Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος

Πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για το θέμα της Ελλάδας διαπιστώνει ο Ζ. Κ. Γιούνκερ. Συμφωνία που να στηρίζεται στο ρεαλισμό ζητά η Κ. Λαγκάρντ. Ποιοι Γερμανοί οικονομολόγοι χαρακτηρίζουν αναγκαίο ένα νέο κούρεμα.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για το ελληνικό χρέος
Οι κυβερνήσεις των κρατών της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σημειώνουν πρόοδο στη διευθέτηση του πώς θα καταστεί διαχειρίσιμο το χρέος της Ελλάδας δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνκερ.

«Eργαζόμαστε εντατικά ώστε να πετύχουμε ένα συμβιβασμό με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ. Πρόσθεσε ότι μένει να φανεί μέχρι το eurogroup της Τρίτης πόσο θα έχει επέλθει σύγκλιση των απόψεων.

Η Ελλάδα κατοχύρωσε στο eurogroup της 12ης Νοεμβρίου την διετή επιμήκυνση αλλά ΕΕ και ΔΝΤ διαφωνούν για το θέμα του χρέους. Το ΔΝΤ θεωρεί πως ένα κούρεμα των ομολόγων που κατέχουν οι κυβερνήσεις των κρατών της ευρωζώνης είναι απαραίτητο ώστε να καταστεί η Ελλάδα φερέγγυα. Ωστόσο η Γερμανία, που αποτελεί και τον μεγαλύτερο δανειστή της χώρας, διαφωνεί με το κούρεμα, υποστηρίζοντας ότι είναι παράνομο, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.

Εν τω μεταξύ αρκετοί Γερμανοί οικονομολόγοι τάχθηκαν υπέρ ενός νέου κουρέματος των ελληνικών ομολόγων, όπως αναφέρει άρθρο που θα δημοσιεύσει η εφημερίδα «Welt am Sonntag».

«Ένα κούρεμα των ομολόγων της Ελλάδας είναι αναπόφευκτο» δήλωσε ο C. Fuest, επικεφαλής του ινστιτούτου ZEW, προσθέτοντας ότι «το θέμα δεν είναι αν θα γίνει αλλά το πότε».

Από την πλευρά του ο P. Bofinger, κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος της Α. Μέρκελ εκτίμησε πως δεν υπάρχει εναλλακτική. «Χωρίς μια τέτοια κίνηση η χώρα δεν μπορεί να σταθεί ξανά στα πόδια της», δήλωσε στην εφημερίδα.

Αναπόφευκτη θεωρεί μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ο Γερμανός Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γκούντερ Έτινγκερ σύμφωνα με δηλώσεις του ιδίου σε κλειστό κύκλο στελεχών του SPD, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα «Bild». ο Επίτροπος επιβεβαίωσε την πληροφορία σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την εφημερίδα, λέγοντας ότι «στο τέλος της ημέρας, δεν θα αποφύγουμε ένα κούρεμα χρέους για την Ελλάδα».

Ο επικεφαλής της Bundesbank J. Weidmann αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας υποστήριξε ότι "το νέο κούρεμα δεν θα λύσει τα προβλήματα". "Πρέπει πρώτα να αναρωτηθούμε εάν έχει νόημα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, αφού εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις" δήλωσε και συμπλήρωσε: "Τα προγράμματα προσαρμογής έχουν αποτελέσματα, η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση".

Το ΔΝΤ διαφωνεί επίσης με την πρόταση να δοθεί χρόνος στην Ελλάδα έως το 2022 ώστε να μειώσει το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 120%.

Πυρά σε Γερμανία - Αυστρία

Στο στόχαστρο του κ. Γιούνκερ
βρέθηκαν επίσης, Αυστρία, Γερμανία αλλά και η Βαυαρία με αφορμή δηλώσεις ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι διαφαινόμενη.

«Οι απειλές ότι η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη δεν κάνουν καλό στη χώρα. Πρέπει να προσέχουμε τα λόγια μας και να δείξουμε αλληλεγγύη», δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του. 

Παράλληλα σημείωσε ότι η ΕΚΤ με την απόφαση που έλαβε για αγορές κρατικών ομολόγων έχει βοηθήσει την κατάσταση στην ευρωζώνη.

Μερίδα πολιτικών που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της Α. Μέρκελ και συγκεκριμένα οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) αλλά και μέλη της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας υιοθετούν ξανά σκληρή ρητορική έναντι της Ελλάδας, καθώς οι φόβοι για την κρίση στην ευρωζώνη επανέρχονται.

Αξίζει ακόμη σημειωθεί η δήλωση του J. Fitschen, κορυφαίου στελέχους της Deutsche Bank, ο οποίος ανέφερε «ότι είμαστε ακόμη στη μέση της κρίσης, δεν έχουμε τελειώσει», όπως επίσης και του υποψηφίου καγκελάριου P. Steinbrueck, που τόνισε ότι όταν οι αγορές συνειδητοποιήσουν πως οι αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ το καλοκαίρι δεν θα εφαρμοστούν, "τότε τα καρουσέλ θα αρχίσουν να γυρίζουν και πάλι".

Λαγκάρντ: Συμφωνία που να στηρίζεται στην πραγματικότητα

Μια συμφωνία ανάμεσα στους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας για την μείωση του χρέους της χώρας θα πρέπει να στηρίζεται στην πραγματικότητα, το ρεαλισμό και όχι σε ευσεβείς πόθους, δήλωσε σε συνέντευξή της στο πρακτορείο Reuters η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ ενόψει της συνόδου του Eurogroup την ερχόμενη εβδομάδα. 

Η κα Λαγκάρντ, η οποία διέκοψε επίσκεψή της στην Ασία για να παρευρεθεί στην σύνοδο του Eurogroup την Τρίτη στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό μια συμφωνία να προσφέρει μια διαρκή λύση για το χρέος της Ελλάδας ώστε να αποφευχθεί η παρατεταμένη αβεβαιότητα και η πρόκληση περαιτέρω ζημιάς στην ελληνική οικονομία.

«Πάντα προσπαθώ να είμαι δημιουργική, αλλά καθοδηγούμαι από δύο στόχους», σημείωσε, «να φτιάξουμε και να εγκρίνουμε ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα που είναι στέρεο, που είναι πειστικό σήμερα, που θα είναι βιώσιμο αύριο, που είναι εδραιωμένο στην πραγματικότητα κι όχι σε ευσεβείς πόθους».

«Ο δεύτερος στόχος είναι να διατηρήσουμε την ακεραιότητα, την αξιοπιστία και την ποιότητα των συμβουλών που δίδουμε, όχι για το ίδιο το Ταμείο, το οποίο προφανώς αποτελεί δική μου έννοια, αλλά για να το προσφέρουμε αυτό στους Ευρωπαίους καθώς αυτό είναι που τους ενδιαφέρει», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v