Weidmann: Δεν είναι λύση "για τώρα" νέο κούρεμα

Βάζοντας την ΕΚΤ σε ρόλο επόπτη των τραπεζών αυξάνεται το ρίσκο και τίθεται σε κίνδυνο ο στόχος της σταθερότητας των τιμών, υποστηρίζει ο J. Weidmann. Δεν είναι λύση το νέο κούρεμα για Ελλάδα.

Weidmann: Δεν είναι λύση για τώρα νέο κούρεμα
Βάζοντας την ΕΚΤ σε ρόλο επόπτη των τραπεζών αυξάνεται το ρίσκο και τίθεται σε κίνδυνο ο βασικός στόχος της κεντρικής τράπεζας, που είναι η σταθερότητα των τιμών, υποστηρίζει ο J. Weidmann.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας, ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας υποστηρίζει ότι "το νέο κούρεμα δεν θα λύσει τα προβλήματα". "Πρέπει πρώτα να αναρωτηθούμε εάν έχει νόημα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, αφού εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις" δήλωσε και συμπλήρωσε: "Τα προγράμματα προσαρμογής έχουν αποτελέσματα, η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση".

O κ. Weidman σημειώνει επίσης στη Handelsblatt ότι η τραπεζική ενοποίηση δεν θα πρέπει να γίνει βιαστικά και ότι θα απαιτηθεί ένας μηχανισμός εκκαθάρισης και αναδιάρθρωσης τραπεζών, ο οποίος θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τις ίδιες τις τράπεζες και με πόρους που θα προέλθουν από τη φορολόγηση.

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν πρέπει να λυθούν από τα κράτη μέλη που ήταν υπεύθυνα όταν εμφανίστηκαν αυτά τα προβλήματα, υποστηρίζει ο ίδιος, πιστός στη γερμανική γραμμή, η οποία ζητά ο νέος μηχανισμός τραπεζικής εποπτείας να μην είναι υπεύθυνος για χρέη ή ζημίες που δημιουργήθηκαν στις τράπεζες της Ευρώπης πριν αυτός τεθεί σε ισχύ.

Ο κ. Weidmann, μιλώντας σε συνέδριο της Sueddeutsche Zeitung, δήλωσε πως οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τις προσπάθειες μεταρρυθμίσεων των κυβερνήσεων της ευρωζώνης, ενώ επανέλαβε την αντίθεσή του στο σχέδιο της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων -το οποίο δεν έχει ακόμα τεθεί σε εφαρμογή.

"Έχει δοθεί η εντύπωση ότι αυτή η Κεντρική Τράπεζα είναι το μόνο ίδρυμα που μπορεί να δράσει. Δεν συμμερίζομαι αυτήν την άποψη και, ως κεντρικός τραπεζίτης και πολίτης, την βρίσκω ανησυχητική", σημείωσε.

Ο ίδιος τόνισε πως το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ) δεν εμπίπτει στην βασική νομισματική πολιτική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v