Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακές διαπραγματεύσεις για νέα κυβέρνηση

Στον Ευάγγελο Βενιζέλο περνά η εντολή. Δεν καταφέραμε να συγκροτήσουμε αριστερή κυβέρνηση, δήλωσε χθες ο Αλ. Τσίπρας. Πώς θα κινηθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Οι αντιδράσεις Σαμαρά και Καμμένου.

Οριακές διαπραγματεύσεις για νέα κυβέρνηση
"Δεν μπορούμε να κάνουμε κυβέρνηση Αριστεράς", είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Έτσι, "επιστρέφουμε την εντολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας". Με αυτή τη φράση ολοκληρώθηκε ουσιαστικά χθες η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση. Ο επικεφαλής του κόμματος, πάντως, τόνισε ότι θα συμμετέχει στις επόμενες διαδικασίες.

Νωρίτερα, στη συνάντηση που είχε με τον Π. Καμμένο, διαπιστώθηκε ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί αντιμνημονιακή  κυβέρνηση. Η συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά απέβη άκαρπη καθώς διαπιστώθηκε χάσμα στις απόψεις τους. Αντίθετα, μετά το ραντεβού με τον Βενιζέλο, από την πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκτιμήθηκε ότι υπάρχει περιθώριο να συνεχιστεί η προσπάθεια.

Πλέον στη διαδικασία των διερευνητικών αλλαγών τη σκυτάλη παίρνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος δήλωσε ότι θα παραλάβει τελικώς την εντολή μια και οι στιγμές είναι κρίσιμες και η χώρα πρέπει να αποκτήσει προοπτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος θα προσπαθήσει να πείσει τον Φ. Κουβέλη της ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει στην προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης στην οποία θα μετέχει η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. Θα προσπαθήσει να του προσφέρει εγγυήσεις καθώς είναι δεδομένη η θέση της ΔΗΜΑΡ ότι δεν προτίθεται να γίνει το "αριστερό δεκανίκι" του δικομματισμού.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες πάντως, το πιθανότερο σενάριο είναι η τελική απόφαση για το εάν θα υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας θα ληφθεί στη σύσκεψη των αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Θα το προσπαθήσει ο Βενιζέλος

Χθες, παρά το γεγονός ότι η συνάντηση Τσίπρα - Βενιζέλου, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που είχε ο πρώτος, υπήρξε άκαρπη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαπίστωσε ότι προέχει το εθνικό συμφέρον και το να μην τεθεί η χώρα σε κίνδυνο και γι' αυτούς τους λόγους θα παραλάβει τη διερευνητική εντολή από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Ε. Βενιζέλος θα έχει στη διάθεσή του τρεις ημέρες για να διαπιστώσει αν μπορεί να προωθηθεί η πρόταση συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με τη συμμετοχή της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ ή για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικού σκοπού, με μοναδικό στόχο την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ, των ΑΝΕΛ και του ΠΑΣΟΚ υπό όρους.

Παρότι προς το παρόν καμία από τις προτάσεις που έχουν γίνει δεν έχει προχωρήσει, η παράταση της διερεύνησης υπό τον κ. Βενιζέλο δίνει κάποιες ελάχιστες ελπίδες. Άλλωστε, κατά τη διάρκειά της, οι πολιτικοί αρχηγοί θα πρέπει να συμφωνήσουν ποια στάση θα κρατήσει η χώρα στη λήξη του ομολόγου των 435 εκατ. ευρώ την προσεχή Τρίτη.

Στο ραντεβού Τσίπρα - Βενιζέλου ο δεύτερος απέρριψε την πρόταση του πρώτου για συγκρότηση προσωρινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με μοναδικό στόχο να παγώσει τις διαδικασίες που αφορούν το μνημόνιο, προκειμένου να ληφθούν αργότερα οι αποφάσεις και να διευκρινιστεί τι μπορεί να γίνει με το αιτιολογικό ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

Ο Ε. Βενιζέλος διαπίστωσε ότι ο ελληνικός λαός θέλει πρωτίστως δύο πράγματα: Πρώτον, σταθερότητα και κυβερνητική λύση ώστε να μην οδηγηθεί ξανά η χώρα σε εκλογές. Δεύτερον, την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Σημείωσε ότι πρότεινε να μετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με συμμετοχή των δυνάμεων που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό όπως η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. «Πιστεύω ότι η πρότασή μας είναι εφικτή», σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ανέφερε ακόμα πως εναλλακτικά πρότεινε, εφόσον υπάρχουν περιθώρια να σχηματιστεί κυβέρνηση με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η οποία θα επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο, να προσφέρει τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Προϋπόθεση να μην τεθεί σε κίνδυνο η παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Σαμαράς: Οι προτάσεις Τσίπρα οδηγούν σε άμεση πτώχευση

Οι προτάσεις Τσίπρα για μονομερή καταγγελία της σύμβασης οδηγούν σε άμεση πτώχευση και σε καταστροφή τη χώρα, σημείωσε ο Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ήμουν διατεθειμένος να δώσω ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση που θα προχωρούσε σε αλλαγές στο μνημόνιο, αλλά δεν θα επιτρέψω την καταστροφή της χώρας, πρόσθεσε.

Ο ίδιος επισήμανε ότι με την επιστολή του στην Ευρώπη ζήτησε αλλαγή πολιτικής και αυτό το κέρδισε και είναι κεκτημένο για τη χώρα.

Η πρόθεση της Ν.Δ. δεν είναι μόνο να αποτρέψει την καταστροφή αλλά και να οδηγήσει την Ελλάδα στην ανάκαμψη, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Καμμένος: Δεν υπάρχει αναγκαία πλειοψηφία για αντιμνημονιακή κυβέρνηση

"Υπάρχει μια διαπίστωση: δεν υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία για να γίνει συζήτηση για τη δημιουργία αντιμνημονιακού μετώπου, καθώς τα κόμματα που ασπάζονται αυτήν την άποψη δεν έχουν ούτε τη δύναμη 120 βουλευτών", σημείωσε ο Π. Καμμένος μετά τη συνάντησή του με τον Αλ. Τσίπρα.

Επισήμανε ότι υφίστανται διαφορές με τον ΣΥΡΙΖΑ σε εθνικά θέματα, όπως και η λαθρομετανάστευση, αλλά δεν υπήρχε λόγος να γίνει συζήτηση γι' αυτό δεδομένης αυτής της πραγματικότητας.

Αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ., σημείωσε ότι, αν αποσύρουν τις δεσμεύσεις τους και αποφασίσουν να μετέχουν σε μια κυβέρνηση για την κατάργηση των δανειακών συμβάσεων, θα το δούμε στη σύσκεψη που θα γίνει υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v