Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Καλό …Πάσχα για ανακεφαλαιοποίηση

Αρχές του 2013 θα ξεκινήσουν οι ΑΜΚ των τραπεζών. Κοντά στα 30 δισ. θα χρειασθούν οι 4 συστημικές τράπεζες. Τα 5,5 δισ. από το unfair του ΥΠΟΙΚ για προνομιούχες, οι επισφάλειες, τα ομόλογα και οι συγχωνεύσεις.

Τράπεζες: Καλό …Πάσχα για ανακεφαλαιοποίηση
Το Πάσχα του 2013 αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, και εκτιμάται ότι θα κοστίσει πολύ περισσότερα κεφάλαια από τα 18 δισ. ευρώ, που δόθηκαν ως προσωρινές εγγυήσεις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Παρά την πρόοδο, που έχει συντελεσθεί το τελευταίο μήνα στο μέτωπο της εξυγίανσης και συγκέντρωσης του τραπεζικού συστήματος (Αγροτική, Εμπορική, Γενική), την οποία αναγνωρίζει η Τρόικα, το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης έχει πέσει πίσω κατά 5 μήνες, λόγω της διπλής εκλογικής αναμέτρησης αλλά και της καθυστέρησης στη λήψη αποφάσεων και τη δρομολόγηση διαδικασιών.

Η παραπάνω καθυστέρηση, όχι μόνο δεν καλύπτεται, αλλά διευρύνεται, εξαιτίας της μη οριστικοποίησης του πακέτου των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, η οποία μεταθέτει, για αργότερα, την έκθεση αξιολόγησης της Τρόικας και την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, στην περίπτωση που η Ελλάδα περάσει τη βάση.

Η εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να επανεκκινηθεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς από το παραπάνω ποσό τα 23,8 δισ. ευρώ προορίζονται για τα "άδεια", σήμερα, ταμεία του Τ.Χ.Σ.

Επιπρόσθετα, ο λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης αυξάνεται σημαντικά, λόγω των αρνητικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, ατυχών χειρισμών της κυβέρνησης αλλά και εξαιτίας της ίδιας της καθυστέρησης.

Πρόσθετα κεφάλαια 5,5 δισ. ευρώ από την «γκάφα» του ΥΠΟΙΚ!

Στον λογαριασμό της κεφαλαιοποίησης προστέθηκαν 5,5 δισ. ευρώ, μετά την αποδοχή από το Υπουργείο Οικονομικών της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με την υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων να καταβάλουν στο ελληνικό Δημόσιο ετήσια σταθερή απόδοση των προνομιούχων μετοχών.

Η απόφαση και η αποδοχή της τινάζει στον αέρα το πνεύμα του νόμου Αλογοσκούφη, όπως αυτός τροποποιήθηκε εν συνεχεία και προβλέπει ότι οι τράπεζες θα αποδίδουν ετήσια σταθερή απόδοση 10% εφόσον έχουν κέρδη. Με αυτό το σκεπτικό τα κεφάλαια 5 δισ. ευρώ που δόθηκαν από το Δημόσιο σε τράπεζες, με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές προσμετρήθηκαν τελικώς στα εποπτικά κεφάλαια.

Αν τώρα οι τράπεζες υποχρεωθούν να καταβάλουν τόκο, ακόμη και όταν εμφανίζουν ζημιές, τότε τα 5 δισ. ευρώ παύουν να θεωρούνται κεφάλαιο και θα πρέπει να λογίζονται ως δάνειο! Αποτέλεσμα το κράτος, μέσω του Τ.Χ.Σ. θα κληθεί να καταβάλει επιπλέον 5 δισ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση και οι προνομιούχες μετοχές θα ακυρωθούν.

Επιπρόσθετα οι τράπεζες θα πρέπει να καταβάλλουν μέχρι το τέλος του έτους το ποσό των €550 εκατ. το οποίο μάλιστα έχει εγγραφεί ως έσοδο στον φετινό προϋπολογισμό. Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής υπ. Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, φέρεται να έχει αποστείλει επιστολές στον διοικητή της ΤτΕ κ. Γιώργο Προβόπουλο και τον πρόεδρο της της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Γ. Ζανιά, ζητώντας προτάσεις για την επίλυση του συγκεκριμένου θέματος.

Κοντά στα 30 δισ. ευρώ ο λογαριασμός

Συνολικά ο λογαριασμός των κεφαλαίων που θα χρειασθούν οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες ενδέχεται να προσεγγίσει τα 30 δισ. ευρώ. Και αυτό για τους εξής λόγους:

- Εκκρεμεί η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος για το αν θα προσμετρηθεί ή όχι στα εποπτικά κεφάλαια ο αναβαλλόμενος φόρος από τη ζημιά του PSI. Οι τράπεζες μερικώς ή ολικώς έχουν προσμετρήσει, λογιστικά, το παραπάνω όφελος. Αν ο αναβαλλόμενος φόρος δεν αναγνωρισθεί καθόλου στα εποπτικά κεφάλαια τότε οι τέσσερις τράπεζες θα χρειασθούν πρόσθετα κεφάλαια 5 δισ. ευρώ.

- Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται με υψηλό ρυθμό, λόγω της βαθύτερης ύφεσης, της μείωσης των μισθών και της εκτόξευσης της ανεργίας, καθιστώντας ιδιαίτερα πιθανό η Τράπεζα της Ελλάδος να υιοθετήσει ως οδηγό το ακραίο σενάριο της Blackrock. Αν συμβεί αυτό τότε οι προβλέψεις για επισφάλειες δύσκολα θα καλύπτονται από την οργανική κερδοφορία, παρά μόνο αν υιοθετηθούν επιθετικά προγράμματα μείωσης στα κόστη.

- Η άνοδος κατά τις τελευταίες ημέρες των τιμών των ελληνικών κρατικών ομολόγων μειώνει κάπως τις σωρευτικές ζημιές ύψους 2 δισ. ευρώ, που εκτιμάται ότι έχουν εγγράψει στο β΄ τρίμηνο από την mark to market αποτίμηση τους οι ελληνικές τράπεζες.

- Εξαιτίας της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης, οι τράπεζες θα κληθούν πλέον να ανεβάσουν τα βασικά εποπτικά τους κεφάλαια στα επίπεδα που απαιτείται να βρίσκονται τον Ιούνιο του 2013. Να αποτελούν, δηλαδή, τουλάχιστον το 10% του σταθμισμένου ενεργητικού τους. Κάτι τέτοιο θα αυξήσει τον λογαριασμό κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, αν δεν υπάρξει παράταση.

- Τέλος ο λογαριασμός της ανακεφαλαιοποίησης για τις 4 συστημικές «φουσκώνει» και εξαιτίας των απορροφήσεων και συγχωνεύσεων μικρότερων τραπεζών ( καλή ΑΤΕ, Εμπορική, Γενική, Τ.Τ κά) στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της συγκέντρωσης του τραπεζικού συστήματος υπό τους τέσσερις πόλους, πριν την ανακεφαλαιοποίηση.

Όπως έχει γράψει το Euro2day η Τρόικα έχει ζητήσει από την Τράπεζα της Ελλάδος επικαιροποιημένη λίστα με τις κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Οι τράπεζες έχουν αποστείλει ήδη τα σχετικά στοιχεία στην Τ.τ.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επικαιροποιημένη λίστα κεφαλαίων περιλαμβάνει τις πρόσθετες λειτουργικές και επενδυτικές ζημιές β΄ τριμήνου των τραπεζών όχι όμως τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες που προκύπτουν από το γύρο συγκέντρωσης καθώς ακόμη και για την ΑΤΕ απαιτείται να προηγηθεί ο οριστικός διαχωρισμός καλής και κακής τράπεζας πριν προσδιορισθούν οι τελικές κεφαλαιακές ανάγκες του υγιούς χαρτοφυλακίου, που αγοράστηκε από την Πειραιώς. 


* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v