Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με υψηλή συμμετοχή έκλεισε το PSI

Κάτοχοι ομολόγων ελληνικού δικαίου ύψους 152 δισ. ευρώ (85,8%) δέχθηκαν την προσφορά του PSI. Με την ενεργοποίηση των CACs η συμμετοχή ανεβαίνει στο 95,7%. Πότε έρχονται τα χρήματα από το 2ο πακέτο.

Με υψηλή συμμετοχή έκλεισε το PSI
Νέα σελίδα στην Ιστορία της Ελλάδας δημιουργεί η επιτυχής ολοκλήρωση του PSI+, ανοίγοντας το δρόμο για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους κατά περισσότερα από 100 δισ. ευρώ και την έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης των 130 δισ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, το 85,8% των ομολόγων ελληνικού δικαίου αποδέχθηκε οικειοθελώς τη δημόσια προσφορά της Ελλάδας, ενώ μόλις το 5,3% την απέρριψε. Αυτό σημαίνει ότι από ομόλογα ονομαστικής αξίας 177,5 δισ. ευρώ τα 152 δισ. ευρώ αποδέχθηκαν οικειοθελώς την προσφορά.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε επίσης ότι έλαβε προσφορές για ανταλλαγή από ομολογιούχους που κατέχουν ομόλογα σε ξένο δίκαιο ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ, ή το 69% των ομολόγων της συγκεκριμένης κατηγορίας και ομολόγων που έχουν εκδώσει κρατικές εταιρείες και έχουν εγγύηση από το ελληνικό δημόσιο και τα οποία έχουν επιλεγεί να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής.

Το επόμενο βήμα τώρα είναι η ενεργοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης (CACs) ώστε να καταστεί υποχρεωτικό το κούρεμα και για όσους κατόχους τίτλων ελληνικού δικαίου καταψήφισαν (5,3%) ή δεν προσήλθαν καν στη διαδικασία.

Το Eurogroup κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης ενημερώθηκε για την επικείμενη ενεργοποίηση των CACs. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της διαδικασίας, οι υπουργοί οικονομικών σημειώνουν ότι έχουν ολοκληρωθεί οι προαπαιτούμενες ενέργειες για το β' πακέτο διάσωσης,

Με την ενεργοποίηση των CACs, το σύνολο των υπό το ελληνικό δίκαιο ομολόγων των 177 δισ. ευρώ θα υποστεί «κούρεμα». 

Η  ISDA συνεδριάζει το μεσημέρι της Παρασκευής προκειμένου να αποφασίσει εάν συντελείται πιστωτικό γεγονός.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, το ελληνικό δημόσιο διαμήνυσε στους πιστωτές του δημόσιου τομέα ότι με την επιβεβαίωση και πιστοποίηση από την Τράπεζα της Ελλάδος σχεδιάζει να αποδεχθεί τις προσφορές που ελήφθησαν και να τροποποιήσει τους όρους για όλα τα ομόλογα που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο (ενεργοποίηση των CACs), συμπεριλαμβανομένων και αυτών που δεν συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής. 

Εάν γίνει αποδεκτή η πρόταση για τα ομόλογα ελληνικού δικαίου και ενεργοποιηθούν και τα CACs, τότε η συνολική συμμετοχή που μπορεί να επιτευχθεί φθάνει τα 197 δισ. ευρώ ή το 95,7% του συνόλου. Παράλληλα, ανακοίνωσε την παράταση έως τις 23/3 της προθεσμίας αποδοχής της συμμετοχής στο PSI για τα ομόλογα που δεν υπόκεινται στο ελληνικό δίκαιο.

Τι παίζεται με τα ομόλογα σε ξένο δίκαιο

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι στο σκέλος των ομολόγων αλλοδαπού δικαίου συνολικού ύψους 18,2 δισ. ευρώ υπήρξε αποδοχή του προγράμματος από κατόχους ομολόγων 12,3 δισ. ευρώ, οι οποίοι ψήφισαν ταυτόχρονα και υπέρ της ενεργοποίησης των CACs. Η Ελλάδα έδωσε παράταση στην περίοδο αποδοχής ως τις 23 Μαρτίου, προειδοποιώντας ακόμη και με χρεοστάσιο, αν μείνουν εκδόσεις ομολόγων εκτός κουρέματος.

Στο σκέλος τέλος των εγγυήσεων επί συνόλου 9,8 δισ. ευρώ τα 7 δισ. ευρώ αποδέχθηκαν την προσφορά και ψήφισαν υπέρ της ενεργοποίησης των CACs.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι με την ενεργοποίηση των CACs για τα ελληνικού δικαίου ομόλογα οι κάτοχοι τίτλων 197,1 δισ. ευρώ, επί συνόλου 206 δισ. ευρώ θα έχουν αποδεχθεί την προσφορά εθελοντικά και υποχρεωτικά. Ποσό που αντιστοιχεί στο 95,7% και μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω ως τις 23 Μαρτίου.

Η δήλωση Ευάγγ. Βενιζέλου

«Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμησή μου σε όλους τους πιστωτές μας που στήριξαν το φιλόδοξο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και της προσαρμογής και οι οποίοι μοιράστηκαν τις θυσίες του ελληνικού λαού σε αυτήν την ιστορική προσπάθεια. Με τη στήριξη του επίσημου τομέα μας και των ιδιωτών πιστωτών, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που χρειάζονται για να επιτύχει τις δημοσιονομικές προσαρμογές και τις δομικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί και οι οποίες θα βάλουν την Ελλάδα και πάλι στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι προσκλήσεις μας για τη συμμετοχή στην ανταλλαγή και τη συγκατάθεση σε ό,τι αφορά ομόλογα που διέπονται και εγγυώνται από ξένο δίκαιο θα παραμείνουν ανοιχτές έως τις 23 Μαρτίου του 2012. Μετά την ημερομηνία αυτή δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για τους πιστωτές που έχουν στην κατοχή τους αυτούς τους τίτλους να επωφεληθούν από το πακέτο των τίτλων του EFSF, τη συγχρηματοδότηση και τους τίτλους που συνδέονται με το ΑΕΠ, οι οποίοι αποτελούν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι των προσκλήσεών μας».

Επιτυχές το PSI+ δηλώνουν ο Ackermann και ο Dallara

Το IIF καλωσόρισε την ολοκλήρωση του προγράμματος και εκτιμά ότι θα αποτελέσει τον καταλύτη για ισχυρή στήριξη στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας.

Ο Joseph Ackermann, πρόεδρος του IIF και διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, δήλωσε πως η επιτυχής ολοκλήρωση του IIF αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα να προχωρήσει με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ενώ παράλληλα ενισχύει τη δυνατότητα της ευρωζώνης να δημιουργήσει οικονομικό περιβάλλον και ανάπτυξης. Εκτιμά επίσης ότι η επιτυχής ολοκλήρωση του PSI θα αποτελέσει τον καταλύτη ώστε να υπάρξει ουσιαστική στήριξη στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της χώρας. «Αυτά είναι σημαντικά βήματα προς την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους και την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης χρέους στην ευρωζώνη», δήλωσε.

Ο Charles Dallara, γενικός διευθυντής του IIF, επισημαίνει πως πρόκειται «για τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην Ιστορία». «Η προθυμία των ομολογιούχων και των ελληνικών αρχών, σε συνδυασμό με την ισχυρή στήριξη της ευρωζώνης να προωθηθεί μία εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων, είναι κρίσιμης σημασίας. Μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης στις αγορές, ενώ δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να χτίσει στη βάση της δύναμης που θα προκύψει από τις ίδιες τις μεταρρυθμίσεις». 

Οι πρώτες αντιδράσεις

«Καλά νέα» χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ανταλλαγής ομολόγων ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, τονίζοντας ότι αποφεύγεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας.

Η ανταλλαγή

Η επόμενη σκηνή στο σίριαλ PSI έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Δευτέρα 12 Μαρτίου, οπότε θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων σε ελληνικό δίκαιο. Τα ομόλογα των 177 δισ. ευρώ θα υποστούν «κούρεμα» 53,5% στην ονομαστική τους αξία και το εναπομένων 46,5% της αξίας τους θα καλυφθεί με δύο τύπους ομολόγων:

- Με ομόλογα εκδόσεως ελληνικού δημοσίου, που θα καλύπτουν το 31,5% από το εναπομείναν 46,5%. Θα εκδοθούν 20 διαφορετικά ομόλογα με διάρκεια από 11 έως και 30 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο νέο ελληνικό ομόλογο θα λήξει το 2023 και το τελευταίο το 2042. Το επιτόκιό τους θα είναι 2% από τις 24 Φεβρουαρίου του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2015, 3% έως τον Φεβρουάριο του 2020, 3,65% για τον Φεβρουάριο του 2021 και 4,3% από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2042.

Παράλληλα, θα υπάρχει ρήτρα ΑΕΠ. Δηλαδή, θα προβλέπεται αύξηση του επιτοκίου ανάλογα με την πορεία του ΑΕΠ της χώρας. Η ρήτρα αυτή θα ξεκινήσει από το 2015 και εφόσον ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερος από τον προβλεπόμενο το επιτόκιο θα αυξάνεται κατά 1%.

- Το υπόλοιπο 15% που αντιστοιχεί σε κεφάλαια 30 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από μονοετή ή διετή ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (EFSF). Τόσο το ομόλογο λήξης Μαρτίου 2013 όσο και το ομόλογο λήξης Μαρτίου 2014 θα ανέρχονται στα 15 δισ. ευρώ το κάθε ένα.

- Οι δεδουλευμένοι τόκοι των υφιστάμενων ομολόγων (έως 24 Φεβρουαρίου 2012) θα καλυφθούν με 6μηνα έντοκα γραμμάτια του EFSF μηδενικού επιτοκίου.

Το πακέτο

Με την… κουρά να έχει ολοκληρωθεί, στις 14 Μαρτίου, σε συνεδρίαση του Eurogroup ή ενδεχομένως του Euroworking Group, θα κλειδώσει το νέο πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ και θα οριστικοποιηθεί το πρόγραμμα των εκταμιεύσεων των νέων δόσεων του δανείου.

Την ακριβώς επόμενη μέρα, στις 15 Μαρτίου, θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για να οριστικοποιήσει τη δική του συμμετοχή στο νέο πακέτο. Εκτιμάται πως αυτή θα κυμαίνεται στα 18 - 21 δισ. ευρώ, στα οποία όμως συμπεριλαμβάνονται και τα 10 δισ. ευρώ από το πρώτο πακέτο, που δεν έχουν εκταμιευθεί.

Πότε έρχονται τα λεφτά

Τα πρώτα λεφτά αναμένονται λίγο πριν από τις 20 Μαρτίου, καθώς, μπορεί το ομόλογο των 14,5 δισ. ευρώ να έχει φύγει από τον ορίζοντα γενικά, δεν έχει φύγει όμως συνολικά. Το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να πληρώσει μέρος αυτού του ομολόγου, το οποίο βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΚΤ έχει στην κατοχή της τίτλους 4,6 δισ. ευρώ που λήγουν στις 20 Μαρτίου. Σε χρόνο παράλληλο αναμένονται και οι ενισχύσεις που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Μπορεί οι διαδικασίες της ανακεφαλαιοποίησης να γίνουν μεταγενέστερα, παρ' όλα αυτά προκειμένου να μη μείνει ακάλυπτο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τα κεφάλαια αυτά -περίπου 40 δισ. ευρώ- θα πρέπει να είναι διαθέσιμα.

Η πρώτη δόση, πλην της ανακεφαλαιοποίησης των λήξεων ομολόγων, αναμένεται στις αρχές Απριλίου, οπότε σχεδιάζεται και η εξόφληση μεγάλου μέρους από τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου ύψους 5,7 δισ. ευρώ (στα τέλη Δεκεμβρίου).

Και το «κούρεμα» των ξένων

Η τελευταία σελίδα στο PSI+ θα γραφτεί στις 11 Απριλίου, οπότε θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων υπό ξένο δίκαιο.

Το χρονοδιάγραμμα

Παρασκευή 9 Μαρτίου στις 13.30 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup η οποία ολοκληρώθηκε νωρίτερα.

12 Μαρτίου, Δευτέρα, θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων σε ελληνικό δίκαιο. Την ίδια μέρα υπάρχει και η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup για τον μήνα Μάρτιο.

14 Μαρτίου, Τετάρτη, σε συνεδρίαση του Euroworking Group κλειδώνει το νέο πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ και οριστικοποιείται το πρόγραμμα των εκταμιεύσεων.

15 Μαρτίου, η συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΝΤ για τη συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα.

20 Μαρτίου έρχονται τα πρώτα λεφτά. Το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να καλύψει ένα μέρος των λήξεων του ομολόγου των 14,5 δισ. ευρώ -που θα έχει στο μεταξύ κουρευτεί- το οποίο βρίσκεται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Υπολογίζεται σε 4,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα, αναμένονται 40 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

11 Απριλίου, γίνεται η ανταλλαγή των ομολόγων υπό ξένο δίκαιο. Στις αρχές Απριλίου έρχεται και η πρώτη μεγάλη δόση του νέου πακέτου βοήθειας.

* Η επίσημη ανακοίνωση για τη συμμετοχή στο PSI επισυνάπεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v