Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΜΠ: Προβάδισμα για δύο, ρελάνς από τον τρίτο;

Τι λένε οι πληροφορίες για την πρώτη αξιολόγηση των Γάλλων. Το κλειδί των εγγυήσεων που ζητά η Credit Agricole. Η έκθεση της ΤτΕ για τις οριστικές κεφαλαιακές ανάγκες ανά τράπεζα και οι όροι ανακεφαλαιοποίησης.

ΕΜΠ: Προβάδισμα για δύο, ρελάνς από τον τρίτο;
Σε μάχη για δύο ενδέχεται να εξελιχθεί η υπόθεση εξαγοράς κι εν συνεχεία απορρόφησης της Εμπορικής, καθώς η Eurobank και η Alpha Bank φέρονται να έχουν καταθέσει προσφορές που κρίνονται κατ' αρχάς «προτιμότερες» από την αντίστοιχη της Εθνικής, χωρίς όμως αυτό να αποκλείει ανατροπή των δεδομένων στη συνέχεια της διαδικασίας.

Σύμφωνα με κύκλους του γαλλικού ομίλου, οι προσφορές της Eurobank και της Alpha Bank βρίσκονται, με τα υφιστάμενα δεδομένα, ένα βήμα μπροστά από την αντίστοιχη της Εθνικής, καθώς αμφότερες αφορούν το σύνολο των δραστηριοτήτων της Εμπορικής, ενώ αυτή της Εθνικής εξαιρεί την Εμπορική Κύπρου.

Ταυτόχρονα, οι προσφορές της Alpha και της Eurobank εμφανίζονται από στελέχη της Credit Agricole να εκτιμώνται ως πιο λειτουργικές. Προς το παρόν, πάντως, η διοίκηση της Credit Agricole κρατά επισήμως κλειστά τα χαρτιά της και δεν έχει δηλώσει την προτίμησή της για κάποια εκ των τριών προσφορών που έχει στα χέρια της από τις 7 Αυγούστου.

Και τούτο διότι πολλά θα κριθούν, κατά τις ίδιες πηγές, από τις εγγυήσεις που θα παράσχουν οι τρεις ενδιαφερόμενοι αλλά και από το χρονοδιάγραμμα που θα προτείνουν για την εξάλειψη της χορηγούμενης ρευστότητας από την Credit Agricole προς την Εμπορική.

Όπως έγραψε το Euro2day, οι τρεις ενδιαφερόμενες τράπεζες κλήθηκαν να υποβάλουν συμπληρωματικές προσφορές, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τις εγγυήσεις που προτίθενται να παράσχουν στην Credit Agricole ως αντάλλαγμα για τη συνέχιση της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού της Εμπορικής από τον γαλλικό όμιλο.

Το είδος των παρεχόμενων εγγυήσεων (κυρίως δάνεια ή απαιτήσεις - μελλοντικά έσοδα, αναφέρουν οι πληροφορίες) θα παίξει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις της Credit Agricole και για τον λόγο αυτόν κάθε μία από τις τρεις ενδιαφερόμενες τράπεζες επιδιώκει να καταθέσει ελκυστικούς όρους ή να αποτρέψει χρήση στοιχείων που ενδεχομένως να χάριζαν προβάδισμα στην ανταγωνίστριά της.

Η διαδικασία των συμπληρωματικών προσφορών παρέχει και στην Εθνική τη δυνατότητα να καλύψει το όποιο χαμένο έδαφος, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που δίνει το μέγεθος του ομίλου. Για παράδειγμα, η ΕΤΕ έχει τη δυνατότητα να παράσχει ως εγγυήσεις στην Credit Agricole δάνεια της Finansbank με υψηλή πιστοληπτική ικανότητα και χαμηλό κίνδυνο χώρας.

Καυτό λογαριασμό ζητά η τρόικα

Εν τω μεταξύ, καυτό λογαριασμό με τις οριστικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών έχει ζητήσει η τρόικα από την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να συνυπολογίσει στην έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας τα επικαιροποιημένα πλέον νούμερα για την ανακεφαλαιοποίηση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με παλαιότερες πληροφορίες, η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος στην τρόικα θα έπρεπε να υποβληθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου και να περιλαμβάνει, βάσει στοιχείων 6μήνου αλλά και των εξαγορών και απορροφήσεων που θα έχουν μεσολαβήσει, τις επικαιροποιημένες κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (ΕΤΕ, Alpha, Eurobank, Πειραιώς).

Με τα σημερινά δεδομένα, όμως, θεωρείται απίθανο να ολοκληρωθούν σε αυτόν τον χρονικό ορίζοντα οι εξαγορές της Εμπορικής, του Τ.Τ. και της Γενικής από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και η Τράπεζα της Ελλάδος να έχει στα χέρια της τα επικαιροποιημένα business plans και capital plans των νέων σχημάτων.

Περισσότερο πιθανό, αλλά όχι σίγουρο, θεωρείται από έγκυρες πηγές ότι έως τις 30 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την ΤτΕ(και την τρόικα), θα έχει προσδιορίσει τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, προκειμένου ως το τέλος του 2012 να έχουν ξεκινήσει οι αυξήσεις κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών.


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v