Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βενιζέλος: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας με ΣΥΡΙΖΑ

"Θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή και θα συνεχίσω την προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Α. Τσίπρα.

Βενιζέλος: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας με ΣΥΡΙΖΑ
"Θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή και θα συνεχίσω την προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Α. Τσίπρα.

Αναλυτικά ο Ε. Βενιζέλος δήλωσε:

Η στάση μας είναι πάντα στάση εθνικής ευθύνης. Ο ελληνικός λαός, όπως προκύπτει και από το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής, θέλει πρωτίστως δύο πράγματα:

Σταθερότητα, κυβερνητική λύση, ώστε να μην οδηγηθεί ξανά η χώρα σε εκλογές, γιατί η παράταση της αβεβαιότητας πλήττει την επωνυμία της χώρας, την οικονομία και τελικά τους πιο αδύνατους, τα χαμηλά εισοδήματα, τους άνεργους, αυτούς που βρίσκονται σε κατάσταση μέγιστης ανασφάλειας.

Δεύτερον, θέλει κατά συντριπτική πλειοψηφία η χώρα να παραμείνει στο ευρώ. Γιατί έξοδος της χώρας από το ευρώ σημαίνει μαζική φτώχεια, υποβάθμιση περιουσιών, εισοδημάτων και προοπτικών. Σημαίνει πως η Ελλάδα χάνει πολλές δεκαετίες.

Με άξονα, λοιπόν, αυτές τις επιλογές που έχει κάνει ο ελληνικός λαός, συζήτησα διεξοδικά, σε φιλικό κλίμα, με τον κ. Τσίπρα τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ. Του πρότεινα αυτό που ξέρετε ότι είναι η βασική μας θέση και επιλογή, να μετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή των δυνάμεων που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Και ως τέτοιες δυνάμεις ορίζουμε τουλάχιστον τη Νέα Δημοκρατία από το χώρο της συντηρητικής παράταξης, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δημοκρατική Αριστερά από το χώρο της ευρύτερης Αριστεράς.

Πιστεύω ότι η πρότασή μας είναι εφικτή, γιατί εφόσον στόχος μας είναι να αγωνιστούμε για να πετύχουμε κάτι καλύτερο για τους πολίτες και τη χώρα, αυτό μπορούμε να το πετύχουμε στο πλαίσιο που έχω αναπτύξει.

Εναλλακτικά, του πρότεινα ως δεύτερη επιλογή, εάν πιστεύει ο ίδιος ότι οι προτάσεις που έχει διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις οποίες ενδεχομένως υπάρχει μία διάθεση συμφωνίας και του κ. Κουβέλη και του κ. Καμμένου, μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα με ασφάλεια σε ένα σημείο καλύτερο από αυτό στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, εμείς ως ΠΑΣΟΚ είμαστε διατεθειμένοι να παράσχουμε τη στήριξή μας.

Εφόσον όμως μας παρασχεθεί η διασφάλιση ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η παραμονή της χώρας στο ευρώ και εφόσον μέσα από τη διαχείριση των θεμάτων, τη διαπραγμάτευση, την εκπροσώπηση της χώρας, δεν θα κάνουμε βήματα προς τα πίσω, αλλά βήματα προς τα εμπρός.

Ο κ. Τσίπρας με ρώτησε αν αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο να στηρίξουμε μία οικουμενική κυβέρνηση, η οποία θα παγώσει τις διαδικασίες για ένα διάστημα, θα διευθετήσει θεσμικού χαρακτήρα θέματα, για να δει τι μπορεί να γίνει επί της ουσίας.

Του απάντησα ότι η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο, ότι δεν μπορούμε να κάνουμε καμία επιλογή, η οποία εντείνει την ύφεση, μεγεθύνει την ανεργία, θέτει σε κίνδυνο την πραγματική οικονομία και τη δυνατότητα να διοχετευθεί ρευστότητα, να πραγματοποιηθούν επενδύσεις, να γυρίσει ο τροχός της ανάπτυξης και να ανοίξει η ελπίδα για τα παιδιά μας.

Κατέστη κατανοητό από τη συζήτηση αυτή ότι στην παρούσα φάση της διαδικασίας δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε μία λύση, αλλά ότι από την άλλη μεριά πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια.

Αποκτά, συνεπώς, νόημα και περιεχόμενο η διερευνητική εντολή που θα μου δοθεί αύριο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή και θα συνεχίσω την προσπάθεια γιατί έχουμε υποχρέωση, ως δύναμη εθνικής ευθύνης, να δώσουμε στη χώρα κυβέρνηση και να δώσουμε στη χώρα ασφάλεια, ελπίδα και προοπτική.

Ό,τι κάναμε έως τώρα το κάναμε με πολύ αγωνία, με πολύ αγώνα, το κάναμε για να βοηθήσουμε τους πολίτες, αναλάβαμε τεράστιο κόστος, η χώρα έχει φθάσει εδώ που έφθασε και τώρα πρέπει να πάμε σε κάτι καλύτερο. Αλίμονο, εάν πάμε στη στασιμότητα, στο τέλμα, ή στο αδιέξοδο. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τίποτα απ’ αυτά που έχει ψηλά στον πίνακα των προτεραιοτήτων του ο Έλληνας πολίτης.

Άρα, συνεχίζουμε μια προσπάθεια η οποία για μας είναι μια προσπάθεια εθνική, δεν την κάνουμε με τα μάτια στραμμένα στις επόμενες εκλογές, δεν την κάνουμε στο όνομα ενός κομματικού ή παραταξιακού συμφέροντος.

Θεωρώ εσφαλμένο να νομίζουν κάποιοι ότι αυτή η επώδυνη και επικίνδυνη φάση για την χώρα, είναι μια γόνιμη φάση για να ανασυγκροτηθούν πολιτικές οικογένειες ή παρατάξεις.
Είπαμε «όχι» στον εθνικό διχασμό, δεν μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή ούτε το μέτωπο της δεξιάς, ούτε το μέτωπο της αριστεράς, ούτε το μέτωπο της «κεντροδεξιάς ή της κεντροαριστεράς». Μας ενδιαφέρει το εθνικό μέτωπο. Μας ενδιαφέρει η χώρα να σταθεί όρθια. Μας ενδιαφέρει όλες οι ευρωπαϊκές δυνάμεις να δείξουν ότι πιστεύουν αυτό που λένε και δηλώνουν.

Και απευθύνομαι έτσι σ’ όλους τους Έλληνες πολίτες καλώντας τους να αντιληφθούν ότι η ψήφος που έδωσαν πρέπει να ερμηνευθεί με σεβασμό και με δημιουργικό τρόπο.

Εμείς κατανοούμε απολύτως το περιεχόμενο της ψήφου και την καταδίκη και την διαμαρτυρία και την οργή, αλλά και την θετική επιλογή. Και έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτή η θετική επιλογή να αναδειχθεί και να οδηγήσει σε πρακτικά αποτελέσματα.
Σας ευχαριστώ.

Δημοσιογράφος: Η προσπάθειά σας θα συνεχιστεί για μια οικουμενική κυβέρνηση, για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας…

Ευ. Βενιζέλος: Η προσπάθεια η δική μου θα συνεχιστεί προς την κατεύθυνση που σας είπα. Η πρώτη λύση είναι πάντα η κυβέρνηση εθνικής ενότητας των ευρωπαϊκών δυνάμεων, όπως ακριβώς την παρουσίασα από την πρώτη στιγμή και την έχω εξειδικεύσει και την έχω παρουσιάσει και σε σας και προφορικά και έγγραφα.

Και βεβαίως η δεύτερη λύση είναι, αν διαμορφώνεται ένας συσχετισμός δυνάμεων που επιτρέπει στο ΣΥΡΙΖΑ, στη ΔΗΜΑΡ, σε κάποιες άλλες δυνάμεις, να σηκώσουν το βάρος της διαπραγμάτευσης, αλλά να μας εγγυηθούν ότι αυτό θα γίνει με ασφάλεια, εντός ευρώ, προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο, μπορούμε και αυτό να το στηρίξουμε.

Από εκεί και πέρα πρέπει να σας πω ότι δεν έχω την εξουσιοδότηση να ομιλώ στο όνομα άλλων πολιτικών αρχηγών, θα εκφραστούν μόνοι τους. Έχω όμως το δικαίωμα και την υποχρέωση να απευθύνομαι στον Έλληνα πολίτη, ανεξαρτήτως της επιλογής που έκανε, με σεβασμό για όλες τις επιλογές και να ζητώ να στηριχθεί αυτό που ο ίδιος ο ελληνικός λαός θέλησε, που είπα είναι, όχι εκλογές, όχι αστάθεια, όχι αβεβαιότητα, παραμονή στο ευρώ, βελτίωση και όχι επιδείνωση της κατάστασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v