Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurogroup: Προς "πράσινο φως" στην επιμήκυνση

Προσχέδιο απόφασης του eurogroup που επικαλείται το DPΑ επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του Euro2day.gr ότι θα εγκριθεί και επίσημα η επιμήκυνση. Χρονοδιάγραμμα για τη δόση ζητά ο Γιούνκερ. Πιθανό νέο eurogroup την Πέμπτη.

Eurogroup: Προς πράσινο φως στην επιμήκυνση
Επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις το ρεπορτάζ που μετέδωσε από το πρωί το euro2day.gr ότι έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση να δοθεί σήμερα και επίσημα η επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, καθώς και το ότι οι υπουργοί Οικονομικών είναι έτοιμοι για νέο eurogroup ακόμα και την προσεχή Πέμπτη.

Η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει δύο επιπλέον χρόνια για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της «εξαιτίας της βαθύτερης από το αναμενόμενο ύφεσης» στην οποία έχει βυθιστεί, αναφέρει ένα προσχέδιο συμφωνίας που προετοιμάστηκε για τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο (DPΑ).

Το προσχέδιο αυτό αναφέρει ότι, αν δεν παραταθεί κατά δύο χρόνια το περιθώριο της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, τότε η Αθήνα θα χρειαστεί να βρει μέτρα για την εξοικονόμηση 20,7 δισ. ευρώ για τα έτη 2013 και 2014, αντί για 11,5 δισ. που προβλέπονταν αρχικά.

Aπό την άλλη πλευρά, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Jeroen Dijsselbloem, δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέο Eurogroup για την Ελλάδα αυτήν την εβδομάδα.

Το ενδεχόμενο αυτό επιβεβαίωσε και η Φινλανδή ομόλογός του, η οποία κατά την άφιξη στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι είναι πιθανόν να υπάρξει νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών για την Ελλάδα μέσα στην εβδομάδα.

Νωρίτερα, το euro2day.gr μετέδωσε τα εξής:


Έντονες διαβουλεύσεις γίνονται από χθες σε Βρυξέλες, Λουξεμβούργο, Βερολίνο και Παρίσι ώστε σήμερα στο eurogroup η Ελλάδα να αποσπάσει «κάτι» παραπάνω από μια δήλωση στήριξης.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του euro2day, από χθες το πρωί ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ ξεκίνησε μαραθώνιο τηλεφωνικών διαβουλεύσεων με αρχηγούς κρατών (όχι με υπουργούς οικονομικών, και αυτό έχει τη σημασία του) ώστε σήμερα να εξασφαλιστεί στο eurogroup η απόφαση για τη διετή επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος.

Σήμερα, προσερχόμενος στο eurogroup, ο κ. Γιούνκερ μίλησε για θετική έκθεση από την τρόικα και ζήτησε να υπάρξει απόφαση που θα δίνει σαφές χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της δόσης, δηλώνοντας παράλληλα εντυπωσιασμένος από τις πρόσφατες επιδόσεις της χώρας. Ωστόσο, στέλεχος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών υπογραμμίζει ότι υπάρχουν πολλά ανοιχτά θέματα ακόμη.

Στις διαπραγματεύσεις που έγιναν μέχρι το βράδυ της Κυριακής σημειώθηκε μικρή πρόοδος και, εάν όλα πάνε καλά, ίσως σήμερα οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης δώσουν το πράσινο φως για την παράταση.

Εάν οι αντιρρήσεις -κυρίως από τις μικρές χώρες- παραμείνουν, με πρόφαση ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο να μελετήσουν την έκθεση της τρόικας, τότε το προεδρείο του eurogroup θα επιχειρήσει να αποσπάσει μια «γενναία» ανακοίνωση για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης.

Πρόθεση είναι η ανακοίνωση να δίνει πολιτική ανάσα στη συγκυβέρνηση, καθώς οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ έχουν θορυβήσει πολλούς υψηλά ισταμένους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Όπως μας μετέφερε κοινοτικός παράγοντας «θα γίνεται λόγος για τις υπερπροσπάθειες του ελληνικού λαού τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και της κυβέρνησης, που κατάφερε να περάσει πολύ δύσκολα μέτρα».

Ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ αναμένεται να επιχειρήσει να ζητήσει από τους υπουργούς οικονομικών να δεσμευθούν με την ανακοίνωση ότι θα εκταμιεύσουν τη δόση σύντομα, όμως δεν είναι σίγουρο εάν αυτό θα επιτευχθεί.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, εάν δεν υπάρξει συμφωνία σήμερα στο eurogroup για το χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων που αφορούν την Ελλάδα (η οποία βεβαίως θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών), ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ είναι διατεθειμένος να συγκαλέσει νέα, έκτακτη συνεδρίαση ακόμα και την Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου. Εάν ούτε αυτό καταστεί δυνατό, τότε αναμένεται ότι σε κάθε περίπτωση θα γίνει συνάντηση πριν από τη σύνοδο κορυφής στις 22 Νοεμβρίου, οπότε επισήμως θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. Ανεπισήμως όμως υπάρχουν σκέψεις να συζητηθεί το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει λάβει εντολή από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να παίξει δυνατά στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης, που αναμένεται και σήμερα δύσκολο.

Ο Γ. Στουρνάρας αναμένεται ότι θα επιδιώξει να πιέσει την Ε.Ε. και το ΔΝΤ με το επιχείρημα ότι η μπάλα είναι ξεκάθαρα στο γήπεδό τους και πλέον παρακολουθούνται όχι μόνο από την κοινή γνώμη και τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας, αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο.

Με άλλα λόγια, θα τονίσει ότι η Αθήνα έκανε αυτό που της ζητήθηκε και τώρα ήρθε η ώρα των δανειστών να πραγματοποιήσουν τις υποσχέσεις τους.

Άλλωστε, σε πολιτικό επίπεδο, όλη την προηγούμενη εβδομάδα ο Αντ. Σαμαράς λάμβανε μηνύματα διαβεβαίωσης από ομολόγους του ότι, εκτός από την παράταση, θα δοθεί ολόκληρη και η δόση των 31,5 δισ. ευρώ. Γι' αυτόν τον λόγο κι εκείνος εμφανίστηκε τόσο αισιόδοξος στην ομιλία του στη Βουλή.

Οι τελευταίες πληροφορίες, όμως, αναφέρουν ότι η δόση θα φθάσει στα ταμεία στα μέσα Δεκεμβρίου, και αυτό με βάση το πιο αισιόδοξο σενάριο.

Με αυτό το δεδομένο, αντί τη διάσπαση της δόσης, η Αθήνα φαίνεται να προτιμά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων για να καλύψει τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της χώρας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Επιπλέον, το Μαξίμου ελπίζει ότι λόγω της κόντρας που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ θα ενεργοποιηθεί ο άξονας των μετριοπαθών χωρών και κυρίως της Γαλλίας που ζητούν να κλείσει το ελληνικό θέμα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Πάντως, το ΔΝΤ δεν φαίνεται να βάζει νερό στο κρασί του και σήμερα στο eurogroup θα επαναλάβει την πρότασή του για κούρεμα των διακρατικών δανείων της Ε.Ε. προς την Ελλάδα, αλλά και της ΕΚΤ.

Βεβαίως κάτι τέτοιο δεν είναι προς το παρόν θέμα προς συζήτηση για τις μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως δε για τη Γερμανία.

Όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν, το σενάριο που επεξεργάζεται αυτήν τη στιγμή η Γερμανία κινείται στον άξονα «συνδυαστικής λύσης», που περιλαμβάνει μείωση των επιτοκίων του πρώτου δανείου και επιμήκυνση της ωρίμανσης, επιστροφή των κερδών κεντρικών τραπεζών της Ε.Ε. από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασαν σε χαμηλές τιμές κι ένα μικρό δάνειο για να μπορέσει η Αθήνα να επαναγοράσει μέρος του χρέους της.

Η Γερμανία θεωρεί ότι αυτή η πρόταση, που ακόμα έχει τεχνικά και νομικά προβλήματα, θα μεταθέσει το πρόβλημα του ελληνικού χρέους αργότερα από τις κυβερνητικές εκλογές που θα γίνουν στη χώρα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v