Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για το δάνειο

Η Ελλάδα εκπλήρωσε όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες για το νέο πρόγραμμα, αναφέρει το ανακοινωθέν του Eurogroup. Ενεργοποιούνται οι ρήτρες, κάλεσμα σε ΔΝΤ για σημαντική συμβολή. Δηλώσεις Σόιμπλε, Σαρκοζί.

Η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για το δάνειο
"Οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης ενημερώθηκαν ότι η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης για τα ομόλογα με βάση το ελληνικό δίκαιο", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ.Κλ. Γιούνκερ μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης με την οποία αποδεσμεύτηκαν τα πρώτα 35,7 δισ. ευρώ του β' πακέτου βοήθειας.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά το πέρας της διαδικασίας, οι υπουργοί οικονομικών σημειώνουν ότι έχουν ολοκληρωθεί οι προαπαιτούμενες ενέργειες για το δεύτερο πακέτο διάσωσης, ζητούν από την Ελλάδα να συνεχίσει να επιδεικνύει ισχυρή δέσμευση, ενώ υπογραμμίζουν ότι "περιμένουν σημαντική συμμετοχή από το ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του νέου ελληνικού προγράμματος".
 
Τη συμβολή του ΔΝΤ στο δεύτερο πακέτο μνημόνευσε και ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας ότι "περιμένουμε ισχυρή συμμετοχή".

Τόνισε ότι "θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε πως έχει αντιμετωπιστεί πλήρως η ελληνική κρίση", ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου PSI σε άλλη χώρα της ευρωζώνης. Επίσης, υπογράμμισε ότι δεν ανησυχεί ότι το "πιστωτικό γεγονός" στην Ελλάδα θα θέσει σε κίνδυνο τα γερμανικά πιστωτικά ιδρύματα. 

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι το ελληνικό πρόβλημα λύθηκε. "Αλλάζουμε σελίδα στη χρηματοοικονομική κρίση", υπογράμμισε σχετικά. 

Lagarde: Kαλωσορίζει συμμετοχή ιδιωτών στο PSI

Η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στο PSΙ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde.

Αναλυτικά, η κ. Lagarde εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

"Καλωσορίζουμε την συνεργασία του ιδιωτικού τομέα στη συμμετοχή στην ανταλλαγή χρέους που πρόσφεραν οι ελληνικές αρχές. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που θα μειώσει δραματικά τις μεσορπόθεσμες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας και θα συνεισφέρει στη βιωσιμότητα του χρέους. Η στήριξη αυτή του ιδιωτικού τομέα, αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην προσπάθεια όλων των εμπλεκόμενων μερών να βάλουν την οικονομία της Ελλάδας στο δρόμο της ανάπτυξης και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας".  


Το ανακοινωθέν του προέδρου του Eurogroup

"Καλωσορίζω τη σημαντική πρόοδο που σημειώθηκε στην προετοιμασία του δεύτερου ελληνικού προγράμματος προσαρμογής. Ειδικότερα, καλωσορίζω τη λεπτομερή αξιολόγηση της τρόικας, που διαπιστώνει ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις προαπαιτούμενες πράξεις με ικανοποιητικό τρόπο.

Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να επιδεικνύουν ισχυρή δέσμευση και να διατηρήσουν τη μεταρρυθμιστική δυναμική με την επιδίωξη μέτρων προσαρμογής, σε αυστηρή συμφωνία με το νέο πρόγραμμα. Το Eurogroup επαναλαμβάνει τη σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης της θεσμικής αποτελεσματικότητας της Ελλάδας.

Το Eurogroup είναι ικανοποιημένο από την υψηλή συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών στην ελληνική πρόταση, που θα έχει σημαντική συνεισφορά στη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενημερώθηκε ότι η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει τις Ρήτρες Συλλογικής Δράσης για τα ομόλογα του ελληνικού δικαίου.

Το Eurogroup σημειώνει την απόφαση της Ελλάδας να επεκτείνει την περίοδο προσφοράς για τα ομόλογα ξένου δικαίου που μπορούν να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ως τις 23 Μαρτίου. Το Eurogroup αναμένει το ποσοστό συμμετοχής να ανέλθει ακόμα περισσότερο κατά την περίοδο αυτή, καθώς είναι πεπεισμένο ότι οι όροι που περιγράφονται στην πρόσκληση των ελληνικών αρχών στους ομολογιούχους περιλαμβάνουν μοναδικά στοιχεία από τον επίσημο τομέα, που καθιστούν την ανταλλαγή ομολόγων ελκυστική, δεδομένων των εναλλακτικών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δαπάνες της συνεισφοράς της ευρωζώνης στο PSI με τη μορφή των ομολόγων του EFSF για την εξόφληση των ομολόγων του ελληνικού δικαίου καθώς και των τόκων των ομολόγων που πήραν μέρος στην ανταλλαγή, μπορεί να προχωρήσει όπως έχει σχεδιαστεί.

Το Eurogroup εκτιμά ότι τηρούνται οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την προώθηση των απαιτούμενων εθνικών διαδικασιών για την τελική έγκριση της συνεισφοράς της ευρωζώνης στη χρηματοδότηση του δεύτερου ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.

Το Eurogroup αναμένει σημαντική συμμετοχή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του νέου ελληνικού προγράμματος"
.


Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Z.Kλ. Γιούνκερ μετά το Eurogroup δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v