όπως μας λένε ο κοινωνικός διάλογος είναι εργαλείο συμφωνίας, για μας, στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας είναι απαραίτητος αρκεί να υπάρχει μια προϋπόθεση: ό,τι συμφωνούμε η Κυβέρνηση να το τηρεί με θρησκευτική ευλάβεια. Και στο ζήτημα κατώτερου μισθού, διατήρησης του 13ου-14ου μισθού και της μετενέργειας της ΕΓΣΣΕ για τα οποία υπάρχει συμφωνία των κοινωνικών φορέων, οφείλει η κυβέρνηση να τη σεβαστεί και να παλέψει να το σεβαστούν και οι δανειστές μας.


ΕΣΕΕ: Συμφωνία για ΕΓΣΣΕ

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της συνομοσπονδίας των εμπόρων: "Οι κοινωνικοί εταίροι με τη μέχρι σήμερα στάση μας και την συμφωνία μας για τη διασφάλιση της ΕΓΣΣΕ, είναι προφανές ότι δεν διευκολύναμε τις απαιτήσεις της Τρόικας, όπως ίσως κάποιοι θα περίμεναν.

Το παζάρι μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας συνεχίζεται, είναι ακόμα ανοικτό και δεν είναι καθόλου εύκολο να πεισθούν οι δανειστές μας να πάψουν να επιμένουν στη μείωση του κατώτερου μισθού στα επίπεδα τουλάχιστον της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Εργοδότες και εργαζόμενοι με τη βοήθεια των Επιστημονικών μας Ινστιτούτων, είμαστε πλέον προετοιμασμένοι να τεκμηριώσουμε τις εναλλακτικές προτάσεις μας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και το πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Το κόστος εργασίας μπορεί να επηρεάζει αλλά δεν προσδιορίζει την ανταγωνιστικότητα. Το ελληνικό εμπόριο υποστηρίζει με τεκμηριωμένα στοιχεία ότι οι χαμηλοί μισθοί στον ιδιωτικό τομέα ισοδυναμούν με χαμηλή ανταγωνιστικότητα και μικρή παραγωγικότητα.

Στην συνάντηση των Κοινωνικών Εταίρων συμφωνήθηκε να συνταχθεί ένα κείμενο θέσεων, το οποίο θα αποσταλεί σε όλους, εντός και εκτός Ελλάδος, ενώ θα ζητηθεί από την Ελληνική Κυβέρνηση να ξεκινήσει άμεσα ένας τριμερής διάλογος, τα αποτελέσματα του οποίου θα νομοθετηθούν.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τόσο η σημερινή διμερής συμφωνία των Κοινωνικών Εταίρων, όσο και μία τριμερής συμφωνία μεταξύ εργοδοτών, εργαζομένων και Κυβέρνησης, υπό τη μορφή του Κοινωνικού Πρωτοκόλλου, είναι πολύ ισχυρές για να αγνοηθούν από την Τρόικα»


Οι θέσεις της ΕΣΕΕ στη συνάντηση των Κοινωνικών Εταίρων

1. Διασφάλιση κατώτατου μισθού σύμφωνα με την ΕΓΣΣΕ.
2. Διατήρηση 13ου και 14ου μισθού (για όλες τις μισθολογικές κατηγορίες).
3. Προστασία του πλαισίου της μετενέργειας. Η κατάργησή της ενδέχεται να προκαλέσει, πλήρη απορρύθμιση στην αγορά εργασίας και δημιουργία συνθηκών άνισου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.
4. Συμφωνία για καμία αυξητική μεταβολή των μισθών έως το 2014. Γενικότερη πολιτική αποπληθωρισμού και συγκράτησης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
5. Πάγωμα ωριμάνσεων και επιδομάτων των κλαδικών συμβάσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια του Μεσοπρόθεσμου.
6. Εντός του Φεβρουαρίου διαβούλευση και συμφωνία με τη ΓΣΕΕ για ανάλογες ρυθμίσεις στην ΕΓΣΣΕ, δεδομένων των ριζικών αλλαγών που έχουν συντελεστεί στην οικονομία.
7. Μείωση τουλάχιστον κατά 10% του μη μισθολογικού κόστους, με ειδική πρόνοια επιπλέον 5% για τους συνεπείς εργοδότες.
8. Αναπλήρωση των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων με την επιβολή ασφαλιστικού τέλους επί του ετήσιου τζίρου των επιχειρήσεων, το οποίο θα εκπίπτει ως δαπάνη.
9. Ενίσχυση της απασχόλησης των νέων μέχρι 25 ετών με την αξιοποίηση των παρεχόμενων θεσμικών εργαλείων.
10. Υιοθέτηση της αρχής «Προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις» με την εκπόνηση Εκθέσεων Αναμενόμενων Επιπτώσεων σε κάθε νομοθέτημα και την εφαρμογή του SME Test, όπως προβλέπεται στο Small Business Act της ΕΕ.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v